Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σε δύο κόσµους οι πρώην σύντροφοι. Καµιά ταύτιση Συνασπισµού - Δηµοκρατικής Αριστεράς

 Της Βούλας Κεχαγιά, ΝΕΑ, 12.3.11
Εικόνα Δύσης και Ανατολής δίνουν πλέον Συνασπισµός και Δηµοκρατική Αριστερά, τραβώντας και πολιτικά διαφορετικούς δρόµους, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα τωνστελεχών του δεύτερου κόµµατος έχει τις ρίζες της στην Κουµουνδούρου. Οι αντιδράσεις των δύο κοµµάτων της Αριστεράς σε µείζονα ζητήµατα της πολιτικής σκηνήςτο τελευταίο διάστηµα καταδεικνύουν ότι σεελάχιστα θέµατα υπάρχει πλέον ταύτιση απόψεων των πρώην συντρόφων. Πιο πρόσφατο παράδειγµα αποτελούν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών µε τον Πρωθυπουργό, µε αφορµή τις Συνόδους Κορυφήςστις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόσκληση Παπανδρέου, µολονότι λίγες ηµέρες πριν η Κουµουνδούρου είχε χαρακτηρίσει «προθύµους» όλους όσοι από τα πολιτικά κόµµατα δέχτηκαν να συναντηθούν µε τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, µε αντικείµενο το µεσοπρόθεσµο οικονοµικόσχέδιο που υπερβαίνει την παρούσα κυβερνητική θητεία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προθυµοποιήθηκε να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, αν και κατά τη διάρκεια της ενηµέρωσης έβαλε στηνατζέντα θέµα Πάγκαλου, κάνοντας ουσιαστικά διάβηµα στον κ.Παπανδρέου για τις καταγγελτικές δηλώσειςτου αντιπροέδρου της κυβέρνησηςεις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς την ουσία της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε απολύτως αρνητικός σε ό,τι αφορά τους χειρισµούς στα οικονοµικά και πήρε αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, ζητώντας δηµοψήφισµαγια το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη οπρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης πήγε τόσο στη συνάντηση µε τον υπουργό Οικονοµικών όσο και στο ραντεβού στο Μαξίµου µε τον Γ. Παπανδρέου. Σε αντίθεση µε τον κ. Τσίπρα, κράτησε πιο χαµηλούς τόνους και ζήτησεσυνολική αντιµετώπιση του χρέους.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκαν τα δύο κόµµατα και στο καυτό θέµα του Μεγάρου Υπατία. Ο µεν Συνασπισµός συµµετείχε οργανωτικά µε στελέχη της νεολαίας του στην κατάληψη της Νοµικής από τους µετανάστες, ενώ η Δηµοκρατική Αριστερά άσκησε κριτική εξαρχής στην παραµονή τους στον χώρο του πανεπιστηµίου. Η Κουµουνδούρου που ζητούσε τη µονιµοποίησή τους ουσιαστικά πανηγύρισε µετά την επίτευξη λύσης, κι αυτό ενώ δεν υπήρξεµονιµοποίηση, και από την άλλη το κόµµα του Φώτη Κουβέλη χαιρέτισε την επίλυση του προβλήµατος αλλά τάχτηκε κατηγορηµατικά εναντίον οποιασδήποτε προοπτικής µαζικής µονιµοποίησης. Η µοναδική περίπτωση που τα δύο κόµµατα εµφανίστηκαν να συµπλέουν αφορά τη στάση τους απέναντι στο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα καιτη δόµηση στις περιοχές Natura, αφούυπερψήφισαν τις επίµαχες διατάξεις της Τίνας Μπιρµπίλη, την ίδιαώρα που, ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ διέθεσε αµέτρητες ώρες συνεδριάσεων για «ψυ χοµασάζ» των βουλευτών που διαφωνούσαν, αν καιστο τέλος δεν αποφεύχθηκαν οι διαρροές.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οΣΥΝ οργανώνει τη διάσκεψη του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κρίση χρέους µε τη συµµετοχή ευρωπαίων οικονοµολόγων, ενώ η Δηµοκρατική Αριστερά επιλέγει να ασχοληθεί µε το θέµα της υγείας διοργανώνοντας ηµερίδα στην οποία θα µιλήσει και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ µε ειδίκευση στην οικονοµία της υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Την ίδια ώρα πάντως που η ηγεσία του Συνασπισµού θα προσπαθεί να βρει λύσεις για το χρέος, ένα µεγάλο κοµµάτι του κόµµατος, το Αριστερό Ρεύµα, θα συζητεί τα οργανωτικά του αλλά και τις δικές του προτάσεις για την κρίση χρέους σε πανελλαδική συνάντηση που για ορισµένους προµηνύει εξελίξεις στα εσωτερικά της Κουµουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες