Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ζωή σε λόγου σας!

Τoυ Γιάννη Παπαθεοδώρου, www.dimart.gr
Όποιος παρακολούθησε την πρόσφατη τρίωρη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναλύοντας διεξοδικά το έργο της κατά το τελευταίο εξάμηνο, πρέπει μάλλον να κατάλαβε ότι η ΠτΒ διεκδικεί πλέον ένα νέο πολιτικό ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τη θεσμικά ουδέτερη θέση της. Στο «μαραθώνιο απολογισμό» της, η ΠτΒ  αναφέρθηκε αναλυτικά στα πορίσματα των νέων επιτροπών, οι οποίες συγκροτήθηκαν με δική της πρωτοβουλία (αλλά και με πλήρη κάλυψη και υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού). Η μία επιτροπή απεφάνθη ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές και επονείδιστο. Η δεύτερη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι Γερμανοί πρέπει να καταβάλουν άμεσα στη χώρα μας τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές βιαιότητες του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Ο λόγος της ΠτΒ διανθίστηκε με αρκετές αιχμές απέναντι στη κυβέρνηση και τους υπουργούς που την καταδιώκουν, ενώ βέβαια δεν έλειψαν και οι αναφορές στη συμβολή της για να μην ολοκληρωθεί το «πραξικόπημα» (βλ. Μνημόνιο 3), ως εκβιαστική επιλογή που επιβάλλουν οι κακοί ξένοι, επειδή δήθεν θέλουν να πνίξουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Τέλος, η ΠτΒ κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με την πολιτική της στάση να κάνουν πρόταση μομφής, με στόχο την ενδεχόμενη απώλεια του πολιτειακού αξιώματος που κατέχει.

Ο καλοπροαίρετος τηλεθεατής, ανάμεσα σε βαθιά χασμουρητά, κατάλαβε ότι η ΠτΒ υποστήριξε τα εξής : α) δεν υπάρχει ελληνικό χρέος αλλά μόνο γερμανικές οφειλές β) ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε την αποστολή του γ) η θητεία της ίδιας θα συνεχίσει, ακόμη και αν το σύνολο της αντιπολίτευσης αποφασίσει να φέρει στη Βουλή πρόταση μομφής. Την ίδια ώρα, σχεδόν 25.000 συμπολίτες μας έχουν συγκεντρώσει διαδικτυακά τις υπογραφές τους για να προχωρήσει αυτή η πρόταση μομφής, ενόψει της τελικής συμφωνίας, που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. «Θέλουμε να απευθύνουμε ανοικτή επιστολή ως πολίτες και ψηφοφόροι στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, την οποία θα κοινοποιήσουν σε κάθε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας τους να δρομολογήσουν την αποπομπή της κ. Κωνσταντοπούλου», λένε οι εκπρόσωποι της διαδικτυακής πρωτοβουλίας. Και βέβαια, ενώ η διαμαρτυρία τους επικεντρώνεται στο πρόσωπο της ΠτΒ, η κριτική τους ασκείται στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, που παρατηρούν με αδράνεια (ή έστω, μόνο με λεκτικές διαμαρτυρίες) τον θεσμικό εκφυλισμό του ρόλου του/της ΠτΒ. «Δεν καταλαβαίνουμε την απάθειά τους», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας, σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων. «Θα είναι τραγικό να έρθει το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων στη Βουλή και να είναι ακόμα πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που θα προσφύγει στις προσφιλείς της κωλυσιεργίες και τρικλοποδιές».
Προφανώς, η πρωτοβουλία των συμπολιτών μας δεν έχει κάποιο νομικό αντίκτυπο, ούτε μπορεί να παράγει κάποιο θεσμικό αποτέλεσμα ∙ είναι μια συμβολική κίνηση γύρω από τα όρια ενός κοινοβουλευτικού πολιτισμού και μιας δημοκρατικής ευαισθησίας, που δεν αντέχει το ήθος και το ύφος της ΠτΒ. Σε αυτή τη συμβολική πρωτοβουλία, προστέθηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις του για την ΠτΒ είναι ενδεικτικές για την προσωπική στάση του απέναντι στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου:  «είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει “σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω”. Θα κριθεί από το επόμενο διάστημα η κ. Κωνσταντοπούλου. Aν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε». Καλοδεχούμενες οι μεταμέλειες του κ. Τσίπρα —που πρότεινε ο ίδιος την κ. Κωνσταντοπούλου για τη συγκεκριμένη θέση— αλλά, στην πραγματικότητα, η μόνη «ωραία κοιμωμένη» ήταν η ίδια η «πρώτη φορά αριστερά» που εξέθρεψε το ύφος και το ήθος της κ. Κωνσταντοπούλου: ακραίος αντιμνημονιακός λόγος, καθεστωτικός αυταρχισμός, μεσσιανική συνομιλία με την Ιστορία.
Δεν ξέρω τι ώρα θα γίνει (και αν θα γίνει) ψηφοφορία για επόμενα «κατεπείγοντα μέτρα» ψήφισης του νέου Μνημονίου. Σε μια σημαντική αποστροφή του λόγου της, πάντως, η ΠτΒ δήλωσε: «Δεν επέλεξα να στρίψω δια του αρραβώνος, δεν επέλεξα να βαφτίσω το κρέας ψάρι, δεν επέλεξα να λέω άλλα έξι μήνες μετά». Αυτό που έχει σημασία πλέον δεν είναι αν η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου θα παραμείνει στη θέση της ΠτΒ αλλά αν θα διεκδικήσει μια νέα θέση στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι, μέσω του τηλεοπτικού της μαραθώνιου, η ΠτΒ φρόντισε εμμέσως να υπενθυμίσει στον κ. Τσίπρα ότι ο δικός της «σουρρεαλισμός» καθιστά επίκαιρη τη ρήση του Νταλί: «οι πόλεμοι δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Εκτός από αυτούς που σκοτώνονται». Δεν μένει παρά να επαναλάβουμε τη γνωστή ευχή συμπάθειας στους συγγενείς των θυμάτων: Ζωή σε λόγου σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες