Οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων και η δεκαετής περίοδος χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς, βέβαια, να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης στη δευτερογενή αγορά και η μελλοντική παρέμβασή του και για τις άλλες χώρες, αποτελεί εξέλιξη που εντάσσεται στην κατεύθυνση πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης των κρίσεων. Αρνητικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον «κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης. Γεγονός που εμποδίζει την αναγκαία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ευελιξία.
Η αναφορά της απόφασης σε υποχρέωση της Ελλάδας να δίνει εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι αρνητική.
Η Δημοκρατική Αριστερά, με βάση την απόφαση του Eurogroup, υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών προγραμμάτων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Απαιτείται άμεση παρέμβαση και φροντίδα για να προσδιοριστεί το ποσό χρηματοδότησης και κυρίως να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την απορρόφησή του, όπως εδώ και μήνες έχει προτείνει επίμονα η Δημοκρατική Αριστερά.
Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου.
Αποδεικνύει ότι λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί νωρίτερα.
Η Δημοκρατική Αριστερά έγκαιρα είχε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου και τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους. Πρόταση για την οποία η κυβέρνηση κώφευε και άλλες πολιτικές δυνάμεις τη λοιδορούσαν.
Η απόφαση που ελήφθη θα δοκιμαστεί στο εσωτερικό της χώρας από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και των ανέργων και να υπάρξει άμεσα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μηχανισμοί πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Η επί της ουσίας πολιτική ενότητα της Ευρώπης και η Οικονομική Διακυβέρνηση αποτελεί εκκρεμότητα και διεκδίκηση, που σταθερά πρέπει να προωθείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου