The Guardian, Καθημερινή, 11.8.11
Ποιοι είναι οι ταραξίες στο Λονδίνο και αλλού; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η φυλετική και κοινωνική σύνθεση όσων μετέχουν στις ταραχές είναι τέτοια, που δεν είναι δυνατή η κατάταξή τους σε κατηγορίες. Τα θύματα των λεηλασιών κάνουν λόγο για «τάξη υπανθρώπων» και κακοποιών. Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι είναι νέοι άνδρες από φτωχές περιοχές, δεν προέρχονται όμως από μία φυλετική ομάδα, μετέχουν και γυναίκες. Στο βόρειο Λονδίνο, στο Τσοκ Φαρμ, άνθρωποι πάσης προέλευσης κυκλοφορούσαν με ποδήλατα κλεμμένα από γνωστό κατάστημα. Τρεις Ασιάτες γύρω στα 40 δίσταζαν. «Εάν πάμε τώρα, θα προλάβουμε», έλεγε ένας. «Μην το κάνεις», έλεγε ένας άλλος. Ομως, δύο λευκοί, άνδρας και γυναίκα, βγήκαν κρατώντας από ένα ποδήλατο, ακολούθησε χαμογελαστός ένας μαύρος έφηβος, που έχασε τη λεία του από έναν μεγαλύτερο άνδρα. Στην παρακάτω γωνία, καμιά εκατοστή άνθρωποι έφτιαχναν ένα μείγμα περίεργων, οργισμένων, νέων και ηλικιωμένων. Δεν ξεχώριζες αν ήταν κλέφτες, περαστικοί ή βάνδαλοι.
Παρακάτω, είκοσι νεαροί χτυπούσαν με τούβλα και κλεμμένα μπουκάλια από κρασί τους διερχόμενους μοτοσικλετιστές ή έσπαζαν τις στάσεις λεωφορείων. Είχαν όλοι καλυμμένα πρόσωπα. Και καθώς καίγονταν όλες οι πολυεθνικές περιοχές στο Λονδίνο, στο Μπέρμιγχαμ, το Κίλμπερν και το Χόλογουεϊ, κατέρρεε ο μύθος ότι οι νεαροί μαύροι είναι πίσω από τις ταραχές. Το Σάββατο στο Τότεναμ αυτοί που διαμαρτύρονταν για τον νεαρό που πυροβολήθηκε ήταν όντως μαύροι οι περισσότεροι. Ηταν, όμως, και Ασιάτες. Την επομένη στο Ενφιλντ πολλοί ήταν λευκοί, πολλοί ήταν παιδιά. Στις οδομαχίες στο κτήμα Πέμπουρι, τη Δευτέρα, κορίτσια και γυναίκες βοηθούσαν στα οδοφράγματα, μία μάλιστα, με κίτρινη μαντίλα, βοήθησε να πυρπολήσουν μια μοτοσικλέτα. Από το παράθυρό της μια γυναίκα προειδοποίησε ότι η αστυνομία ήταν κάπου κοντά.
Νεαροί φορούσαν μάσκες από παρακείμενο φαρμακείο και έμοιαζαν με τη νεολαία της Κου Κλουξ Κλαν, ενώ ένα κορίτσι, που έβγαλε από την τσάντα του μια τεράστια σακούλα με γλυκά, πρότεινε στους νεαρούς να πυρπολήσουν κομμωτήριο. Μια άλλη ομάδα όρμησε σε μια μπουτίκ, και τότε οργισμένη μια μαύρη νεαρή γυναίκα τούς είπε ότι η ιδιοκτήτρια έφτιαξε το μαγαζί της από το τίποτε. «Είναι σαν να κλέβετε τη μαμά σας», φώναξε. Αλλού θεάθηκαν νεαροί Τούρκοι, Ασιάτες ή λευκοί ενήλικοι. Οι ταραχές έφεραν παλιούς φυλετικούς εχθρούς κοντά, κατέλυσαν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε γειτονιές. Υπήρξαν, όμως, και πράξεις φυλετικού μίσους, νεαροί έσπασαν ασιατικά και αφγανικά καταστήματα.
Δεν πρόκειται ωστόσο ούτε για κοινούς κακοποιούς, για αναρχικούς ή εχθρούς της παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για καθαρή και ασυγκράτητη οργή και ανία, για πρόκληση και περιφρόνηση προς τις Αρχές, για άτομα εγκλωβισμένα στο σύστημα, αποκομμένα από την κοινότητα, που δεν τα νοιάζει τίποτε και δοκιμάζουν τη δύναμή τους.
3 σχόλια:
Παντως εκει στο Λονδινο δεν βρεθηκε κανεις να τους πει οτι ειναι"προβοκατορες".
Μιλωντας σημερα με ενα συντηρητικο φιλο μου που εκανε Msci. και PhD στο Λονδινο 1987-1991, μου εξηγησε οτι επειδη οι Εργατικοι κατειχαν τα συνδικατα, η Θατσερ αποφασισε να κλεισει πολλες βιομηχανικες επιχειρησεις και τα ανθαρακωρυχεια, ωστε να μειωθει η ισχυς των συνδικατων.
Η εισαγωγη φθηνοτερου ανθρακα στα πλαισια της παγκοσμιοποιησης γινεται απο την Ν. Αφρικη και αλλες χωρες, ενω η Βρεττανια στραφηκε προς τα χρηματοοικονομικα.
Επισης, μου ελεγε για την παθολογικη αγαπη των βρεττανων για την απαγορευμενη - κατα την εφηβεια τους- μπυρα, την οποια καταναλωνουν σε μεγαλες ποσοτητες με αναμικτα αισθηματα ευχαριστησης και τυψεων, καθως και την εβνδοικογενεικη βια στα κατωτερα στρωματα, σχεδον δεκαπλασια απο την χωρα μας.
Για μια δεκαπενταετια υπηρχε ακομη το ισχυρο κοινωνικο κρατος που εξασφαλιζε αξιοσεβαστο επιδομα ανεργιας. Μαλιστα ηταν 80% του βασικου μισθου και αποτελουσε ισχυρο αντικινητρο για ευρεση εργασιας. Θα θυμαστε τα πολυ φθηνα πακεττα διακοπων στην χωρα μας για αγγλους ανεργους την δεκαετια του 1990, που το μονον που εκανανα ειναι να πινουν εως και δεκαδες μπυρες, να μεθουν και να τσακωνονται (hooligans, trouble makers,..).
Αυτα ας ληφθουν υποψη στους βολονταριστες της επαναστασης, που αντιλαμβανονται -φαντασιακα- οτι επιτελους ο Marx, εστω για λαθους λογους επιβεβαιωνεται, με την εξεγερση των αποκληρων (δεν λεω λουμπεν προλεταριατο, γιατι δεν εχουν δουλεψει σχεδον ποτε, ειτε γιατι δεν ειχαν την ευκαιρια η δεν ηθελαν).
Το στοιχειο οτι μολις το 30% του βρεττανικου πληθυσμου (19 -64) κατεχει μορφωση επιπεδου 4 και πανω ( το επιπεδο 4 αντιστοιχει κατι σαν το ΙΕΚ δηλ. Certificates of Higher Education) ειναι απο την WIKIPEDIA και ειναι γνωστο σε ολους απο την λογοτεχνια και την φιλμογραφια του Ken Loach και αλλων προοδευτικων σκηνοθετων. Στο film Sweet Sixteen του Ken Loach (2002 ) παρακολουθουμε το δραμα του 16χρονου Liam που με τους φιλους του εχουν εγκαταλειψει το σχολειο, ενω η μητερα τoυ ειναι στη φυλακη και ο παππους του εμπορος ναρκωτικων μαζι με τον γκομενο της μανας του....Αν δεν το εχετε δει το συνιστω ανεπιφυλλακτα.
Αφώτιστος Φιλέλλην
Δεν ειναι τυχαιο οτι ο Marx ειχε προβλεψει οτι η επανασταση θα ξεκινησει απο την Μ.Βρεττανια, λογω της 12 ωρης εργασιας ενηλικων και ανηλικων σε αθλιες συνθηκες. Το προβλημα ξεκινησε περι το 1960, οταν απελευθερωθηκαν οι αποικιες, στις οποιες πολλοι λευκοι Βρεττανοι -χαμηλων προσοντων-εργαζονταν ως στρατιωτικο προσωπικο η επιστατες σε επιχειρησεις η αγροκτηματα ενω ταυτοχρονα μεταναστευαν ασιατες και μαυροι απο τις πρωην αποικιες.
Εχω παει 2 φορες στο Λονδινο 1981 και 1996 και εχω παρει μια γευση, ενω διαφοροι φιλοι μου σπουδαζαν η εμεναν εκει. Η αληθεια ειναι οτι η χωρα ειναι βαθεια ταξικη με μολις το 30% του πληθυσμου (19 -64) να κατεχει μορφωση επιπεδου 4 και πανω ( το επιπεδο 4 αντιστοχει κατι σαν το ΙΕΚ δηλ. Certificates of Higher Education). Η κατασταση αυτης της γενιας των αποκληρων θυμιζει τους χειροτερους δικους μας ρωσοποντιους την δεκαετια του 1990.
"Η Συνομοσπονδία των Βρετανικών Βιομηχανιών καταγγέλλει το Βρεττανικο εκπαιδευτικο συστημα οτι οι πτυχιούχοι του εμφανιζουν όλο και μεγαλύτερη έλλειψη δεξιότητων, όχι μόνο στον τομέα της επιστήμης, τεχνολογίας και μηχανικής, αλλά και στη βασική γλώσσα, στις Τεχνες και τα μαθηματικά. Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πρέπει είτε να πληρώσουν για τους εργαζομένους διορθωτικά μαθηματα εκπαίδευσης ή να προσλάβουν υποψήφιους από το εξωτερικό" WIKI.
Αφωτιστος Φιλελλην
Παραρτημα
1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
92.1% White (85% Βρεττανοι)
4.0% South Asian
2.0% Black
1.2% Mixed
0.4% Chinese
0.4% Other
2. Level 4 qualifications recognise specialist learning and involve detailed analysis of a high level of information and knowledge in an area of work or study. Learning at this level is appropriate for people working in technical and professional jobs, and/or managing and developing others. Level 4 qualifications are at a level equivalent to Certificates of Higher Education.
Δημοσίευση σχολίου