Συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στην Αυγή, 2.7.11
“Κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό” χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. Με συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο Φ. Κουβέλης εκτιμά ότι “οι εκλογές θα προκύψουν ως αναγκαστικό γεγονός”, ενώ επισημαίνει ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια περί “κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας”. Προαναγγέλλει ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα καταψηφίσει και το Σύμφωνο για το ευρώ, με τη μορφή που φέρεται να έχει, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έως ότου γίνει γνωστό το περιεχόμενό του.
* Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε. Μπορεί να εφαρμοστεί όμως;
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι και κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν οδηγεί πουθενά. Είναι αδιέξοδη. Είναι ουσιαστικά επιλογή διαδοχικών μνημονίων, που κάθε επόμενο θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο.
Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποφυγή της χρεωκοπίας του Δημοσίου, της κατάρρευσης της οικονομίας και την αναστροφή της ύφεσης. Αντί για τη δημοσιονομική εξυγίανση και με δεδομένη την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί «σταθερή πηγή εσόδων» την περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Το Μεσοπρόθεσμο τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία. Τα προωθούμενα μέτρα με το Μεσοπρόθεσμο πλήττουν βαρύτατα την κοινωνία και ιδιαίτερα τους κοινωνικά αδύναμους. Και το στοιχείο αυτό διαμορφώνει περαιτέρω συνθήκες ανάσχεσης, πολύ δε περισσότερο εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων. Η κοινωνία δεν πείθεται όταν βιώνει την ανισότητα και το άδικο των μέτρων.
Δεν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που φιλοδοξεί η κυβέρνηση.
* Βλέπετε σύντομα εκλογές;
Εκτιμώ ότι οι εκλογές θα προκύψουν ως αναγκαστικό γεγονός για την κυβέρνηση, με δεδομένη την ύπαρξη μιας κοινωνίας που ασφυκτιά, αγανακτεί και κινητοποιείται. Η κοινωνία είναι αντίπαλη στη συντριπτική της πλειονότητα προς την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται έως εξαφανίζεται και μεγάλα κοινωνικά στρώματα πιέζονται και παρωθούνται προς τα κάτω. Αυτοί οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί αναζητούν την έκφρασή τους και στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών. Το πόσο οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί θα προσδιορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι ζητούμενο. Και εδώ η ευθύνη της αριστεράς είναι μεγάλη και αναφέρεται στο πόσο και με ποια πολιτική θα αποτρέψει τη διαμόρφωση συνθηκών μιας συντηρητικής στροφής της κοινωνίας.
* Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο καθορίζει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για μακρό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ώς το 2015. Ώς τότε θα αποτελεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και θα αποκλείει κυβερνητικές συνεργασίες;
Αναμφισβήτητα ναι. Το Μνημόνιο όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αποτελούν μία επί της ουσίας διαχωριστική γραμμή και είναι προφανές ότι το στοιχείο αυτό αποκλείει κυβερνητικές συνεργασίες στη βάση της πολιτικής που αυτά περιέχουν.
* Πιστεύετε ότι η πρόταση για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι ένα λήξαν επεισόδιο ή θα επανέλθει αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων; Είναι μια συζήτηση που σας αφορά;
Η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή για άλλες μορφές κυβερνήσεων συνεργασίας θα επανέλθουν ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν μας αφορούν τέτοιες κυβερνήσεις. Εκείνο που αφορά στη Δημοκρατική Αριστερά είναι το περιεχόμενο της πολιτικής.
* Το Μεσοπρόθεσμο δεν έχει μόνο εσωτερικές, έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Εσείς, ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊστικό κόμμα, το καταψηφίσατε. Καταψηφίσατε και την κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική; Ποιες αλλαγές προτείνετε για την Ευρώπη;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διεκδίκησε με όρους πολιτικούς μια άλλη στάση και συμπεριφορά των Ευρωπαίων. Το ελληνικό πρόβλημα έχει βέβαια τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα, διότι μια ελληνική οικονομία που απειλείται με κατάρρευση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Και τούτο διότι πλήττει την ενότητα της Ε.Ε. Χωρίς την πολιτική της ενότητα η Ε.Ε. είναι βέβαιο, συν τοις άλλοις, ότι θα έχει από ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή στην παγκόσμια λειτουργία της οικονομίας, με το πρόσθετο, μάλιστα, δεδομένο ότι είναι πολλές οι αναδυόμενες οικονομικά νέες χώρες. Δεν είμαι εισηγητής της αναχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει στον πυρήνα της τον αριστερό ευρωπαϊσμό και με αυτόν παλεύει για την πολιτική ενότητα της Ε.Ε. και τον προοδευτικό δημοκρατικό ανακαθορισμό των συσχετισμών της, έχοντας ως σταθερή και αταλάντευτη πολιτική αναφορά την κοινωνία των Ευρωπαίων πολιτών.
* Ποια θα είναι η στάση σας για το Σύμφωνο του Ευρώ;
Είμαστε αντίθετοι και θα το καταψηφίσουμε, εφόσον αυτό, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να προωθεί, θα επιβάλει ασφυξία και ανελαστικότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, περαιτέρω χτύπημα της μισθωτής εργασίας και του κοινωνικού κράτους και θα συντηρεί τους υπάρχοντες οικονομικο-πολιτικούς συσχετισμούς στον χώρο της Ευρώπης.
* Πώς εκτιμάτε την ακραία κινδυνολογία και επιθετικότητα της κυβέρνησης και τις επιθέσεις του Θ. Πάγκαλου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;
Καμία κινδυνολογία και καμία στοχευμένη επίθεση δεν μπορεί να διαμορφώσει και δεν διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής. Η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας πρέπει να είναι πολιτική, επί της ουσίας των διαφωνιών και των αντίπαλων πολιτικών θέσεων και διεκδικήσεων.
* Οι Αγανακτισμένοι στις πλατείες. Πώς εκτιμάτε το φαινόμενο;
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Αγανακτισμένοι στις πλατείες δεν έχουν κοινότητα στόχων και διεκδικήσεων και ανεξάρτητα από το ότι προσέρχονται στις διαδηλώσεις αυτές από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και με διαφορετικές διεκδικήσεις, πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικο-κοινωνικό γεγονός. Και τούτο διότι έχουν ως κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ασκούμενης πολιτικής και του πολιτικού συστήματος, που αποσυντίθεται απαξιωμένο και λοιδορούμενο. Η παρουσία της κοινωνίας και όπως εκφράζεται με αυτές τις διαδηλώσεις των πολιτών είναι σημαντικό στοιχείο για τη μετακίνηση της πολιτικής από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς προοδευτική κατεύθυνση.
* Έχετε διακηρύξει ότι κατεβαίνετε αυτόνομα στις εκλογές. Η στάση σας στο Μεσοπρόθεσμο δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας, ώστε να αρθεί ο κατακερματισμός της αριστεράς και να ανοίξει ο δρόμος από τα αριστερά για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού;
Ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αριστεράς είναι υπαρκτό ζήτημα και αναμφισβήτητα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η αντιμετώπισή του, όμως, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην ουσιαστικών και μεγάλων διαφορών τόσο στο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής όσο και στον στρατηγικό στόχο. Δεν μπορεί να αποτελεί ως μόνο στοιχείο αντιμετώπισης του πολυκερματισμού της αριστεράς η αντιμνημονιακή στάση. Η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει την αυτόνομη παρουσία της στις εκλογές όποτε και αν γίνουν, με καθοριστικό στοιχείο τις θέσεις της, το πρόγραμμά της και τις ιδέες της. Με αυτά διαμορφώνει κάθε μέρα και μεγαλύτερη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τους πολίτες που αναφέρονται στον δημοκρατικό σοσιαλισμό και στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους πολίτες που αναφέρονται στην πολιτική οικολογία και στα δημοκρατικά κινήματα των πολιτών.
* Με δεδομένη τη “μνημονιακή” πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω στον Ιούνιο του 2010, θα κάνατε και πάλι το βήμα να αποχωρήσετε από τον ΣΥΝ;
Ακριβώς το ίδιο βήμα θα έκανα και θα κάναμε.
* Πώς είδατε το πογκρόμ βίας και καταστολής κατά ειρηνικών διαδηλωτών την περασμένη Τετάρτη;
Η ανεξέλεγκτη και καταστροφική δράση των κουκουλοφόρων και η κρατική βία υπονομεύουν το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά αντίπαλη σε κάθε πράξη βίας. Αποδοκιμάζει και καταγγέλλει ως επικίνδυνη τη χρήση των δακρυγόνων και αξιώνει την κατάργησή τους.
Επισημαίνουμε, επίσης, την «ανεπάρκεια» της ελληνικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα ακραία στοιχεία. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε χρόνο ανύποπτο προς τα πρόσφατα βίαια γεγονότα, είχα μιλήσει για την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων, μορφής παρακράτους στον χώρο της αστυνομίας. Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας είναι και επίκαιρο όσο και συνεχές αίτημα της κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου