Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Για λόγους πολιτικής ευθιξίας

Του Μάκη Καραγιάννη
Με ένα απονενοημένο διάβημα έβαλε τέλος στη ζωή του σήμερα ο Νίκος Μάντης, αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ιωαννίνων. Ήταν αυτός που αποκάλυψε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 1,3 εκ ευρώ στο Δήμο. Το έλλειμμα δεν ήταν λογιστικό, αλλά ταμειακό. Δηλαδή κάποιος πήρε μετρητά από το ταμείο του Δήμου. Όπως είχε δηλώσει στον τύπο ο Δήμαρχος κ. Φίλιος «κλειδί από το χρηματοκιβώτιο όπου φυλάγονται τα χρήματα σε ρευστό, υπάρχει μόνο ένα και βρίσκεται στα χέρια του ταμία». (20.04.13).  O αρμόδιος προϊστάμενος είχε ομολογήσει την πράξη του, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Μόνο κάτω από το βάρος της πολιτικής ευθύνης, και παρ' ότι δεν είχε ανάμιξη στο παραμικρό,  ο Νίκος Μάντης ζήτησε από το δήμαρχο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του αρμόδιου αντιδημάρχου.
Ο  ίδιος στην επιστολή παραίτησης είχε δηλώσει τα εξής: «κινηθήκαμε αμέσως με τη διαπίστωση του προβλήματος χωρίς ολιγωρίες, με συνεχείς και πολλαπλούς ελέγχους. Γνώμονας των ενεργειών μου ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με διαφάνεια και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που γνωρίζω ότι προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας σε δύσκολους γι' αυτούς καιρούς.
Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι έμενα, ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι. Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.
Όσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Παράλληλα για λόγους πολιτικής ευθιξίας είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω το περιθώριο σε ορισμένους κακόβουλους να υποστηρίζουν ότι είμαι «γαντζωμένος» στην καρέκλα του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής. Υποβάλλω λοιπόν την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής».
Ο Νίκος ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους μου. Ευαίσθητος, καλόκαρδος, αξιοπρεπής και ανοιχτός σε όλο τον κόσμο όπως ήταν από τα χρόνια του Ρήγα  της Θεσσαλονίκης δεν άντεξε, όπως γράφει, ούτε τον λαϊκισμό, ούτε τα σχόλια. Και ένιωθε ένοχος γιατί δεν το ανακάλυψε νωρίτερα. Η πράξη του είναι φοβερά άδικη και μας πληγώνει όλους.  Έστω και με τραυματικό  τρόπο, η ρητορική του διαβήματός του φανερώνει ότι υπάρχουν ακόμη στις δημόσιες θέσεις συνειδήσεις  που βασανίζονται τα βράδια. Δηλώνει εκκωφαντικά ότι υπάρχει ακόμη πολιτική ευθιξία. Όχι σαν την κωμωδία των πολιτικών του «αναλαμβάνω την ευθύνη». Ούτε σαν εκείνη των «επαναστατών» που κάνουν αγώνες εις βάρος των άλλων και τα  σπάνε ατιμώρητα δημοσία δαπάνη. Αλλά σαν εκείνη που πληρώνεις κάθε λέξη με τη ζωή σου.
Καλό ταξίδι φίλε

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον άδικο χαμό του Νίκου Μάντη. Ο πόνος είναι βαρύς για την απώλεια ενός ακέραιου, έντιμου, ηθικού ανθρώπου και επιστήμονα. Ο Νίκος Μάντης υπηρέτησε το Δήμο και την Αυτοδιοίκηση με αξιοζήλευτη υπευθυνότητα, εργατικότητα κι ευαισθησία. Η εντιμότητα και η ευαισθησία που τον διέκριναν, ήταν αυτά που τον οδήγησαν στην παραίτηση μόλις εντόπισε κι αποκάλυψε την υπεξαίρεση χρημάτων στο ταμείο του Δήμου.

Ο ίδιος οδήγησε την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να αντέξει την πίεση που προκλήθηκε.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί βαθιά υποχρέωσή της, στη μνήμη του Νίκου Μάντη, την πλήρη και γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και των υπευθύνων. Προς την κατεύθυνση αυτή η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της.

Στην οικογένεια του Νίκου η Δημοτική Αρχή εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση της και υπόσχεται ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμαυρώσει τη μνήμη του.


Η επιστολή της παραίτησής του

«Για δύο και πλέον χρόνια είχα, έπειτα από απόφαση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, την ευθύνη της παρακολούθησης της οικονομικής πορείας του δήμου Ιωαννιτών. Σας διαβεβαιώνω ότι εργαζόμενος σκληρά, νυχθημερόν, προσπάθησα να ανταποκριθώ σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Ηταν δύο πολύ δύσκολα χρόνια σε μια εξαιρετικά σκληρή και σύνθετη συγκυρία. Τα προβλήματα που παραλάβαμε ήταν μεγάλα, ενώ νέα δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την οικονομική κρίση, που σάρωσε τη χώρα και έπληξε τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο αγώνας για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο δήμος μας στις υποχρεώσεις του ήταν καθημερινός. Δεν θα απαριθμήσω όσα πετύχαμε, πιστεύω ότι είναι άλλοι εκείνοι και πρώτοι από όλους οι συμπολίτες, που θα με αξιολογήσουν και θα με κρίνουν.

Εγώ απλά θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις. Γι' αυτό κι έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν απέτρεψε την εκδήλωση παρανόμων και φαύλων ενεργειών που οδήγησαν στη δημιουργία ενός μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στο δήμο. Απαιτήθηκαν επίμονες και επίπονες προσπάθειες για να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πραγματική έκταση του προβλήματος και να οδηγήσουμε την υπόθεση στη δικαιοσύνη και στους εποπτεύοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κινηθήκαμε αμέσως με τη διαπίστωση του προβλήματος χωρίς ολιγωρίες, με συνεχείς και πολλαπλούς ελέγχους. Γνώμονας των ενεργειών μου ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με διαφάνεια και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που γνωρίζω ότι προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας σε δύσκολους γι' αυτούς καιρούς.

Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι έμενα, ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι. Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Οσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Παράλληλα για λόγους πολιτικής ευθιξίας είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω το περιθώριο σε ορισμένους κακόβουλους να υποστηρίζουν ότι είμαι «γαντζωμένος» στην καρέκλα του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής. Υποβάλλω λοιπόν την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, παραμένοντας στη διάθεση της παράταξης, για να προσφέρω κάθε βοήθεια όπου μου ζητηθεί, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι της εντολής που μας έδωσε ο λαός το φθινόπωρο του 2010».


Τελευταίο αντίο για το Νίκο Μάντη… Έφυγε ένας λαμπρός άνθρωπος

http://www.epiruspost.gr

Την Κυριακή στις πέντε το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Περιβλέπτου θα γίνει η κηδεία του Νίκου Μάντη. Η τοπική κοινωνία είναι πιο φτωχή από τον αιφνίδιο και άδικο χαμό, ενός ανθρώπου που διακρίθηκε για το ήθος, την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια. Η οικογένειά του δεν επιθυμεί την κατάθεση στεφάνων κι αντί αυτών τα χρήματα μπορούν να κατατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των δομών του Δήμου.

Ο Νίκος Μάντης, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έβαλε τέλος στη ζωή του, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο θάνατός του συγκλόνισε την οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του και όλους όσους τον γνώριζαν και σόκαρε την τοπική κοινωνία.

Ο Νίκος Μάντης τον Μάιο είχε υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου Ιωαννίνων. Ήταν ο άνθρωπος που είχε αποκαλύψει την υπεξαίρεση του 1,3 εκατομμυρίων στο ταμείο του Δήμου.

Και πραγματικά δεν είναι ώρα για περισσότερα λόγια παρά μόνο για λίγα από όσα ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής του:

«Γνώμονας των ενεργειών μου ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με διαφάνεια και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που γνωρίζω ότι προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας σε δύσκολους γι' αυτούς καιρούς.Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις.

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι έμενα ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι.

Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Όσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου...»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες