Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τι ψηφίσαμε χθες;


Του Γιάννη Παντελάκη, www.protagon.gr
Αν εξαιρεθούν οι καλές επιδόσεις της Δούρου και του Σακελλαρίδη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σοβαρούς λόγους να αισθάνεται ικανοποίηση από τη χθεσινή Κυριακή. Ούτε από τις δημοτικές, ούτε από τις περιφερειακές εκλογές. Έχουν σοβαρούς λόγους ικανοποίησης η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι ίδια. Όχι, δεν έχουν. Μπορεί να κατάφεραν να διατηρήσουν σε μεγάλο ποσοστό τις επιρροές τους σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά. Οι επιρροές αυτές συνδέονται σε μεγάλο βαθμό είτε με τον ρόλο που παίζουν τα πρόσωπα, είτε με λάθος επιλογές του βασικού τους αντιπάλου σε μια σειρά από δήμους ή περιφέρειες. Τα παραδείγματα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (προνομιακή περιοχή για την Αριστερά) με την Α. Κυρίτση, ή της Πελοποννήσου όπου ο Οδ. Βουδούρης κινείται γύρω στο 16-17%, είναι ενδεικτικά. Και δεν είναι τα μοναδικά. Μια πρώτη εκτίμηση γι' αυτό που συνέβη χθες το βράδυ, μάλλον δεν πρέπει να κάνει γενικότερα κανέναν να αισθάνεται υπερήφανος. Ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε όμως την ίδια την κοινωνία. Τα κόμματα, γιατί δεν κατάφεραν να γίνουν πιο ελκυστικά για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο τους γύρισε την πλάτη και απείχε από την εκλογική αναμέτρηση. Η αποχή ήταν πάλι μεγάλη, μεγαλύτερη απ' ότι στο παρελθόν.

Η διόλου αθώα κοινωνία, ανέδειξε από την πλευρά της, δύο αρνητικές παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στην αύξηση της επιρροής του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Παρότι η μισή κοινοβουλευτική της ομάδα βρίσκεται στη φυλακή, παρότι τα στελέχη της έχουν παραβεί τον μισό ποινικό κώδικα, ένα σεβαστό μέρος της κοινωνίας τούς επιβραβεύει. Και τους δίνει ποσοστά πρωτόγνωρα για τη χώρα. Οι δικαιολογίες για «ανυποψίαστους ή παρασυρμένους πολίτες» δεν ισχύουν. Πρόκειται για απόλυτα συνειδητοποιημένους πολίτες που επιλέγουν αυτή την αποκρουστική ιδεολογία.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά στην επιβράβευση διαφόρων «περίεργων» υποψηφίων, για την εκλογή των οποίων απορώ ποιος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος. Και αυτοί, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη συνοψίζεται σε πρόσωπα όπως ο Ψινάκης και ο Γκλέτσος. Προσπαθώ να μπω στο μυαλό ενός κάτοικου του Μαραθώνα ο οποίος επέλεξε τον Ψινάκη για δήμαρχο. Δεν τα καταφέρνω να βρω απάντηση. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά σε επιβράβευση προσώπων όπως ο Μώραλης (δηλαδή Μαρινάκης) και ο Μπέος. Γιατί άραγε οι πολίτες του Βόλου μπορούν να θεωρούν ικανό να διαχειριστεί τις τύχες τους έναν τύπο σαν τον Μπέο που αποφυλακίσθηκε πρόσφατα; Γιατί οι πολίτες του Πειραιά μπορούν να «συγκινηθούν» από την υποψηφιότητα ενός εφοπλιστή;
Τα αποτελέσματα της χθεσινής Κυριακής, δεν δίνουν το δικαίωμα για πανηγυρισμούς παρά μόνο σε περιπτώσεις όπως της Χ.Α., του Μώραλη, του Ψινάκη, του Μπέου. Σε περιπτώσεις που αναδεικνύουν μια κοινωνική παρακμή δηλαδή. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την εικόνα που είχαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η επόμενη Κυριακή, τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ιδιαίτερα λόγω των ευρωεκλογών. Εκεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για να καλύψουν αδυναμίες ή να επικαλεστούν δικαιολογίες λόγω του χαρακτήρα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες