Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Επιβάλλονται παραιτήσεις


Του Αχιλλέα Γραβάνη, NEA, 23.11.12
Οι πρυτάνεις αντιτάχθηκαν λυσσαλέα επί έναν χρόνο στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, με βασικά επιχειρήματα ότι είναι ανεφάρμοστος και εναντίον του η πλειονότητα των καθηγητών. Εν τούτοις, στις πρόσφατες εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, που έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών (75-90%), σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας (πλην του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Κρήτης), παρά το κλίμα τρομοκρατίας, τις καταλήψεις και τους προπηλακισμούς που βίωσαν από επιθετικότατες μειοψηφίες φοιτητών και καθηγητών που πρόσκεινται κυρίως στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων εξέλεξαν όπως ορίζει ο νέος νόμος τα εξωτερικά μέλη, σε πολλές περιπτώσεις καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως τα Harvard, Oxford, Cambridge, ΜΙΤ κ.λπ. Επιπλέον, οι νέες διαδικασίες για την ακαδημαϊκή εξέλιξη των καθηγητών και οι καθημερινές δραστηριότητες των πανεπιστημίων διέπονται πλέον από τον νέο νόμο.

Επειτα από αυτές τις ελπιδοφόρες εξελίξεις θα περίμενε κανείς ότι οι πρυτάνεις θα σεβόντουσαν τη δημοκρατικά εκφρασμένη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους και θα εφάρμοζαν απρόσκοπτα τον νόμο. Δυστυχώς όμως οι πρυτάνεις, καταφανώς προσχηματικά, προσέφυγαν και πάλι εναντίον του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενοι για άλλη μία φορά σοφιστείες. Συμβάλλουν έτσι στην περαιτέρω αποδιοργάνωση των πανεπιστημίων με στόχο την προστασία της εκλογικής τους πελατείας, συντεχνιακών συμφερόντων και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Μετά την εκλογή των Συμβουλίων και τη στάση των συναδέλφων τους πανεπιστημιακών, η στοιχειώδης αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός θα επέβαλε στη συνείδηση των πρυτάνεων να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Μερικοί εξ αυτών είναι πλέον το μείζον πρόβλημα των ιδρυμάτων τους. Είναι καθήκον της πανεπιστημιακής κοινότητας να ζητήσει την άμεση παραίτησή τους. Η έξοδός τους από τη διοίκηση των πανεπιστημίων θα διευκολύνει την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, τους δίνει τη δυνατότητα να «αναβαπτισθούν» και πάλι στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους ως υποψήφιοι για τη θέση του νέου πρύτανη.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες