Tου Παναγιώτη Δημητρακά*
- Το πολιτικό κομματικό σύστημα καταρρέει με επίκεντρο την ελεύθερη πτώση του ΠΑ.ΣΟ.Κ , όπως εκφράζεται σε όλες τις μετρήσεις. Μαζί του καταρρέει και ο δικομματισμός ως σύστημα εναλλαγής κυβερνήσεων και συγκοινωνούντων δοχείων των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, δηλαδή οι απώλειες του ενός κόμματος, να είναι κέρδη του άλλου. Οι απώλειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαρρέουν πλέον συντριπτικά προς απροσδιόριστη ψήφο και προς τα αριστερά, πρωτίστως στη ΔΗΜ.ΑΡ.
- Η πλήρης όμως ήττα του δικομματισμού είναι η αποτυχία του στόχου αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και αυτό είναι δυνατό διότι και η Ν.Δ. παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης των εκλογέων της του 2009 και αντιφάσεις στην πολιτική της.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. οφείλει να αναδείξει ότι το αποτυχών πολιτικό σύστημα είχε δύο πυλώνες συνυπεύθυνους και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η Ν.Δ., χωρίς καμία αυτοκριτική για την «συνεισφορά της» στο πελατειακό κράτος, στο έλλειμμα και στο χρέος. Όπως δεν αποτελεί λύση το παιχνίδι της δημαγωγικής αντιπολίτευσης – συμπολίτευσης, που επιχειρεί ο κ. Σαμαράς, αλλά χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο διάσωσης και ανάκαμψης της χώρας με επίκεντρο την παραγωγή και την εργασία.
- Για πρώτη φορά, οι τρεις εκδοχές της αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δ.Α., αθροιζόμενες είναι η πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου. Εξ αυτού, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνει τη σύμπραξη της Αριστεράς ως πολιτική λύση. Είναι όμως φανερό ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αθροίζονται πολιτικά. Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι για την αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. για την παραμονή της χώρας μας εντός της ευροζώνης και την αποφυγή της πτώχευσης. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται το ΚΚΕ και οι μισές δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Πρακτικά ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει επιτύχει τη στρατηγική ενότητα, ούτε εντός των γραμμών του. Επομένως, η πρόταση δεν έχει κανένα ρεαλισμό. Αυτό δεν αποκλείει την κοινή δράση για αποτροπή αρνητικών μέτρων και επιμέρους λύσεων κάποιων προβλημάτων. Όμως, ακόμη και αυτή η δυνατότητα αποτρέπεται από ανεδαφικές τακτικές και εξωπραγματικά αιτήματα.
Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί καμία ενότητα της αριστεράς και εναλλακτική λύση χωρίς προγραμματική βάση και την προγραμματική βάση που εμείς προτείνουμε είναι ο αριστερός ευρωπαϊσμός, οι βαθιές μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης και του παραγωγικού μοντέλου.
- Η δημοσκοπική έκρηξη της ΔΗΜ.ΑΡ. και η σύνθεσή της πρόθεσης ψήφου προέρχεται βάσει μιας εκ των μετρήσεων:
-1,5% από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ψηφοφόρους που εκπροσωπούσαμε, 3% από ένα κόσμο που δεν ψήφισαν ή δεν ψήφισαν τα παρακάτω κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, 0,25% από Οικολόγους, 5,75% από ΠΑ.ΣΟ.Κ., 1,20% από Ν.Δ., 0,30% από ΛΑ.Ο.Σ.. Σύνολο 12%.
Είναι φανερό ότι, η πολύπλευρη κρίση, οικονομική και κοινωνική, καθώς και τα αδιέξοδα της εφαρμοσμένης πολιτικής, ωθούν τις δυνάμεις αυτές, κύρια τις προερχόμενες από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν πρόκειται για μια «βουβή» δημοσκοπική έκρηξη, αλλά για γεγονός που εκφράζεται καθημερινά με δηλώσεις εντάξεων στο κόμμα, στα ψηφοδέλτια, και υποστήριξης μας στις εκλογές, ιδιαίτερα από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανένταχτων.
- Η υποδοχή αυτών των δυνάμεων και η διαχείριση αυτού του ρεύματος, είναι το πρώτιστο πολιτικό καθήκον, καθώς και η έκφρασή του, προγραμματικά, εκλογικά, με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά μας των καλύτερων, που το σηματοδοτούν και με εντάξεις και συσπειρώσεις δυνάμεων στο κόμμα και γύρω από το κόμμα. Πρόκειται για μία κυοφορούμενη συμμαχία με επίκεντρο το κόμμα μας και στα πλαίσια της πολιτικής μας για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.
- Προϋποθέσεις πραγματοποίησής της είναι:
- Η συγκεκριμενοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος στον άξονα, όχι χρεωκοπία της χώρας, εντός του ΕΥΡΩ και της Ε.Ε., και αναδεικνύοντας πολιτικές αλλαγής της λιτότητας και της ύφεσης στην Ε.Ε. και τη χώρα, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του δημοσίου και του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.
- Η Συνάντηση με αυτές τις δυνάμεις με ποίκιλες μορφές, όχι μόνο σε επίπεδο κορυφαίων, αλλά και απλών ανθρώπων, από κάτω μέχρι πάνω. Είναι άμεσο καθήκον, ακόμη και η υπόδειξη διαμόρφωσης ομάδων πρωτοβουλίας υποστήριξης της ΔΗΜ.ΑΡ. .
- Δεν μπορεί να εκφραστεί αυτή η δημοσκοπική έκρηξη σε ψήφο, αν δε βρεθούν να τη σηματοδοτήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα και στα ψηφοδέλτια. Απαιτείται η διεύρυνση των ψηφοδελτίων με συνεργαζόμενους αυτού του ρεύματος.
- Το φαινόμενο τροφοδότησε μια εσωτερική συζήτηση για την διαχείρισή του, όπου εκφράστηκαν και φοβίες για την αλλοίωση του χαρακτήρα του κόμματος.
Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Το κόμμα μας αν και νεοσύστατο, διαθέτει ώριμες δυνάμεις να διαμορφώσει ψηφοδέλτια εξισορροπημένης έκφρασης των δυνάμεών μας και των δυνάμεων που στρέφονται προς εμάς. Διαθέτει την ικανότητα πέρα από την προγραμματική πολιτική συμφωνία στο εκλογικό μας πρόγραμμα, να εντάξει στα ψηφοδέλτια τους ανθρώπους εκείνους, που έχουν μια πορεία που δεν προκαλεί το κοινό αίσθημα και δεν θίγει την ηθική υπόσταση της πολιτικής μας με διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.
Φυσικά δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, να μην μας διαφεύγει ότι θα επιχειρηθεί, όσο και αν έχει περιορισμένα περιθώρια, η ανασύνταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν πρέπει να το βοηθήσουμε με την στάση μας.
- Απαιτείται η υπέρβαση των αντιλήψεων κόμματος «παρέας», συναισθηματικής ιδιοκτησίας, διότι κάποιοι έχουμε πορεία 40ετίας σ’ αυτές τις απόψεις, κόμματος πολιτισμικής ταύτισης με την γενιά μας.
- Απαιτείται η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας των μελών και των στελεχών αφού τα όργανα θα έχουν προσδιορίσει την πολιτική κατεύθυνση και το σχέδιο δράσης.
Θεσσαλονίκη, 8/2/2012
*Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονικής της ΔΗΜΑΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου