Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

"Σκαφάτοι" φοροφυγάδες

 Του Τάσου Τέλλογλου, www.protagon.gr, 30.3.11
Θέλουμε να βάλουμε τους ανθρώπους φυλακή ή μήπως θέλουμε τα χρήματα που χρωστάνε στο δημόσιο; Θέλουμε δικαιοσύνη έτσι όπως τη φαντάζεται ο καθένας ή αποτελεσματικότητα; Θέλουμε έσοδα για να σωθεί η χώρα ή απλά να τιμωρηθούν όσοι μας έφτασαν ως εδώ; Μα θα μου πείτε είναι αντίφαση; Καμιά φορά είναι. Πάρτε για παράδειγμα τις θαλαμηγούς. Το ΣΔΟΕ έχει καταγράψει πάνω από 4000 σκάφη που οι ιδιοκτήτες τους τα συντηρούν δηλώνοντας εισοδήματα χαμηλότερα από εκείνα που απαιτούνται για την συντήρησή τους. Παραδείγματα: - Συνιδιοκτήτης 3 εμπορικών αλυσίδων –μεταξύ των οποίων ενός από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας δηλώνει εισόδημα 70.000 ευρώ με σκάφος 40 μέτρων που φαίνεται ότι ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία που φυσικά δεν έχει σχέση μαζί του και του το νοικιάζει.

- Επιχειρηματίας από τους μεγαλύτερους της χώρας πλήρωσε πάνω από 420 εκ. δραχμές ΦΠΑ για την απόκτηση άλλου σκάφους, που το πέρασε σε εταιρεία «μπροστινού», ο οποίος δηλώνει εισόδημα 28.000 ευρώ το χρόνο. Επειδή ουδέποτε το κράτος συνέδεσε την εταιρεία με ένα σκάφος 38 μέτρων, επέστρεψε στον «μπροστινό» για την χρήση του 2008, 1000 ευρώ.
- Αρκετοί ιδιοκτήτες εταιρειών, κτίρια των οποίων νοικιάζει η κυβέρνηση, δεν πληρώνουν για τα σκάφη τους.

Και πάει λέγοντας. Τα παραδείγματα είναι άπειρα και για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται μπροστά στα ερείπια της φοροελεγκτικής του πολιτικής, επειδή κατέγραψε τις περιπτώσεις. Οι δρόμοι που έχει μπροστά του είναι δύο: ο πρώτος να ακολουθήσει την οδό της ποινικής δίωξης όσων δεν είχαν δηλώσει τα σκάφη ζητώντας τους παράλληλα να καταβάλλουν και τους φόρους ή να τους βάλει μπροστά στο δίλημμα «το δηλώνεις, το σώζεις» και στη συνέχεια να το συνυπολογίσει στην οικοδόμηση του φορολογικού προφίλ του φοροδιαφεύγοντα.
Υπάρχει φυσικά και το πολιτικό επιχείρημα: σε μία περίοδο που το υπουργείο σκέφτεται να κόψει την φοροαπαλλαγή για τις δαπάνες των παιδιών, την φοροαπαλλαγή  (που την έκοψε πέρσι) για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά, την φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες, την φοροαπαλλαγή για το νοίκι, δηλαδή να επιβαρύνει ένα  εισόδημα 60.000 ευρώ ενός ειλικρινούς  φορολογούμενου με 1200-1500 ευρώ το χρόνο, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις γιατί να μην ποινικοποιηθεί η συμπεριφορά των σκαφάτων. Γιατί; Μα για έναν πολύ απλό λόγο. Έτσι όπως δουλεύει η φορολογική διοίκηση το χαμένο εισόδημα από την περικοπή των φοροαπαλλαγών θα επιβαρυνθεί κατά άλλα 100-150 ευρώ το χρόνο αν το υπουργείο Οικονομικών δεν συγκεντρώσει τα 500 εκ ευρώ από τους διαφυγόντες φόρους των σκαφών τα προηγούμενη χρόνια. Διότι ηθική και αποτελεσματικότητα δεν είναι πάντα συνώνυμα στην πολιτική συγκέντρωσης των φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες