Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η υγεία στην εποχή της κρίσης

 Αυγή, 12.3.11
Με χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη αρχίζουν σήμερα στις 9.45 π.μ. οι εργασίες της ημερίδας με θέμα "Η υγεία στην εποχή της κρίσης", την οποία διοργανώνει το κόμμα στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα). Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν στις 2.30 μ.μ., ενώ εισηγήσεις τους θα παρουσιάσουν πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, νοσηλευτές, καθώς και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γ. Σακέλλης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής ειδικών για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ Ηλ. Μόσιαλος.

Στον χαιρετισμό του, ο Φ. Κουβέλης θα τονίσει μεταξύ άλλων: "Η πάταξη της σπατάλης στο σύστημα Υγείας είναι ζήτημα κομβικό.
Απαιτούνται τολμηρά βήματα για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του. Απαιτείται ρήξη με κύκλους άνομων συμφερόντων, με πρακτικές διαπλοκής εταιρειών - υπηρεσιών - γιατρών, με την κυριαρχία του πελατειακού κράτους, με οργανωτικούς ανορθολογισμούς και με εγκατεστημένες πρακτικές που έχουν εξακοντίσει τις δαπάνες Υγείας στα ύψη χωρίς αντίστοιχο όφελος για τους πολίτες.
Ωστόσο, πάταξη της σπατάλης δεν σημαίνει 'τυφλές' περικοπές παντού. Κρίσιμες πλευρές του συστήματος Υγείας χρειάζονται ενίσχυση, όπως, για παράδειγμα, η νοσηλευτική φροντίδα, η ανάπτυξη μονάδων εντατικής θεραπείας, η πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η Ψυχική Υγεία, η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας. Αυστηρή περιστολή της σπατάλης: ναι. 'Τυφλές' και 'οριζόντιες' περικοπές: όχι".
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα υπογραμμίσει: "Η ενοποίηση των κλάδων Υγείας των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών, που καλύπτουν περίπου το 90% των συμπολιτών μας, αποτελεί σημαντική θεσμική κατάκτηση. Επί δεκαετίες, αυτό αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο της ευρύτερης αριστεράς, καθώς και άλλων ρευμάτων σκέψης και φορέων στη χώρα μας. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού, η ασάφεια στον τρόπο ρύθμισης σημαντικών ζητημάτων και η ανυπαρξία προβλέψεων για την αλλαγή του μοντέλου άσκησης πρωτοβάθμιας ιατρικής στη χώρα μας κινδυνεύουν να υπονομεύσουν αυτό το δυνητικά σημαντικό εγχείρημα".

Το πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής:

-09:45 Φώτης Κουβέλης: «Δημοκρατική Αριστερά, πολιτική υγείας και κρίση της κοινωνίας»

-10:15- 10:30  Γιάννης Σακέλλης : ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ - «Το δικαίωμα στην υγεία και οι αρχές προστασίας του- Η εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη»

ΕΝΟΤΗΤΑ 1

«ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

Συντονιστής:  Βασίλης Γκόγκογλου

-10:30-10:45, Χρήστος Μιχαηλίδης: «Το ΕΣΥ ως σύστημα: κρίση προσανατολισμού, κρίση αξιών, κρίση μοντέλου άσκησης της ιατρικής και παροχής της νοσηλευτικής φροντίδας»

-10:45-11:10, Τάκης Παναγιωτόπουλος: «Πρόληψη, προστασία της υγείας και πρωτοβάθμια
φροντίδα υγείας: άμεσες ανάγκες μετά από 30 χρόνια στρεβλώσεων»

-11:00 - 11:10, Ηλίας Μόσιαλος, Σχολιασμός

- 11:10 - 11: 45 Συζήτηση

Διάλειμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

- Συντονιστής: Κώστας Βαγιανός

-12:15 - 12:30, Μάνος Ματσαγγάνης: «Δικαιότερη πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερη δαπάνη»

-12:30 - 12:45, Παύλος Ζουμπούλης: «Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας πέρα από τη δαιμονοποίηση και πέρα από την ανεξέλεγκτη και υπερκαταναλωτική ιατρική»

-12:45 - 12:55, Σάββας Ρόμπολης : Σχολιασμός

-12:55 - 13:30, Συζήτηση

ΟΜΙΛΙΑ ΛΗΞΗΣ
Συντονίστρια: Παυλίνα Ουζουνίδου

-13:30 - 13:45, Μάνος Ζαχαριάδης: «Επιστήμη - συνδικαλισμός - πολιτική: συγκλίσεις και αποκλίσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες