Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Κάθε τέσσερα χρονάκια μια Κυριακή πολίτες;


Της Μαρίας Γιαννακάκη, www.protagon.gr
Χιλιάδες μηνύματα, πρόσωπα, συνθήματα και τόνοι χαρτιού σε αφίσες κατακλύζουν δυστυχώς τους δρόμους, κάνοντας ακόμα και τον πιο αδιάφορο να μπει στο προεκλογικό κλίμα. Το πιο διακριτό στίγμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αυτό της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, όμως φαίνεται πως το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι μεγαλύτερο ακόμα και από εκείνο μιας στρατηγικής διεξόδου από την κρίση. Κάνοντας καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, στο αυτοκίνητο το ραδιόφωνο μένει πάντα ανοιχτό και κάπου εκεί παίζει το τραγούδι του Ορφέα Περίδη «εκλογές». Οι στίχοι λένε :«Κάθε τέσσερα χρονάκια μία Κυριακή πολίτες κι ό,τι δεν τους είπες γράψ' το στο ψηφοδέλτιο κι εσύ». Κι όμως χρειάζονται πολίτες της κάθε μέρας για να αλλάξει η κατάσταση. H σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ειδικά σήμερα είναι κορυφαίο στοίχημα. Η περιφέρεια Αττικής αποτυπώνει στον μέγιστο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας σε συνθήκες κρίσης, καμία διέξοδος δεν μπορεί να έρθει με συνταγές που μας έφτασαν ως εδώ, με πελατειακές λογικές, με αδιαφάνεια, με γραφειοκρατία και στασιμότητα. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να αναστρέψει τις συνθήκες για τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί η ευκαιρία μέσα από το πλεόνασμα της περιφέρειας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Αττική.
Δεν μπορούμε, να μην προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να αξιοποιηθούν επιτέλους οι δυνατότητες του θεσμού της περιφέρειας για να ξεφύγουμε από την Νομαρχία του παρελθόντος. Η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια, βασικές αιτίες της απομάκρυνσης των πολιτών, μπορούν να καταπολεμηθούν με τις σύγχρονες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών, βήματα που δεν απαιτούν χρήματα αλλά θέληση για ανανέωση. Το περιβάλλον που αποτελεί ως σήμερα «λεπτομέρεια» και μεγάλο θύμα της κρίσης  μπορεί και πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Αττική και αναπτυξιακός μοχλός.
Τα παράθυρα, παρά τη γενική απαισιοδοξία και την τάση να χάσουν αυτές οι εκλογές τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα προς όφελος κομματικών καταγραφών, είναι ανοιχτά στην αλλαγή της εικόνας της Αττικής. Μπορεί μια διαφορετική οπτική να δώσει χαμόγελα αισιοδοξίας σε πολίτες της κάθε μέρας; Το ερώτημα αυτό αδυνατώ να το αφήσω ρητορικό, η προσπάθεια αξίζει μέχρι να ακουστεί η οδός ονείρων του Μάνου.
*Η Μαρία Γιαννακάκη είναι Υποψήφια Περιφερειάρχης με την Παρέμβαση για την Αττική- Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες