Η Αυγή, ΕΝΘΕΜΑΤΑ, 19.2.12
1. Την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων
2. Την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του πολίτη
3. Τη διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος και την αποσύνθεση της ευρωπαϊκής ενότητας
Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει ως στόχο μόνο τη σύνταξη ενός ακόμη κειμένου και τη συλλογή υπογραφών, παρόλο που έτσι ξεκίνησε. Θέλει να δημιουργήσει ευρείες συσπειρώσεις και να διαδώσει παντού το μήνυμα ότι το «ελληνικό πρόβλημα» απλώς προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διατρέχουν βασικές ευρωπαϊκές κοινωνικές και πολιτικές αξίες. Και, επομένως, μας αφορά όλους και όλες.
Στόχος είναι όσοι και όσες υπογράψουν το κείμενο να εμπλακούν, εφόσον το επιθυμούν, σε κοινωνικές δράσεις, σε μια δυνητική συνέργεια με φορείς και χώρους που από πρώτο χέρι γνωρίζουν, καλύτερα από όλους, τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα και που ενδιαφέρονται να εργαστούν για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Στην κρίση κανείς δεν είναι μόνος του. Απάντηση στους αποκλεισμούς είναι η συμμετοχή. Απάντηση στην ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία είναι η δράση.
Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται τόσο από την κρίση όσο και από τις αδιέξοδες συνταγές αντιμετώπισής της. Υποχωρούν θεσμοί που συγκροτήθηκαν μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα: οι κοινωνικές ασφαλίσεις, το σύστημα δημόσιας υγείας και περίθαλψης, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, η δυνατότητα ασφαλούς διαβίωσης, στοιχειώδη δημόσια αγαθά που συνιστούν την ελληνική εκδοχή ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους κατεδαφίζονται, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται στην ασφυξία. Προβάλλεται εκβιαστικά το δίλημμα: λιτότητα ή χρεοκοπία; Ωστόσο, δεν πρόκειται για δίλημμα αλλά για αρνητικό άθροισμα: και λιτότητα και χρεοκοπία. Η ανά τρεις μήνες απειλή αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ηθικά ανοίκεια και οικονομικά καταστροφική, γιατί ενισχύει την βαριά ύφεση, μετατρέποντας την Ευρώπη σε κεντρικό παράγοντα αβεβαιότητας, οικονομικής αστάθειας και βαθέματος της κρίσης. Η ίδια η Ευρώπη διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να μην τηρεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Κάθε μέρα γίνεται πιο φανερό ότι η συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, που κορυφώνεται με το Μνημόνιο 2, δεν είναι μια πορεία διάσωσης και εξόδου ούτε άρσης των χρόνιων παθογενειών του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος, αλλά μια πορεία καταστροφική, βασισμένη στην κοινωνική αδικία. Την κρίση δεν την υφίστανται όσοι εκμεταλλεύτηκαν το κράτος και το δημόσιο συμφέρον επί δεκαετίες, αλλά οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση αναδιανομής πλούτου και ισχύος, που υπονομεύει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, δημιουργώντας ακραίες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, επανεμφανίζεται δυναμικά ο εθνικισμός, ενώ εντείνονται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
Η ψευδώνυμη χρήση της έννοιας της «μεταρρύθμισης» είναι ενδεικτική για την αδυναμία υπέρβασης της κρίσης. Και αυτοί ακόμη που ήλπιζαν ότι η κρίση θα αποτελούσε ευκαιρία εξυγίανσης και τολμηρής θεσμικής ανανέωσης αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι επιβαλλόμενες «μεταρρυθμίσεις» διαλύουν την κοινωνία. Ο λόγος που κυριάρχησε στο εσωτερικό και εντείνεται στο εξωτερικό είναι ηθικολογικός, τιμωρητικός και ενοχοποιητικός. Κάθε αντίρρηση και κριτική επισείει την κατηγορία του «λαϊκισμού», του «συντεχνιασμού» και του «αντιευρωπαϊσμού». Αφού πρώτα στιγματίστηκε η μεταπολίτευση και το πνεύμα δημοκρατίας που έφερε στον τόπο, παρακολουθήσαμε και τον εξαγνισμό της άκρας δεξιάς, με τη συμπερίληψή της στην κυβέρνηση. Παράλληλα, πυκνώνουν οι προτάσεις για κυβερνήσεις «αρίστων», για συνασπισμούς τεχνοκρατών που θα «σώσουν» τη χώρα. Πρόκειται για ισχυρές αντιδημοκρατικές και αυταρχικές τάσεις, που εκμεταλλεύονται, με λαϊκιστικό τρόπο, τα δικαιολογημένα αισθήματα αποτροπιασμού απέναντι στην παλιά τάξη πραγμάτων που καταρρέει. Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν ρηχό «εθνικά υπερήφανο» λόγο εναντίον των δανειακών συμβάσεων, δεν νοσταλγούμε, βέβαια, αυτή την τάξη.
To γεγονός ότι Ελλάδα και Ευρώπη βυθίζονται σε μια αλληλοτροφοδοτούμενη κρίση, δείχνει όχι μόνο τις θεσμικές αδυναμίες της Ένωσης, αλλά και την αποτυχημένη διαχείρισή της από τις συντηρητικές ηγεσίες με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Όσο και αν μοιάζει σήμερα δύσκολο, οφείλουμε να εργαστούμε για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, που θα προβάλλει τις ιστορικές και πολιτικές της αξίες, δίνοντας νέο περιεχόμενο στην παγκοσμιοποίηση — άλλωστε, η λύση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά εθνική, αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται στις διαστάσεις της ηπείρου μας, και όχι μόνο. Σήμερα ταπεινώνουν τους Έλληνες, αύριο τους υπόλοιπους λαούς, σπέρνοντας δυσπιστία και μίσος ανάμεσά τους. Πρόκειται για μια καταστροφική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Έτσι, η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα συνιστά πολιτικό διακύβευμα για όλη την προοδευτική Ευρώπη.
Απέναντι στον κυρίαρχο άκριτο και εν τέλει ταξικό λόγο, οφείλουμε να προτάξουμε την κριτική σκέψη, την καθημερινή εμπειρία και τις ανάγκες των πολιτών, ιδίως αυτών που πλήττονται άδικα από την κρίση. Όσοι και όσες υπογράφουμε το κείμενο, επιθυμούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου υπεράσπισης της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Μια μεγάλη συμπαράταξη, που θα φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, με στόχο να αποκαταστήσει το νόημα των λέξεων, τη δημιουργική επικοινωνία ανάμεσα σε κοινωνικούς χώρους και πολίτες με διαφορετικές εντάξεις, που συμμερίζονται τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, τις συντεταγμένες δηλαδή της ιδιότητας του πολίτη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.
Απορρίπτοντας τη λογική του «μονόδρομου», τα ανιστόρητα στερεότυπα που ενοχοποιούν την ελληνική κοινωνία καταρρακώνοντας τη συλλογική αξιοπρέπειά μας, επιδιώκουμε να αναδείξουμε, εντός κι εκτός Ελλάδας, τις συνέπειες της κρίσης. H ελληνική κρίση είναι μέρος μιας συνολικότερης κρίσης, η οποία αλλάζει θεμελιακά την ιστορική εποχή που ζούμε. Σ’ αυτήν τη μεταιχμιακή περίοδο είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι διακυβεύονται τόσο η έννοια του κοινωνικού, όσο και η δημοκρατία και τα δικαιώματα του πολίτη.
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2012
Το κείμενο αυτό υπήρξε προϊόν της πρωτοβουλίας μιας ομάδας πολιτών από διαφορετικούς χώρους οι οποίοι συμφώνησαν ως προς την αναγκαιότητα να ακουστεί συγκροτημένα και μαζικά μια τεκμηριωμένη, κριτική φωνή τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα. Συμφώνησαν ότι είναι απολύτως απαραίτητη μια παρέμβαση που θα αναδείξει με ένταση στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τρία μείζονα θέματα, σε μια συγκυρία όπου το κυρίαρχο δίλημμα «λιτότητα ή χρεοκοπία» έχει δώσει τη θέση του στο απολύτως αρνητικό άθροισμα «και λιτότητα και χρεοκοπία»:1. Την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων
2. Την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του πολίτη
3. Τη διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος και την αποσύνθεση της ευρωπαϊκής ενότητας
Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει ως στόχο μόνο τη σύνταξη ενός ακόμη κειμένου και τη συλλογή υπογραφών, παρόλο που έτσι ξεκίνησε. Θέλει να δημιουργήσει ευρείες συσπειρώσεις και να διαδώσει παντού το μήνυμα ότι το «ελληνικό πρόβλημα» απλώς προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διατρέχουν βασικές ευρωπαϊκές κοινωνικές και πολιτικές αξίες. Και, επομένως, μας αφορά όλους και όλες.
Στόχος είναι όσοι και όσες υπογράψουν το κείμενο να εμπλακούν, εφόσον το επιθυμούν, σε κοινωνικές δράσεις, σε μια δυνητική συνέργεια με φορείς και χώρους που από πρώτο χέρι γνωρίζουν, καλύτερα από όλους, τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα και που ενδιαφέρονται να εργαστούν για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Στην κρίση κανείς δεν είναι μόνος του. Απάντηση στους αποκλεισμούς είναι η συμμετοχή. Απάντηση στην ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία είναι η δράση.
Oι υπογραφές που δημοσιεύονται εδώ είναι όσες είχαν συγκεντρωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης. Δείτε το σύνολο των 729 υπογραφών στο koindim.wordpress.com
Λίνα Βεντούρα Παν. Πελοποννήσου, Ηλίας Νικολακόπουλος Παν. Αθηνών, Αντώνης Λιάκος Παν. Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς Παν. Αθηνών, Δημήτρης Χριστόπουλος Πάντειο, Γιάννης Παπαθεοδώρου Παν. Ιωαννίνων Βαγγέλης Καραμανωλάκης Παν. Αθηνών-ΑΣΚΙ, Σπύρος Ι. Ασδραχάς ιστορικός-συνταξιούχος του ΙΚΑ, Αριστείδης Μπαλτάς ΕΜΠ, Γεράσιμος Μοσχονάς Πάντειο, Κώστας Γαβρόγλου Παν. Αθηνών, Χριστίνα Κουλούρη Πάντειο, Νίκος Πετραλιάς Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς», Κωστής Χατζημιχάλης Χαροκόπειο Παν., Χρήστος Χατζηιωσήφ Παν. Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης πρώην πρύτανης Παν. Κρήτης, Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας Harvard Medical School και Collège de France, Νικόλας Βουλέλης δημοσιογράφος, Νίκος Θεοτοκάς Πάντειο, Κώστας Δουζίνας Birckbeck College, Nίκος Σαραντάκος συγγραφέας-μεταφραστής, Στρατής Μπουρνάζος «Ενθέματα» εφ. Αυγής, Γιάννης Σκαλτσάς ΑΣΚΤ, Γιάννης Κονταράτος εικαστικός, Στάθης Γουργουρής Columbia University, Νένη Πανουργιά Columbia University, Στέφανος Πεσμαζόγλου Πάντειο, Χάρης Γολέμης Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς», Γιάννης Χάρης μεταφραστής, Σία Αναγνωστοπούλου Πάντειο, Γιάνης Γιανουλόπουλος Πάντειο, Αθηνά Αθανασίου Πάντειο, Δημήτρης Πλουμπίδης ψυχίατρος-Παν. Αθηνών, Έφη Κάνερ Παν. Αθηνών, Γιώργος Αγγελόπουλος Παν. Μακεδονίας, Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γεράσιμος Κουζέλης Παν. Αθηνών, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος Πάντειο, Μαρία Θεοδώρου αρχιτέκτονας, Λεωνίδας Εμπειρίκος ιστορικός, Μιλάγρος Αράνο ψυχολόγος, Γιώργος Γιαννακόπουλος υποψήφιος δρ. πολιτικής επιστήμης, Νέλλη Ασκούνη Παν. Αθηνών, Δάφνη Βουδούρη Πάντειο, Ελευθερία Ζέη Παν. Κρήτης, Δήμητρα Σαμίου ιστορικός, Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη ανθρωπολόγος, Αλέκος Λεβίδης ζωγράφος, Αθηνά Σταυρίδου ΕΜΠ, Δημήτρης Πλάντζος, Παν. Ιωαννίνων, Μαρία Ευσταθιάδη συγγραφέας-μεταφράστρια, Νίκος Κοταρίδης Πάντειο, Γιώργος Φαράκλας-Ματορίκος Πάντειο, Ελένη Περδικούρη Παν. Πατρών, Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού Πάντειο, Ρένα Μόλχο ιστορικός, Αλέξης Ηρακλείδης Πάντειο, Άντα Διάλλα ΑΣΚΤ, Κέλλυ Λινάρδου ΑΣΚΤ, Λεωνίδας Καραμπίνης εικαστικός-ΤΕΙ Αθήνας, Δήμητρα Πέτρου εκπαιδευτικός, Μιχάλης Σπουρδαλάκης Παν. Αθηνών, Βασιλική Σακκά ιστορικός-εκπαιδευτικός, Πόπη Πολέμη ιστορικός, Σπύρος Καράβας Παν. Αιγαίου, Άννα Ματθαίου Παν. Θεσσαλίας, Αιμιλία Σαλβάνου ιστορικός, Άρης Στυλιανού ΑΠΘ, Δημήτρης Αρβανιτάκης ιστορικός, Μαρία Μανδαμαδιώτου ιστορικός, Όλγα Παπαδοπούλου εκπαιδευτικός, Άννα Παπαϊωάννου εκπαιδευτικός, Ανδρέας Λυμπεράτος Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Νίκος Σιγάλας ιστορικός, Χρήστος Ηλιάδης πολιτικός επιστήμονας, Παρασκευάς Ματάλας ιστορικός, Βάσια Λέκκα ιστορικός, Θανάσης Λάγιος ιστορικός, Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος δρ πολιτικών επιστημών, Νικόλας Σεβαστάκης ΑΠΘ, Βίκυ Καραφουλίδου ιστορικός, Ιφιγένεια Καμτσίδου ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης ΑΠΘ, Ελένη Τάκου υποψήφια δρ, Έφη Γαζή, Παν. Πελοποννήσου, Στέφανος Δημητρίου Παν. Ιωαννίνων, Μάρθα Φωστέρη ψυχοθεραπεύτρια, Κωστής Παπαϊωάννου εκπαιδευτικός-αρθρογράφος, Χρυσάνθη Αυλάμη Πάντειο, Λίνα Λούβη Πάντειο, Βαγγέλης Κεχριώτης Παν. του Βοσπόρου, Μαρία Ρεπούση ΑΠΘ, Ειρήνη Αβραμοπούλου υπ. δρ κοινωνικής ανθρωπολογίας Cambridge University, Λεωνίδας Καρακατσάνης δρ πολιτικών επιστημών, Bruce Robbins Columbia University, Kύρκος Δοξιάδης Παν. Αθηνών, Πολυμέρης Βόγλης Παν. Θεσσαλίας, Έλσα Σταματοπούλου υπάλληλος ΟΗΕ, Γρηγόρης Ανανιάδης Πάντειο, Χαρά Κούκη ιστορικός, Ρεγγίνα Μαντανίκα πολιτικός επιστήμονας, Νίκος Σκούταρης Παν. Μααστρίχτ, Ανδρέας Τάκης ΑΠΘ, Ντίνα Βαΐου ΕΜΠ, Κωστής Κορνέτης Brown University, Έλσα Αμανατίδου Brown University, Φωτεινή Αναγνωστοπούλου φιλόλογος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος αρχιτέκτονας, Αλέξανδρος Ευκλείδης σκηνοθέτης-θεατρολόγος, Τάκης Γιαννακόπουλος δικηγόρος, Δημήτρης Δημητρόπουλος ΙΝΕ/ΕΙΕ, Ευαγγελία Σουμέλη ερευνήτρια, Γιώργος Φουρτούνης Πάντειο, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος RedNotebook, Aθηνά Σκουλαρίκη κοινωνιολόγος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής ΑΠΘ, Βουβούλα Σκούρα γραφίστρια, Μάνος Αυγερίδης ΑΣΚΙ, Μαρία Καλαντζοπούλου πολεοδόμος-συγκοινωνιολόγος, Βασιλική Κατριβάνου ψυχολόγος, Παναγιώτης Στάθης ιστορικός, Ελένη Φουρναράκη Παν. Κρήτης, Αναστάσης Βιστωνίτης δημοσιογράφος, Ιωάννα Παπαθανασίου ΑΣΚΙ-ΕΚΚΕ, Georges Iggers State University of New York at Buffalo, Wilma Iggers ιστορικός, Βασίλης Γρόλιος δρ πολιτικής φιλοσοφίας, Απόστολος Πανταζής ΑΠΘ, Βάλια Αρανίτου Παν. Κρήτης, Judith Butler Columbia University
Αγγελάκος Xρήστος συγγραφέας, Αγγελάρα Θεοδώρα, Αγγελάρα Μαρία, Αγγελίδης Μανόλης Πάντειο, Αγτζίδης Βλάσης δρ. σύγχρονης Ιστορίας-μαθηματικός, Αηδονοπούλου Τασούλα αρχιτέκτων, Αθανασιάδης Γιώργος γεωλόγος, Αθανασιάδης Χάρης, Παν. Ιωαννίνων, Αθανασοπούλου Αθανασία, Αλβανούδη Αγγελική υπ. δρ γλωσσολογίας ΑΠΘ, Αλβανούδη Αθανασία, Αλεξόπουλος Δημήτρης δημοσιογράφος, Ανδριανόπουλος Μιχάλης ηλ.-μηχανικός, Ανδριανόπουλος Χρίστος υπ. δρ Πανεπιστημίου Nanterre, Ανδρωνά Νεκταρία δασκάλα, Ανεστοπούλου Μαρία συνταξιούχος ΟΤΕ, Αντωνιάδης Παύλος πιανίστας-μουσικολόγος, Αντωνίου Γιώργος εκπαιδευτικός, Αποστολίδου Βενετία ΑΠΘ, Αράπογλου Βασίλης Παν. Κρήτης, Ασημακοπούλου Φωτεινή Παν. Αθηνών, Αστρεινίδου Πελαγία αρχιτέκτων, Αστρινάκη Ελένη ποιήτρια, Αστρινάκη Ράνια Πάντειο, Αυγερινού Εύα Malung Folk College (Σουηδία), Αυγουστάτου Όλγα φιλόλογος
Βακαλοπούλου Μαριλένα πολιτισμιολόγος, Βακαλούλης Μιχάλης Université Paris 8, Βάκης Αλέξης μουσικός, Βαν Μπούσχοτεν Ρίκη Παν. Θεσσαλίας, Βανδώρος Σωτήρης Παν. Πελοποννήσου, Βαρίκα Ελένη Université de Paris 8, Βασιλείου Αλεξάνδρα κοινωνική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Βασιλείου Ευάγγελος διδάσκων ΠΔ 407/80, Βασιλείου Θανάσης πολιτικός επιστήμων, Βελούδης Γιάννης ΑΠΘ, Βεργέτης Δημήτρις ψυχαναλυτής-περ. «αληthεια», Βέρνυ Σουζάννα Παν. Αθηνών, Βιδάλη Σοφία Παν. Θράκης, Βινιεράτου Εριγόνη δημοσιογράφος, Βλάσσης Αντώνιος δρ πολιτικός επιστήμων, Βογιατζής Λευτέρης σκηνοθέτης, Βόγλη Ιωάννα ΑΣΚΙ, Βρούβας Θωμάς
Γαγανάκης Κώστας Παν. Αθηνών, Γαζή Nιvέτα, Γερακοπούλου Πατρίτσια Παν. Αθηνών, Γεωργοπούλου Ουρανία Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Γιακουμέλος Διονύσης δικηγόρος, Γιαννίση Φοίβη Παν. Θεσσαλίας, Γιαννοπούλου Έφη μεταφράστρια-δημοσιογράφος, Γιαννουλόπουλος Γιώργος δημοσιογράφος-Πάντειο, Γιατζόγλου Δημήτρης πανεπιστημιακός, Γιώτη Αναστασία Karolinska Institute Stockholm, Γκέκας Σάκης York University, Γκινούδης Θωμάς γραφίστας, Γκούμα Άννα, Γκουντούνα Σωζήτα Παν. Λονδίνου, Γρηγορίου Μιχάλης συνθέτης-αρχιτέκτων, Γωγιός Χαράλαμπος συνθέτης, Γώγου Λέλα Παν. Θράκης
Δαγκλίδης Αντώνης σκηνογράφος-αρχιτέκτονας, Δαρεμάς Γιώργος δρ κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας, Δαφέρμος Ολύμπιος, Δεδουσόπουλος Απόστολος Πάντειο, Δερμεντζόπουλος Χρήστος Παν. Ιωαννίνων, Δημάκης Αριστοφάνης Παν. Αιγαίου, Διακουμάκος Γιώργος δρ. πολιτικής επιστήμης, Διατσέντος Πέτρος Παν. Στρασβούργου, Δριμάλας Αλέξανδρος πολιτικός επιστήμονας
Ευαγγελίου Μαριάννα εργοθεραπεύτρια, Ζαβιτσάνου Φούλη μεταφράστρια, Ζάνου Κωνσταντίνα ιστορικός, Ζαρίφη Μαρία Παν. Θεσσαλίας-ΕΑΠ, Ζαχάρη Βάσω EHESS, Ζαχαρόπουλος Δ. Παν. Θράκης, Ζαχαρόπουλος Ντένης, καλλ. διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ηλιοκρατίδου Άννα συνταξιούχος, Θάνου Ελένη, Θάνου Κατερίνα αρχιτέκτων, Θεοδωρίδης Γιώργος Παν. Αθηνών, Θεοδώρου Βάσω Παν. Θράκης, Θεοδώρου Γιώργος εικαστικός, Θυφρονίτης Γιώργος Παν. Ιωαννίνων, Ιακωβίδου Σοφία Παν. Θράκης, Ιακώβου Βίκυ Παν. Αιγαίου, Ιντζίδης Ευάγγελος γλωσσολόγος-Παν. Αιγαίου, Ιορδανίδου Πολίνα βιβλιοθηκονόμος ΑΣΚΙ, Ιωαννίδης Γιώργος οικονομολόγος, Ιωαννίδου Αλεξάνδρα Παν. Αθηνών
Καβαλλάρης Λαδής Νίκος, δρ διεθνών σπουδών, Καϊμάκης Νίκος, Κακολύρης Γεράσιμος Παν. Αθηνών, Κακουλίδου Ειρήνη δημοσιογράφος, Καλαβάσης Φραγκίσκος Παν. Αιγαίου, Καλαμπάκου Ελένη δικηγόρος, Καλομενίδης Ιωάννης Παν. Αθηνών, Κάλφας Βασίλης ΑΠΘ, Κανελλόπουλος Παναγιώτης Παν. Θεσσαλίας, Καντάς Χρήστος, Καπελλίδη Χαρίκλεια Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Καπλάνης Γιάννης, Universitat Rovira i Virgili-LSE, Κάπολα Άντα ΑΣΚΙ, Καπόλα Πόλα εκδότρια, Καρακάσης Νίκος συγγραφέας, Καρακατσάνη Δέσποινα Παν. Πελοποννήσου, Καρακατσούλη Άννα Παν. Αθηνών, Καραούλης Γιάννης ηθοποιός Καραστέργιου Καλυψώ Boston University, Καραφώτη Ελένη υπ. δρ γλωσσολογίας, ΑΠΘ, Καρβούνη Κατερίνα δασκάλα, Καρρά Άνθη μεταφράστρια, Καρυστινός Αντώνης ηθοποιός, Κασαπίδης Γιώργος μεταφραστής, Κασίμης Χαράλαμπος Γεωπονικό Παν., Καστανάς Γεράσιμος δημοσιογράφος-συγγραφέας, Κατσαμπέκης Γιώργος υπ. δρ. πολιτικών επιστημών ΑΠΘ, Κατσαρός Τάκης ιδιωτικός υπάλληλος, Κατσιαρδή-Hering Όλγα Παν. Αθηνών, Καψύλης Αλέξανδρος δημοσιογράφος, Κεσσόπουλος Αλέξανδρος νομικός, Κεχαγιά Χρύσα φιλόλογος, Κεχρόλογου Κορίνα εκπαιδευτικός, Κιουρτσάκης Γιάννης συγγραφέας, Κλουτσινιώτη Ράνια αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Κόκαλου Ζωή κοινωνική λειτουργός, Κόκκινος Γιώργος Παν. Αιγαίου, Κοκολοδημητράκη Αθηνά ψυχολόγος, Κολοκάθης Δημήτρης εκπαιδευτικός, Κολοκοτρώνη Βασιλική University of Glasgow, Κοντελετζίδου Δωροθέα, ιστορικός της τέχνης, Κοντόζογλου Καλλιόπη αρχιτέκτονας, Κοσμίδης Δημήτρης ιστορικός-ανθρωπολόγος-μεταφραστής, Κοσυφολόγου Αλίκη υπ. δρ Παν. Αθηνών, Κοτανίδης Γιώργος ηθοποιός, Κουλούρης Θεόδωρος εκπαιδευτικός, Κουραχάνης Νίκος υπ. δρ κοινωνικής πολιτικής Παν. Πελοποννήσου, Κουτρουβίδης Στάθης ιστορικός, Κούτσης Κρίτων Mediterranean University of Albania, Κούτσιας Νικόλαος, Κουφού Αγγελική ιστορικός, Κρικέλης Νίκος, Κτενίδης Ιωάννης τραπεζικός, Κυπριανός Παντελής Παν. Πατρών, Κυριακίδης Μιχάλης δημοσιογράφος-περ. «Μεταρρύθμιση» Κυριακόπουλος Λέανδρος υπ. δρ κοινωνικής ανθρωπολογίας, Κυριακός Θωμάς, Κύτρος Γιάννης μαθηματικός-Πάντειο, Κωνσταντινίδου Θάλεια Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Κωσταγιόλα Βάνα καλλιτέχνις, Κωτσάκης Κώστας ΑΠΘ
Λαβράνου Αλίκη Παν. Κρήτης, Λαμπρινού Κατερίνα υπ. δρ. πολιτικής επιστήμης, Λαπατσιώρας Σπύρος Παν. Κρήτης, Λάππας Κώστας ιστορικός Λιβιεράκος Πάνος, Λίλιαν Αντωνίου ΤΕΙ Αθήνας, Λουκάκος Πάνος δημοσιογράφος, Λουκάκου Χαρά δημοσιογράφος, Λουπάκη Ευγενία δημοσιογράφος, Λυκουριώτη Ίρις Παν. Θεσσαλίας, Λύχρος Γιάννης πνευμονολόγος
Μακριδάκης Γιάννης συγγραφέας, Μαλλιώρη Καλλιρρόη πολιτικός επιστήμονας, Μανώλη Σταυρούλα φοιτήτρια, Μαργωμένου Δέσποινα University of Michigan Ann Arbor, Μαρκέτου Πελαγία μεταφράστρια-ιστορικός, Μαρκίδη Ειρήνη ψυχολόγος, Μάρκου Κώστας Ιατρική Πατρών, Μαρωνίτη Νίκη Πάντειο, Μαστρογιάννη Μαρία, Μαυριτσάκης Γιάννης θεατρικός συγγραφέας, Μαυροφίδης Θωμάς Παν. Αιγαίου, Μέκκας Κώστας εκπαιδευτικός, Μέργου Μαρίνα σκηνοθέτης-θεατρολόγος, Μερκούρη Νατάσα, Μηλιός Γιάννης ΕΜΠ, Μήτας Στέργιος υπ. δρ Νομικής ΑΠΘ, Μητσάκου Λουίζα μεταφράστρια, Μικέ Μαίρη ΑΠΘ, Μουτσούρης Χρήστος Μ.Α. Πάντειο, Μπακαλάκη Αλεξάνδρα ΑΠΘ, Μπαλαμπανίδης Γιάννης πολιτικός επιστήμονας, Μπαλαμπανίδης Δημήτρης υπ. δρ. Γεωγραφίας, Μπάλιας Στάθης Παν. Πατρών, Μπαλτζής Αλέξανδρος ΑΠΘ, Μπαμπανέλου Δέσποινα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Μπαστέα Ελένη, Μπελιμπασάκης Ιωάννης, Μπένος Αλέξης ΑΠΘ, Μπιλάλης Μήτσος Παν. Θεσσαλίας, Μπιτσώρης Βαγγέλης συγγραφέας-μεταφραστής, Μπογιατζής Βασίλης ΕΑΠ, Μποκογιάννης Βασίλης μεταπτυχιακός φοιτητής Παν. Ιωαννίνων, Μπορνόβας Μιχάλης οδοντίατρος, Μπούκας Ανδρέας ερευνητής, Μπούρας Σίμος, Μυγδάλη Ειρήνη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Παν. Πειραιώς, Μυλόπουλος Νικήτας Παν. Θεσσαλίας, Μυλωνάς Γιάννης μεταδιδακτορικός ερευνητής, Παν. του Λουντ, Μωυσίδου Χρύσα υπ. δρ κοινωνικής ανθρωπολογίας Παν. Θεσσαλίας
Νικολαΐδης Βασίλης συνθέτης και στιχουργός, Νικολαΐδης Ευάγγελος Παν. Κρήτης, Νικολακάκη Μαρία Παν. Πελοποννήσου, Νικολόπουλος Κωνσταντίνος, Νικολούτσος Γρηγόρης, Νιώτη Στέλλα, κοινωνιολόγος, Νταλαχάνης Άγγελος ιστορικός, Ξυδάκης Νίκος Γ. δημοσιογράφος-τεχνοκριτικός, Ξωξάκου Μαργαρίτα εκπαιδευτικός, Οικονόμου Μαρία
Παναγιωτίδης Φοίβος Παν. Κύπρου, Παναγιώτου Χριστόδουλος καλλιτέχνης, Παναγόπουλος Αλέξανδρος υπ. δρ Παν. Αθηνών, Παναγόπουλος Μιχαήλ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανταζής Παύλος ΑΠΘ, Παντελαίου Τόνια εκπαιδευτικός, Παπαγεωργίου Ειρήνη αρχαιολόγος-Μουσείο Μπενάκη, Παπαγιαννάκος Δημήτρης υποψήφιος δρ. φιλοσοφίας, Παπαγιαννοπούλου Λύλα, αγροοικονομολόγος-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Παπαδάκη Μπάμπουκα Μαρία ψυχολόγος, Παπαδάκου Εύη, Παπαδημητρίου Ευθύμης Παν. Ιωαννίνων, Παπαδογιάννης Νικόλαος ιστορικός, Παπαδόπουλος Γιάννης ιστορικός, Παπαδοπούλου Ευδοξία, Παπαηλία Πηνελόπη Παν. Θεσσαλίας, Παπαθανασίου Αγγελική υπ. διδάκτορας Πάντειο, Παπαθανασίου Ασπασία ηθοποιός, Παπαΐδου Μελανία εκπαιδευτικός, Παπαϊωάννου Ακριβή συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Παπαϊωάννου Στρατής, Παπανικολάου Πελαγία υπ. δρ εγκληματολογίας Νομικής Αθηνών, Παπανικόλας Ζήσης συγγραφέας, Παπαντωνίου Λουκάς μηχανικός, Πάπαρη Κατερίνα ιστορικός-εκπαιδευτικός, Παραμυθιώτης Γιάννος δικηγόρος, Πατούλη Κρυσταλία, Παυλόπουλος Στάθης ΑΣΚΙ, Παύλου Μίλτος κοινωνιολόγος Πεγιάδης Λεωνίδας δικηγόρος, Πετρούλιας Απόστολος, Πινακούλας Γιώργος φιλόλογος, Πισσανίδου Χριστίνα, Πουρνάρη Μαρία Παν. Ιωαννίνων
Ραπακούλια Μαρίνα-Τατιάνα βιολόγος και μεταφράστρια, Ρίβαλς-Φωτάκη Γεωργία ψυχαναλύτρια, Ρίκου Ελπίδα ΑΣΚΤ, Ρούσσος Σωτήρης Παν. Πελοποννήσου
Σαμπετάι-Αρδίττη Βίκυ αρχαιολόγος, Σαραντάκου Αγγελική Παν. Αθηνών, Σαρίκας Ευάγγελος, Σελλά Δώρα άνεργη δημοσιογράφος, Σεραϊδάρη Κατερίνα ανθρωπολόγος, Σιγάλας Μιχάλης ΑΠΘ, Σκλαβάκης Μιχάλης, Σκουλίδας Ηλίας ιστορικός, Σεφερλής Δημήτριος δικηγόρος, Σκούμπη Βίκη περ. «αληthεια», Σουγιολτζής Αχιλλέας τουρ. πράκτορας, Σπάθης Αντώνης δικηγόρος, Σπανουδάκη Ιωάννα, Σπηλιωτοπούλου Μαρία ιστορικός-Ακαδημία Αθηνών, Σπυριδάκης Κώστας, Σπυροπούλου Βαρβάρα μεταφράστρια, Σπυροπούλου Μαρία-Ελένη, ψυχολόγος-δημοσιογράφος, Σταμάτης Κώστας Νομική ΑΠΘ, Σταματόπουλος Θόδωρος, Σταμπουλής Γιώργος Παν. Θεσσαλίας, Στασινοπούλου Μαρία Πανεπιστήμιο Βιέννης, Στεμπίλης Δημήτρης ιστορικός, Στεφάνου Δανάη, Στριφτόμπολα Άντα φιλόλογος, Συμεωνίδης Βασίλης φιλόλογος, Συνοδινός Ζήσιμος ιστορικός-αρχειονόμος, Συριάτου Αθηνά Παν. Θράκης, Σύρου Σταυρούλα δρ. ιστορίας-φιλόλογος, Σφηνιαδάκη Παντελίτσα Freie Universität Berlin, Σωμερίτης Ριχάρδος δημοσιογράφος
Τερζίδου Φωφώ, Τζανάκου Βασιλική πολιτικός επιστήμονας, Τζαχρήστα Βασιλική αρχαιολόγος-Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Τζελέπη Έλενα, Τζιρίτας Μάνος μεταφραστής, Τόλιας Θεόδωρος York University, Τουλούμη Γιώτα Παν. Αθήνας, Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος Παν. Θεσσαλίας, Τρίμη-Κύρου Κατερίνα ιστορικός-εκπαιδευτικός, Τσακίρης Θανάσης δρ πολιτικής επιστήμης-«Εντός Εποχής», Τσακμάκη Χαρά ηλεκτρολόγος μηχανικός, Τσαουσάκης Ηλίας πολιτικός επιστήμονας, Τσέτσος Μάρκος Παν. Αθηνών, Τσιμπιρίδου Φωτεινή Παν. Μακεδονίας, Τσίφτση Χρύσα, Τσολακίδης Ηλίας European College of Sport Science, Τσολάκου Θέμη υπ. δρ Νομικής ΑΠΘ, Τσούτσιας Παναγιώτης δημοσιογράφος
Φαράκλας Νικόλας αρχαιολόγος-Παν. Κρήτης, Φίλωνος Φίλων εκδότης, Φουντούλης Στράτος εικαστικός, Φραγκιουδάκη Στέλλα εκπαιδευτικός, Φωκαΐδου Μαρία πολιτικός μηχανικός, Φωτοπούλου Βίλλυ ιστορικός-ΥΠΠΟΤ
Χαμηλάκης Γιάννης University of Southampton, Χαρβαλιάς Γιώργος εικαστικός-ΑΣΚΤ, Χαρίτσης Αλέξης μεταπτυχιακός φοιτητής Πάντειο, Χατζηπροκοπίου Πάνος κοινωνιολόγος ΑΠΘ, Χλωπτσιούδης Δήμος ιστορικός-φιλόλογος Χρηστάκης Νικόλας, Χριστοδούλου Αγγελική ΑΣΚΙ, Χριστοπούλου Ευγενία πολίτης, Χριστοφίδης Βασίλης Παν. Κρήτης, Χρονάκη Άννα Παν. Θεσσαλίας, Ψημίτης Μιχάλης Παν. Αιγαίου, Ψυχοπαίδης Γιάννης ζωγράφος-ΑΣΚΤ, Ψυχούλης Αλέξανδρος εικαστικός-Παν. Θεσσαλίας
Gelatti Agide Mazzano di Brescia, Gelatti Rosangela Mazzano di Brescia, Georas Lena, αρχιτέκτονας, Grenet Mathieu ιστορικός, Gupta Pamila University of the Witwatersrand Johannesburg, Hartmann Hiltrud καθηγήτρια γερμανικών, Hervé Georgelin ιστορικός, Holmstrom Nancy Rutgers University New Jersey, Ivekovic Rada φιλόσοφος, Karen Emmerich, University of Cyprus, Löwy Μichael, CNRS, Marguerite Rollinde CNRS, Mantelli Brunello University of Turin, Paperman Patricia Université Paris VIII, Monzón Muñoz Eva καθηγήτρια, Petrusewicz Marta Università della Calabria, Roseman Jake, Salzberg Rosa, Sanchez Estop Juan Domingo μεταφραστής, Τοdorof Varban Archives State Agency (Bουλγαρία), Torn Halves, Trionfi Maria, Vera Antonieta δρ. πολιτικών επιστημών Paris VIII, Vinci Anna Maria Università di Trieste
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου