Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η εσχάτη πλάνη

Photo: Nikos Libertas / SOOC
Του Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
«Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» (ευαγγελική ρήση).
Οι του ΣΥΡΙΖΑ ανέσυραν χτες ένα βίντεο (εδώ) με μια ομιλία του Σαμαρά στη Βουλή τον Ιούνιο του 2011. Είχαμε τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου) και ο Σαμαράς ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ). Στο βίντεο ακούγεται ο Σαμαράς να λέει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας ούτε εξόδου από το ευρώ, όπως ισχυριζόταν η τότε κυβέρνηση. Και χαρακτήριζε «ανοησίες» και «προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου» τα σχετικά διλήμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτά που έλεγε τότε ο Σαμαράς, για να δείξει ότι είναι αναξιόπιστος σήμερα που χρησιμοποιεί την ίδια κινδυνολογία, την οποία τότε κατακεραύνωνε. Βεβαίως, η κοπτοραπτική του ΣΥΡΙΖΑ απέκρυψε ότι, λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2012, ο Σαμαράς άλλαξε το τροπάριο και μιλούσε για κίνδυνο «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας», για «άδεια ράφια», «ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα» κ.ά. Είχε κάνει τη στροφή του (ή τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα) και είχε ταχθεί υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο όσον αφορά την αξιοπιστία του Σαμαρά. Δεν μπορεί ένας αρχηγός να λέει σήμερα «άλφα» και μετά από εφτά μήνες «ωμέγα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θα διαπράξει ολέθριο λάθος αν πιστέψει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη χώρα, στην περίπτωση που η επόμενη (δική του, όπως θέλει) κυβέρνηση τα σπάσει με τους Ευρωπαίους.

Μπορεί ο Σαμαράς να έγινε ρόμπα από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά κατάλαβε τον κίνδυνο και μάζεψε εν τοις πράγμασι τις ανοησίες που έλεγε. Και το πλήρωσε, καθώς το κόμμα του πήρε στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να πάθει τα ίδια και χειρότερα, αν η ηγετική του ομάδα εξακολουθήσει να είναι «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». Αν, δηλαδή, ο ένας λέει «δεν θα αναγνωρίσουμε καμιά συμφωνία» και ο άλλος «δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες». Αν ο ένας λέει « θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με έναν νόμο» και ο άλλος απαντά «όποιος τα λέει αυτά είναι δεν ξέρει τι του γίνεται».
Το ότι ο Σαμαράς έλεγε το 2011 παρόμοια με αυτά που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύει τον Τσίπρα, αφού μπορεί να του πει ότι κινδυνολογεί. Αλλά, πέρα από τις κινδυνολογίες, κίνδυνοι υπάρχουν. Δεν ξέρω αν λέγονται χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ, κλειστά ΑΤΜ κτλ. Μακάρι να μην τα δούμε ποτέ.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπράξει ασυγχώρητο λάθος, αν περάσει στον κόσμο την αντίληψη ότι η αντίδραση των ευρωπαίων και των αγορών δεν έχει καμιά σημασία και ότι αρκεί η εκλογική του νίκη, για να αποτρέψει όλους τους κινδύνους και να λύσει τα προβλήματα.
Ας υποθέσουμε ότι όσα έλεγε ο Σαμαράς το 2011 τα πίστευε και στην πορεία κατάλαβε ότι έκανε λάθος, βλέποντας τους κινδύνους. Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι σήμερα ο Τσίπρας πιστεύει όσα λέει. Τι θα γίνει αν στην πορεία ανακαλύψει κι αυτός ότι έκανε λάθος και οι κίνδυνοι παραμονεύουν;
Σοφό είναι να προλάβει και το λάθος και τους κινδύνους. Αλλιώς η εσχάτη πλάνη (του Τσίπρα) μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από την πρώτη (του Σαμαρά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες