Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ο Σύνδεσμος καθηγητών ΑΠΘ για την Ανακοίνωση της Γραμματείας Του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ θεωρεί ότι η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πρωτοστάτησε στην παρεμπόδιση των κανονικών εκλογών, αποτελεί βαρύτατο ολίσθημα. Υποτιμά τη νοημοσύνη και προσβάλλει ευθέως τους χιλιάδες πανεπιστημιακούς καθηγητές, που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, παρουσιάζοντάς τους σαν άβουλες μονάδες. Ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ διαμαρτύρεται εντόνως για την προσβλητική προς τους καθηγητές ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανακοίνωση της Γραμματείας Του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
H μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης εναντίον της Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας συνεχίζεται αμείωτη. Τα παραδείγματα είναι πολλά: συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ με παράνομες και διαβλητές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, οικονομικός στραγγαλισμός και εκποίηση περιουσίας των Ιδρυμάτων, μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και εξουθένωση των νέων επιστημόνων.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της σ’ αυτή την πολιτική, αντίθεση που έχει εξάλλου εκφραστεί και με τη δράση των βουλευτών μας, και στηρίζει αμέριστα τους αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας εναντίον της.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη συνεδρίαση της 1/11, συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται από το πανεπιστημιακό κίνημα φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων, στην προσπάθεια ακύρωσης του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου και των εκλογών των Συμβουλίων Ιδρύματος που επιχειρείται να εγκαθιδρυθούν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, παραμένοντας σταθερός στις θέσεις που έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει για την καταστροφική πολιτική του νέου θεσμικού πλαισίου που επιχειρείται να υλοποιηθεί ως εφαρμοστικός νόμος των μνημονιακών κατευθύνσεων στα πανεπιστήμια, καταδικάζει απερίφραστα τη συνταγματική εκτροπή που εμπεριέχεται στην προσπάθεια εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Συμβούλια Ιδρύματος. Θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή, όπου κανείς δεν γνωρίζει, εκτός από τον υπεύθυνο διαχειριστή του ηλεκτρονικού προγράμματος Ζευς, ποιος ψηφίζει, αν ψηφίζει, πού και πότε ψηφίζει, συνιστά κατάφωρη παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων, ακύρωση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και οριστική κατάργηση της συμμετοχικής και δημοκρατικής διοίκησης των πανεπιστημίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί και στηρίζει τις συλλογικότητες των πανεπιστημίων που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτού του νόμου και δηλώνει απερίφραστα ότι καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αύριο ο τεχνοφασισμός με τον οποίο πειραματίζονται μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ σήμερα μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί από το εκλογικό του πρόγραμμα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα καταργήσει όλους  τους  μνημονιακούς  νόμους  που αφορούν την παιδεία –  όχι μόνο τον ν.  4009 /11 αλλά και το ν.  4076/12 που είναι το εφαρμοστικό πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες