Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ανερμάτιστος λαϊκισμός


Της Λώρης Κέζα, ΒΗΜΑ, 8.11.12
Το ρουσφέτι είναι ηθική αξία- παύλα και τελείωσε. Οι αυθαίρετοι διορισμοί και τα προνόμια των κολαούζων προστατεύονται την ώρα που καταρρέει το σύμπαν για όλους τους εργαζόμενους. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας παρέα με τον κ. Π. Καμμένο υπερασπίστηκαν χθες το δικαίωμα στο γλείψιμο, το δικαίωμα στο τρίψιμο με την εξουσία. Οι υπάλληλοι της Βουλής δεν εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς τα δυο επαναστατικά κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν κακό χαμό ώστε να αποσυρθεί η τροπολογία που θα έβαζε τους υπαλλήλους της Βουλής στη θέση τους. Ας δούμε το χρονικό της εξέγερσης υπέρ των διορισμένων κομματόσκυλων. Στο πολυνομοσχέδιο, αυτό το ελεεινό που ποδοπατάει όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υπήρχε αναφορά για τους υπαλλήλους της Βουλής. «Στο μισθολόγιο, βαθμολόγιο του Δημοσίου εντάσσονται οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της». Ο κ. Γ. Στουρνάρας θέλησε να φύγει το «σύμφωνα με τον κανονισμό» και να γίνει «όπως ο κόσμος όλος». Σύμφωνα με τον κανονισμό της οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να εισπράττουν δυο επιπλέον μισθούς ετησίως (επίδομα για το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής πριν και μετά τις διακοπές- ή κάτι τέτοιο ανάλογης γελοιότητας).


Οι υπάλληλοι της Βουλής εξακολουθούν να έχουν μια σειρά από προνόμια που πάντοτε αποτελούσαν πρόκληση για τους φορολογούμενους. Γιατί δηλαδή άτομα με βασικά προσόντα (ένα πτυχιάκι κι αυτό με ερωτηματικό), χωρίς επαγγελματική εμπειρία να έχουν ετήσιο εισόδημα τριπλάσιο ή τετραπλάσιο σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα; Γιατί δηλαδή έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια ο φορολογούμενος να συντηρεί γυμναστήριο για αυτούς τους υψηλόμισθους; Να σας πούμε γιατί: επειδή είχαν ειδικές κατηγορίες ανθρωπίνων σχέσεων.

Στη Βουλή διορίζονται παραδοσιακά μαιτρέσες των πολιτικών - αφού δεν δύνανται να τις στεφανωθούν, τις αποκαθιστούν επαγγελματικά. Διορίζονται τα παιδιά, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια. Διορίζονται επίσης οι πιστοί υπήκοοι, εκείνοι που προεκλογικά σταυρώνουν ψηφοδέλτια, δίνουν τα σπίτια τους για εκδηλώσεις, μοιράζουν φυλλάδια και είναι οι πιο αποτελεσματικοί κλακαδόροι. Θα αναρωτηθούμε: δεν υπάρχουν άξιοι ανάμεσά τους; Αυτό δεν το ξέρουμε γιατί δεν πέρασαν ποτέ από κάποια δοκιμασία, ακόμη κι όταν παντού στο Δημόσιο επιβλήθηκε η αξιολόγηση μέσω γραπτών εξετάσεων.

Αυτήν την κάστα υπαλλήλων στήριξαν χθες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Να μην τους πειράξουν τα προνόμια. Φοβήθηκαν ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο της Βουλής. Τόσο, μα τόσο λαϊκιστές. Προκειμένου να κάνουν αντιπολίτευση, προκειμένου να κάνουν σαματά, πήραν το μέρος των προνομιούχων, των εκλεκτών.

Μια τελευταία επισήμανση. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα είπε πως το κόμμα της θα τοποθετηθεί όταν επανέλθει η ρύθμιση. Να θυμίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πήρε ποτέ μέρος στο πάρτι των διορισμών. Ηταν η μόνη παράταξη που αντιτίθετο σε αυτές τις πρακτικές όταν οι άλλοι βόλευαν τα δικά τους παιδιά. Να τα λέμε όλα, για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες