Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εξαθλίωση

 Του Δημήτρη Μαρωνίτη, ΒΗΜΑ, 13..3.11
Τελικώς μας πήρε για καλά ο κατήφορος. Και δεν μιλώ μόνο για την οικονομική κρίση· λέξη έτσι κι αλλιώς διφορούμενη, δική μας και συνάμα ξενόφερτη, χωρίς μάλιστα τέλη εισαγωγής, μετά την τζάμπα εξαγωγή της. Λέγαμε κάποτε, λέμε και σήμερα ακόμη: ο ένας έχει κρίση, ο άλλος όχι· αυτός πέρασε ύστερα από κρίση, ο άλλος γλίστρησε στα κουφά· η ιστορία θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος· έτσι κι αλλιώς μας περιμένει ο Θεός με τη δική του έσχατη κρίση, εν όψει του ουράνιου Παραδείσου και της υπόγειας Κόλασης. Πρόκειται για πάθη και παθήματα μιας κρίσιμης λέξης που τελευταία κακοφόρμισε όσο δεν παίρνει άλλο: μαράγκιασε, έγινε φόβητρο, σκιάχτρο, καρναβάλι. Μιλώ έχοντας μπροστά μου «Τα Νέα» της Παρασκευής 4 Μαρτίου: σελίδα ολόκληρη, μοιρασμένη ισόποσα σε ρεπορτάζ και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Προηγούνται τα ντοκουμέντα. Προέχει η ευτραφής κυρία σε προφίλ με ντουντούκα στο απύλωτο στόμα, κότσο στα μαλλιά. Την εξηγεί επαρκώς η δεξιόστροφη λεζάντα: «Ο σκηνοθέτης της διαμαρτυρίας Δημήτρης Κολλάτος (κάτω) έδινε τον παλμό με την ντουντούκα του και μερικοί από τους συγκεντρωμένους (πάνω) τού απαντούσαν με τις δικές τους». Υπόκεινται άλλα τρία φωτογραφικά ντοκουμέντα: καπελοφόρος τώρα ο Κολλάτος, με την ντουντούκα του κι αυτός· πλάι ο λαϊκός αγωνιστής με το παλτό στο χέρι κι εγγράμματο μπλουζάκι σε άπταιστα ελληνικά: «Οι πολιτικοί χρεωκόπησαν (sic) τη χώρα, είναι μαφιόζοι»· δίπλα ο συναγωνιστής καρναβαλέ διοπτροφόρος, γκριμάτσα γκραν γκινιόλ. Δύο υπότιτλες πάλι λεζάντες πληροφορούν ανάλαφρα τον αναγνώστη. Η μία: «Εις εκ του στενού περιβάλλοντος των διαδηλωτών, που δεν άφησαν τον Κολλάτο από τα μάτια τους, και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του». Η άλλη: «Κάποιοι συγκεντρωμένοι ταίριαζαν απόλυτα με το κλίμα των ημερών, που δοξάζει τους μασκαράδες».
Κλίμα των ημερών λοιπόν· γιατί να χολοσκάμε; Αυτό το ευτράπελο εξάλλου πανηγύρι ενισχύει με τον τρόπο του τόσο ο μικρογράμματος επίτιτλος όσο και μεγαλογράμματος, ημίμαυρος τίτλος του παράπλευρου ρεπορτάζ. Αντιγράφω επακριβώς: «Σόου διαμαρτυρίας στήθηκε χθες στην Αναγνωστοπούλου έξω από την οικία Σημίτη»· αυτά ο επίτιτλος· «Βραχνές φωνές, ντουντούκες και καρναβάλια»· αυτά ο τίτλος. Παρ΄ ολίγον να πιστέψει κανείς πως βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του μασκαρεμένος κι ο Σημίτης, να συγχαρεί.
Υπομονή: υπάρχει και υστερόγραφο στο ρεπορτάζ, όπου το πράγμα μισοσοβαρεύει. Υπό τον τίτλο «Η συγκέντρωση», αποφαίνεται: «Χθες το απόγευμα περίπου 500 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, έξω από την οικία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η κινητοποίηση έγινε με μπλογκ μιας τηλεοπτικής εκπομπής και αφισών που έφεραν το σύνθημα: «Φέρτε πίσω τα λεφτά μας». Και πονηρά το ολιγόσειρο σχόλιο καταλήγει: «Είχε προηγηθεί συγκέντρωση πριν από μια εβδομάδα έξω από το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου».
Στο σώμα τώρα του ρεπορτάζ προτάσσεται δημοσιογραφική περίληψη της καρναβαλίστικης παράτας. Και πάλι αντιγράφω επακριβώς: «Ηταν μια ειρηνική συγκέντρωση, όπως υποστήριζαν οι διοργανωτές της στο Διαδίκτυο. Με τα ανάλογα συνθήματα: ΚΟΥΦΑΛΕΣ, ΚΟΥΦΑΛΕΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ- ΝΑ ΚΑΕΙ, ΝΑ ΚΑΕΙΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ- ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ- ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ(τα κεφαλαία δικά μου).
Περίμενα και περιμένω από την περασμένη Παρασκευή να μάθω αν υπήρξαν επίσημες ή ανεπίσημες αντιδράσεις σ΄ αυτή την πολιτική και πολιτιστική αθλιότητα, που ξεπερνά τις φασιστικές προκλήσεις της επτάχρονης χούντας. Κανενός δεν ίδρωσε το αυτί; πού πήγαν οι επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες και πολιτευόμενοι; Εκτός και αν πρόκειται για ψύλλου πήδημα, που δεν χρειάζεται να του αποδοθεί μεγάλη σημασία· πιο βολικό είναι να το αγνοήσουμε, ή να το γελοιοποιήσουμε. Ελα όμως που οι ξένοι σταθμοί ξύπνησαν. Απόδειξη το ολιγόσειρο πάλι, και τώρα περισπούδαστο, σχόλιο στον « Μικροπολιτικό» (Σάββατο, 5-6 Μαρτίου), υπό τον τίτλο «Το κακό εξαπλώνεται». Αντιγράφεται και αυτό επακριβώς: «Ο Νόμος του Γκρέσαμ λέει πως το κακό εκτοπίζει σιγά σιγά το καλό, όπως οι τσουκνίδες καταλαμβάνουν ένα οικόπεδο. Το κακό με τα καραγκιοζιλίκια- όπως η “διαδήλωση” έξω από το σπίτι του Κώστα Σημίτη την Πέμπτη- είναι πως δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση ή, τέλος πάντων, για ανακύκλωση στο γνωστό δίκτυο blogs των καναλιών. Χθες το πρωί στιγμιότυπα από το χάπενινγκ στην Αναγνωστοπούλου έδειχνε το ΒΒC World Service, συνοδευόμενα από σχετική ανταπόκριση.» Στημένη προφανώς παράτα, δήθεν καρναβαλίστικη, με στόχο τον Σημίτη, πρωταίτιο του επάρατου ευρώ. Αίσχος και αηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες