Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χώρας με επαναγορά του χρέους, αναφέρουν δημοσιεύματα των δύο αμερικανικών μέσων.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα το μείζον ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα, εκτιμά δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, προσθέτει το δημοσίευμα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει ένα τρομακτικό βάρος χρέους ενώ θα υποφέρει από μία ύφεση επικών διαστάσεων. Στην Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πολιτική βούληση για μία αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι αυτή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή θα είχε μόνο μικρά αποτελέσματα. Θα μπορούσε να αποφέρει, υπό την υπόθεση ότι η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με τιμή 50% της ονομαστικής τους, μια μείωση της τάξης των 30 δισ. ευρώ που είναι μικρότερη από το 10% του ελληνικού χρέους, το οποίο θα φθάσει το 2013 τα 346 δισ. δολάρια ή το 189% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Η Γερμανία, σημειώνει η WSJ, είναι μεταξύ των πιστωτών που είναι λιγότερο διατεθειμένοι να διαγράψουν ελληνικό χρέος. Επίσης, άλλες χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει σκληρές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Αντίθετα, το ΔΝΤ επιθυμεί να διαγράψει η Ευρωζώνη κάποιο χρέος της Ελλάδας. Αλλά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο Τόκιο, κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο, ότι τα ελληνικά προβλήματα «δημιουργήθηκαν από την Ελλάδα και πρέπει να λυθούν από αυτή».
Επιπλέον, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αντιμετωπίζει εκλογές το Φθινόπωρο του 2013 και είναι απρόθυμη να διακινδυνεύσει μία διάσπαση του συνασπισμού της ή επιθέσεις από ευρωσκεπτικιστικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εφόσον παραδεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να μην εξοφλήσει όλο το χρέος που έχει στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν συζητήσει τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου των 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε θεωρούν την πρόταση αυτή «παράλογη», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο.
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν, όμως, ότι οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που απαιτεί η Γερμανία και οι φίλοι της θα επιδεινώσουν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας με τη συρρίκνωση της οικονομίας της που προκαλούν, μειώνοντας την παραγωγική βάση από την οποία θα μπορούσε να αποπληρωθεί το χρέος.
Ανάλογη άποψη για την ανάγκη διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους εκφράζει και το πρακτορείο Bloomberg με άρθρο γνώμης.
Η ενδεχόμενη επαναγορά του ελληνικού χρέους που εξετάζει η Ευρωζώνη δεν θα αντιστρέψει το καθοδικό οικονομικό και πολιτικό σπιράλ της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία διαγραφή του χρέους του ελληνικού δημοσίου έναντι επίσημων πιστωτών, όπως έχει υποδείξει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι επίσημοι πιστωτές (σ.σ.: το ΔΝΤ, οι χώρες της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) διακρατούν το 60% του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η Γερμανία και οι άλλοι δημόσιοι πιστωτές, προσθέτει το άρθρο, πρέπει να αποδεχθούν μία διαγραφή στις απαιτήσεις τους και να δεσμευθούν τουλάχιστον στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όταν αυτό γίνει δυνατό, ώστε να μετακινηθούν 50 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Το Bloomberg σημειώνει ότι η ιδέα της επαναγοράς χρέος είναι ελκυστική, επειδή επιτρέπει στη Γερμανία να συμφωνήσει σε ένα μέτρο μείωσης του χρέους της Ελλάδας χωρίς να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της για μη διαγραφή ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του γερμανικού κράτους ή της ΕΚΤ.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι, προσθέτει το πρακτορείο, ότι με την επαναγορά του χρέους θα αυξηθεί η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, που χθες ήταν περίπου στο 32% της ονομαστικής αξίας τους (των 10ετών τίτλων) και επομένως η μείωση του χρέους από μία τέτοια κίνηση θα ήταν μικρή.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου