Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κουβέλης: Οι απαιτήσεις της τρόικα είναι άδικες

Leader of leftist bloc in Greek coalition says party cannot accept labour reforms required by lenders
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να αποδεχθεί τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας που έχει ζητήσει η τρόικα, όπως δήλωσε στην Independent ο Φώτης Κουβέλης, δημιουργώντας προοπτικές για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.  Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μία εβδομάδα προτού οι Έλληνες πολιτικοί κληθούν να ψηφίσουν για τα νέα μέτρα λιτότητας, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι το κόμμα του «με κανέναν τρόπο» δεν θα υποστηρίξει τον νόμο για τα μέτρα εάν περιλαμβάνει και τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.  «Έχουμε συμφωνήσει σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων, που είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ στη συνέντευξή του. «Όμως, τα εργασιακά ζητήματα όπως έχουν τώρα δεν μπορούν να ψηφιστούν».  Η Δημοκρατική Αριστερά έχει συναινέσει στην περικοπή των μισθών, των συντάξεων και των δαπανών στον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εφαρμογή των μέτρων είναι κρίσιμης σημασίας για να μην ξεμείνει η χώρα από ρευστό και αναγκαστεί να εξέλθει από την ευρωζώνη. Η πιο πρόσφατη εμπλοκή αφορά τις προτάσεις για την κατάργηση του επιδόματος γάμου και τη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη Eurostat, μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.  
Η τρόικα ελπίζει πως οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.  Όμως ο κ. Κουβέλης δηλώνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και τις δαπάνες και πως δεν θα υποχωρήσει από την αντίθεσή του σε μεταρρυθμίσεις που «θα καταστρέψουν τα εργατικά δικαιώματα» των φτωχών Ελλήνων. «Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αποδυναμωμένους εργαζόμενους», τόνισε. 
«Το αν θα έρθουν ή όχι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν εξαρτάται μόνο από το εργατικό κόστος, αλλά κυρίως από τη δημιουργία ενός κλίματος ελεύθερου από περίπλοκες διαδικασίες, γραφειοκρατία, και με ένα ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα. Αυτά είναι τα στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις». 
Ο κ. Κουβέλης ζήτησε από την τρόικα να μην απαιτεί υπερβολικά πολλά από έναν λαό που έχει επωμιστεί ένα τέτοιο βάρος: «Οι εταίροι μας χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η κοινωνική ισορροπία είναι εκ των ων ουκ άνευ για να συνεχιστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες