Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μπουτάρης: Είμαστε μεταρρυθμιστές στα αλήθεια, όχι στα ξύλινα


 Voria.gr
Απολογισμός έργου και σπόντες προς Καλαφάτη στην κεντρική εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη»
«Τηρήσαμε τις τρεις βασικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2010 για αλλαγές στα οικονομικά του δήμου, για στήριξη των κοινωνικά πιο αδύναμων και για καθαρότερη πόλη», είπε του προς τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Στη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της παράταξής του, ο δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, για την οποία υπήρχε και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ανέλυσε εκ νέου τις επιτυχίες στα οικονομικά, έκανε λόγο για «μπάχαλο» που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, για νοικοκύρεμα και για μείωση δημοτικών τελών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% στην τριετή θητεία του.
«Η συνέχιση της χρηστής διοίκησης θα ρίξει κι άλλα λεφτά στην πόλη μέσω της αποπληρωμής χρεών της προηγούμενης διοίκησης. Οι προηγούμενοι βλέπετε είχαν άλλες προτεραιότητες…», είπε ο κ. Μπουτάρης. Υποστήριξε πως κατευθύνθηκαν περισσότερα χρήματα στην κοινωνική πολιτική, που «δεν τη βλέπουμε όπως άλλες παρατάξεις ως ελεημοσύνη», ενώ ζήτησε στήριξη από τους ψηφοφόρους προκειμένου οι δομές κοινωνικής στήριξης που δημιουργήθηκαν να γίνουν βιώσιμες και να επεκταθούν. Στόχος είπε είναι να δημιουργηθούν κοινωνικά παντοπωλεία και κέντρα νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε κάθε δημοτική κοινότητα.

Για την καθαριότητα επανέλαβε ότι η διοίκησή του δεν κατάφερε να πιάσει τα χρονικά όρια που είχε η ίδια θέσει για να καθαρίσει την πόλη, τόνισε πως παρέλαβε τις υπηρεσίες καθαριότητας σε οικτρή κατάσταση κι ότι πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις. «Η εικόνα στην πόλη είναι πολύ καλύτερη – σίγουρα όχι η ιδανική», παραδέχτηκε, όμως θεωρεί πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του 2010 τηρήθηκαν και σ’ αυτήν την περίπτωση, ειδικά με τις σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, στην ανανέωση του στόλου και στις άλλες συναφείς υποδομές.
Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι στην τριετία έγιναν σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως η ιστορία και ο πολιτισμός, αλλά και στην εξωστρέφεια της πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού και συνακόλουθα τη δημιουργία θέσεων εργασίες. «Στην επόμενη πενταετή μας θητεία θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη διπλωματία των πόλεων που εγκαινιάσαμε», σημείωσε.
«Προασπίζουμε έμπρακτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα», υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ επισήμανε πως είναι εμφανής η αλλαγή της νοοτροπίας στον τομέα της δημιουργίας μιας ανθρώπινης πόλης, «μιας πόλης φιλόξενης για τους ανθρώπους, όχι για τα αυτοκίνητα. Παρότι μας πολέμησαν υπερκείμενες αρχές και αντιπολίτευση, πεζοδρομήσαμε ή μετατρέψαμε σε ήπιας κυκλοφορίας σαράντα περίπου δρόμους. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα της πόλης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στηρίζουμε και προωθούμε, η κατάσταση στο κυκλοφοριακό δεν θα είναι ιδανική».
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία υστέρησε η διοίκησή του στην προηγούμενη τριετία, όπως στους ποδηλατοδρόμους, για τους οποίους προανήγγειλε βελτιώσεις.
Αναφορά έκανε στη θαλάσσια συγκοινωνία και στο τραμ, ενώ αυτοκριτική έκανε και για τα τραπεζοκαθίσματα: «Παρά τις προσπάθειές μας η κατάσταση με την κατάληψη του δημόσιου χώρου και τα τραπεζοκαθίσματα είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού θα μας κάνει να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας στη χορήγηση αδειών».
Υποσχέθηκε πιο πράσινη πόλη με τη σύνδεση Σέιχ Σου και πράσινων ρεμάτων με τον ιστό της Θεσσαλονίκης. Επέμεινε στις διαδημοτικές συνεργασίες.
«Κάναμε πολλά, θα κάνουμε, όμως, περισσότερα. Επειδή έχουμε πλέον τη γνώση έχουμε και πολλές φιλοδοξίες. Αλλά δεν είμαστε και κομπλεξικοί. Όταν με το καλό εκλεγεί το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, σκοπεύουμε να συστήσουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή. Σκοπός της η εφαρμογή κοινών προτάσεων από όλες τις εκλεγμένες παρατάξεις. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε πιστεύουμε ότι οι αντίπαλοί μας δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι προτάσεις των συμμετεχόντων να είναι συγκεκριμένες, να έχουν κοστολογηθεί και να προτείνουν πηγές χρηματοδότησης», συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο της συνεννόησης με τις άλλες παρατάξεις θα ζητήσει μετά τις εκλογές από όλα τα μέλη -ανεξαρτήτως παράταξης- των κοινοτικών συμβουλίων να δώσουν τις προτάσεις τους, σε μια προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής των δημοτών σε επίπεδο γειτονιάς για να αναπτυχθεί η «κοινωνία των πολιτών».
Αυτοκριτικός ήταν και για την αποτυχία των λαϊκών συνελεύσεων, για τις οποίες είπε ότι θα επανέλθουν με συγκεκριμένη ατζέντα και θέματα που θα θέτει κάθε γειτονιά.
Ζήτησε προτάσεις εξειδικευμένων ευρωπαϊκών φορέων, αλλά και των επιμελητηρίων για να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες του ελληνικού δημοσίου και προανήγγειλε νέα δομή: «Ένας έμπειρος εξωτερικός συνεργάτης με γνώσεις δημόσιας διοίκησης θα συνδράμει στη δημιουργία καλύτερου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και άρα και του Δήμου μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγαλύτερη αυτονομία και ευχέρεια δράσης. Το ελληνικό κράτος διστάζει να μας τη δώσει αλλά θα τη διεκδικήσουμε. Με σοβαρό τρόπο αλλά μέχρι εκεί που δεν πάει…», για να προσθέσει: «Το ταξίδι μας για την Ιθάκη που ξεκίνησε πριν από τριάμισι  περίπου χρόνια, με την ψήφο σας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Ένα από τα βασικότερα είναι πως θα κολλήσουν κι άλλοι ανεξάρτητα σκεπτόμενοι άνθρωποι την ‘ψώρα’ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σας καλώ να πορευτούμε όλοι μαζί προς μια πιο αισιόδοξη και όμορφη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι είναι ακόμη μακρύ αλλά ο προορισμός αξίζει τον κόπο. Θα ανταμώσουμε σε μια άλλη πόλη, γιορτινή. Και η γιορτή θα είναι διαφορετική, καθημερινή και θα συμμετέχουμε σε αυτήν όλοι. Θα ‘διοργανωθεί’ στα τέλη Αυγούστου του 2019 όταν οι Θεσσαλονικείς θα είναι περήφανοι για την πόλη στην οποία ζουν».
Οι σπόντες
«Είμαστε διαφορετικοί», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. «Είμαστε προοδευτικοί και μεταρρυθμιστές. Στα αλήθεια, όμως, όχι στα ξύλινα… Και δεν χρειαζόμαστε ταμπέλες ιδεολογικής νομιμοφροσύνης για να το ισχυριστούμε. Υπάρχει μια τάση που λέει ότι όλοι οι υποψήφιοι είμαστε ίδιοι. Υπάρχει και το μάρκετινγκ που οι επαγγελματίες πολιτικοί χρησιμοποιούν την περίοδο των εκλογών. Παρουσιάζουν τα πάντα φτιασιδωμένα και με ωραίο περιτύλιγμα. Τελικά το περιτύλιγμα γίνεται το μήνυμά τους, συνήθως με σκοπό να ξεχάσουμε την (υποτιθέμενη) ‘δράση’ τους. Εμ δεν είναι όλα ίδια… Δεν είμαστε όλοι ούτε προοδευτικοί, ούτε μεταρρυθμιστές. Εμείς θεωρούμε τις δημόσιες θέσεις δανεικές, όχι μόνιμες. Κάποιοι από τα γεννοφάσκια τους είναι ενεργά κομματικά στελέχη και κάποιοι ενεργοί πολίτες. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά και κάθε φορά αποτυπώνεται στη δράση του καθενός. Τα κόμματα έχουν θεσμικό ρόλο να παίξουν. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, όμως, όχι για να καπελώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι άλλο πράγμα να στηρίζουν πρωτοβουλίες από ανεξάρτητα σκεπτόμενους ανθρώπους και άλλο να επιβάλλουν το χρίσμα σε κάποιον που έχει ανδρωθεί στον κομματικό σωλήνα και τους έχει υποχρέωση» ήταν η σπόντα του προς τον κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο επίσης για «κομματικό σκοταδισμό και νεποτισμό που για χρόνια ταλαιπώρησε την πόλη» και σημείωσε: «μας χωρίζει χάος από την οπτική της πολιτικής ως κομματικό αρχοντομπαρόκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες