Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Αδιανόητη η θέση της ΕΕΔΑ για δίωξη Βαρουφάκη και Σόιμπλε

 Του Παναγιώτη Δημητρά, http://booksjournal.gr
Και λίγα έγραψαν οι καθηγητές Σταύρος Τσακυράκης και Αριστείδης Χατζής για τη θέση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,  για δίωξη Βαρουφάκη και Σόιμπλε!
Στις 9 Αυγούστου, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης και Αριστείδης Χατζής ανάρτησαν στο Facebook σχόλια για το από 5 Αυγούστου 2015 δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)–της οποίας είναι μέλη- με το οποίο εκφραζόταν η αντίθεση της ΕΕΔΑ στη διατυπωνόμενη άποψη (μεταξύ άλλων και από τον αναφερόμενο σε αυτή ως «Υπουργό Προστασίας του Πολίτη» [sic] Γιάννη Πανούση) περί δυνατότητας δίωξης του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για εσχάτη προδοσία λόγω της εν κρυπτώ προετοιμασίας σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τα δύο κείμενα παρατίθενται στη συνέχεια (μαζί με λινκ στο δελτίο τύπου της ΕΕΔΑ).
«Θέλει μεγάλη φαντασία για να σκεφθεί κανείς ότι η υπεράσπιση του Βαρουφάκη μπορεί να γίνει με το επιχείρημα ότι αν αυτός είναι ένοχος για εσχάτη προδοσία τότε ένοχος είναι και ο Σόιμπλε, Υπουργός ξένης χώρας… δυστυχώς έχει απολεσθεί κάθε αίσθηση σοβαρότητας» έγραψε ο Σταύρος Τσακυράκης. «Η «εσχάτη προδοσία» του Γιάνη Βαρουφάκη και άλλες σοβαρότερες φαιδρότητες» ήταν ο τίτλος του σχολίου του Αριστείδη Χατζή ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε: «Έτσι μου διέφυγαν οι υπόλοιπες ανακοινώσεις σας για το όργιο προσβολής (ή απειλής προσβολής) ατομικών δικαιωμάτων από την κυβερνητική ομάδα που έπαιξε με το σενάριο της δραχμής. Μου διέφυγαν επίσης οι σχετικές ανακοινώσεις για το όργιο προσβολής όλων των αρχών του κράτους δικαίου από την Πρόεδρο της Βουλής τους τελευταίους έξι μήνες. Μου διέφυγαν κυρίως οι ανακοινώσεις σας για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος – αυτό το θεσμικό καραγκιοζιλίκι.» 

Όσοι/ες παρακολουθούν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα γνωρίζουν πως όσα επισημαίνουν οι δύο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι «πταίσματα» μπροστά στην παντελή απουσία οποιουδήποτε κειμένου της ΕΕΔΑ (αν και είναι επίσημος συμβεβλημένος χρηματοδοτούμενος εταίρος της European Union Agency for Fundamental Rights – FRA της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για θέματα μειονοτήτων, ακόμα και εκείνα για τα οποία η Ελλάδα έχει το μοναδικό προνόμιο στην Ευρώπη να έχει καταδικασθεί πολλαπλά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Πέντε φορές έχει καταδικασθεί η Ελλάδα για τη σχεδόν υποχρεωτική χρήση του θρησκευτικού όρκου και η τροποποίηση του νόμου μετά την τρίτη καταδίκη δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ από τα δικαστήρια: σιγή της ΕΕΔΑ
Τρεις φορές έχει καταδικασθεί η Ελλάδα για σχολεία-γκέτο για τα παιδιά Ρομά σε Ασπρόπυργο –δύο φορές για το ίδιο σχολείο- και σε Σοφάδες και σχολεία-γκέτο συνεχίζουν να υπάρχουν ανά τη χώρα αν δεν υπάρχει πλήρης εκπαιδευτικός αποκλεισμός των Ρομά: «κάτι τρέχει στα γύφτικα» για την ΕΕΔΑ
Μόλις πριν ένα μήνα καταδικάστηκε για δεύτερη φορά η Ελλάδα για την απαγόρευση λειτουργίας μειονοτικού μακεδονικού σωματείου,[1] ενώ αυτή την εποχή ξαναδικάζεται η χώρα για τη συνεχιζόμενη απαγόρευση λειτουργίας τριών μειονοτικών τουρκικών σωματείων:[2] θέματα ταμπού για κάθε εθνικά ορθό/ή Έλληνα/ίδα που δεν αγγίζει ούτε η ΕΕΔΑ
Τέλος, μόλις πριν λίγες ημέρες η ΕΕΔΑ συνυπέβαλε έκθεση στην Επιτροπή για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ εν όψει της εξέτασης της Ελλάδας το Σεπτέμβριο 2015, χωρίς καμιά αναφορά στις μειονότητες: μοναδική θεματική της έκθεσης οι επιπτώσεις της λιτότητας στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.[3]



Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ήταν μια ιστορική ένωση που σε δύσκολους καιρούς έδωσε μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ (ή καλύτερα κάποιας ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ). Η τελευταία ανακοίνωσή της είναι χαρακτηριστική. Θέλει μεγάλη φαντασία για να σκεφθεί κανείς ότι η υπεράσπιση του Βαρουφάκη μπορεί να γίνει με το επιχείρημα ότι αν αυτός είναι ένοχος για εσχάτη προδοσία τότε ένοχος είναι και ο Σόιμπλε, Υπουργός ξένης χώρας. Δυστυχώς έχει απολεσθεί κάθε αίσθηση σοβαρότητας.

AristidesHatzis[5]

Η «εσχάτη προδοσία» του Γιάνη Βαρουφάκη και άλλες σοβαρότερες φαιδρότητες

Χθες (Σάββατο) το πρωί έλαβα από την «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕΕΔΑ) τη διαβόητη ανακοίνωση που μπερδεύει με έναν απαράδεκτο τρόπο το Σύνταγμα, το Ευρώ και τη Δραχμή, τον Πανούση, τον Βαρουφάκη, ακόμα και τον Σόιμπλε. Αν δεν την είχα λάβει από τη διεύθυνση της ΕΕΔΑ θα νόμιζα ότι πρόκειται για παρωδίαανακοίνωσης. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ:
Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τα τελευταία χρόνια είχα έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΔΑ για δύο λόγους:

(α) Η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου από την ΕΕΔΑ είναι υποτυπώδης. Σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν αντέδρασαν, είτε ανέχτηκαν είτε συμφώνησαν σε περιορισμούς στο λόγο. Ειδικά στο ζήτημα του λεγόμενου «λόγου μίσους».

(β) Η ΕΕΔΑ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να υπερασπίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Μετά σχεδόν από κάθε περιστατικό βίας, νοθείας, τραμπουκισμού στο Πανεπιστήμιο, έγραφα στην ΕΕΔΑ ζητώντας παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση (με μία μοναδική εξαίρεση) αρνήθηκαν δηλώνοντας αναρμόδιοι.

Δεν δημοσιοποίησα την κριτική μου, γιατί σεβόμουν την ιστορία της. Την κληρονομιά Βεγλερή και Αλιβιζάτου. Προωθούσα μόνο ιδιωτικά την αλληλογραφία σε συναδέλφους.

Συνέχιζα να τη στηρίζω (και θα συνεχίσω) στα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών. Ακόμα και μέσω της προσωπικής μου ιστοσελίδας.

Αλλά χθες εξοργίστηκα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όχι γιατί η ουσία της ανακοίνωσης ήταν λανθασμένη. Η κατηγορία περί «εσχάτης προδοσίας» του Γιάνη Βαρουφάκη είναι γελοία. Και νομικά και πολιτικά. Ούτε τόσο γιατί η ανακοίνωση είναι απαράδεκτη σχεδόν από κάθε άποψη και κάνει κακό και στην ουσία του θέματος.

Το τι με εξόργισε θα το καταλάβετε καλύτερα αν διαβάσετε την επιστολή που τους έστειλα χθες το πρωί, αμέσως μόλις την έλαβα. Έστειλα την επιστολή στον Πρόεδρο, τον Γ.Γ. και τα μέλη του Δ.Σ.

* * * * * * * * * * * *

Αγαπητές/οί φίλες/οι,

Διάβασα την πολύ ενδιαφέρουσα σημερινή ανακοίνωσή σας. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αγρυπνά στο μετερίζι της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων ακόμα και τα Σ/Κ του Αυγούστου, όταν όλοι οι υπόλοιποι κάνουν διακοπές.

Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Μακριά από τον υπολογιστή μου, δεν μπόρεσα να αντιληφθώ τους κινδύνους που επισημαίνετε.

Έτσι μου διέφυγαν οι υπόλοιπες ανακοινώσεις σας για το όργιο προσβολής (ή απειλής προσβολής) ατομικών δικαιωμάτων από την κυβερνητική ομάδα που έπαιξε με το σενάριο της δραχμής.

Μου διέφυγαν επίσης οι σχετικές ανακοινώσεις για το όργιο προσβολής όλων των αρχών του κράτους δικαίου από την Πρόεδρο της Βουλής τους τελευταίους έξι μήνες.

Μου διέφυγαν κυρίως οι ανακοινώσεις σας για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος – αυτό το θεσμικό καραγκιοζιλίκι.

Επειδή πρόκειται να γράψω ένα σχετικό κείμενο και για το θέμα της σημερινής ανακοίνωσης (και θα επεκταθώ και στα υπόλοιπα) θα σας παρακαλέσω να μου στείλετε και τη λίστα με τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Ένωσης για τις αναρίθμητες παρόμοιες αγωγές και μηνύσεις κατά των προηγούμενων υπουργών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Καταλαβαίνω ότι ο αριθμός των ανακοινώσεων που ζητώ είναι πολύ μεγάλος. Όμως δεδομένου ότι προφανώς έχετε προσωπικό ασφαλείας που εργάζεται σκληρά και μέσα στον Αύγουστο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, ίσως βρεθεί λίγος χρόνος για να εξυπηρετήσετε κι εμένα.

Φιλικά,

Αριστείδης Χατζής

* * * * * * * * * * * *

Δεν έλαβα ακόμα απάντηση (πάντα λαμβάνω). Θα την αναρτήσω εδώ αμέσως μόλις την λάβω.

Δεν ήθελα να έρθω δημόσια σε σύγκρουση με την ΕΕΔΑ. Εκτιμώ πολλά από τα στελέχη της και θεωρώ ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μας ενώνουν κι άλλα, πιο προσωπικά.

Γι’ αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να τους επισημάνω, όσο πιο εμφατικά μπορώ, το πόσο καταστροφική είναι μακροπρόθεσμα για την ατζέντα των δικαιωμάτων η ταύτιση της ΕΕΔΑ με την πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η αντίδραση θα τους ταρακουνήσει και θα κόψουν τους δεσμούς. Αν δεν το κάνουν η ΕΕΔΑ θα έχει παρόμοια τύχη με εκείνη του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» μετά το 1927. Ελπίζω να γνωρίζουν τη σχετική ιστορία.

[3]Η έκθεση υπάρχει μόνο στον ιστότοπο του ΟΗΕ και όχι σε αυτόν της ΕΕΔΑ http://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CESCR/Shared%20Documents/GRC/INT_CESCR_CSS_GRC_21294_E.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες