Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τρομοκράτες των λαών ΑΤΜ!


Του Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Λοιπόν, τα νερά  αρχίζουν να λαγαρίζουν. Σε 20 μέρες από σήμερα (29 Δεκεμβρίου είναι η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας) θα γνωρίζουμε οριστικά. Αν μεν εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, ξέρουμε τι θα συμβεί. Οι «υποταγμένοι στην Μέρκελ» Σαμαράς και Βενιζέλος θα συνεχίσουν για ενάμισι ακόμη χρόνο, υπογράφοντας την εκκρεμούσα συμφωνία. Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε άλλο με αυτό το πρώτο ενδεχόμενο. Πάμε στο δεύτερο. Σε περίπου 60 μέρες από σήμερα θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Η οποία, αν πιστέψουμε τα σημερινά προγνωστικά, θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις» ή σκέτο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο λαός κρίνει ότι καλύτερα να είναι μόνος του.
Πέρα από τους πανηγυρισμούς για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ευφυολόγημα «ευτυχές το νέο έτος» του Αλέξη Τσίπρα, εγώ βλέπω και φοβισμένους ΣΥΡΙΖΑίους. Πίσω από δηλώσεις του τύπου «έρχεται το τέλος της μνημονιακής πολιτικής», υπάρχει η ανησυχία- και σε ορισμένους αγωνία- για το τι τέξεται η επιούσα.
Διότι γνωρίζουν τα εξής τρία πράγματα:
1.Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει το τρέχον Μνημόνιο. Οι ευρωπαίοι έδωσαν παράταση δύο μηνών. Αρα η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), που θα έχει προκύψει από τις εκλογές των αρχών Φεβρουαρίου, θα έχει χοντρικά 20 μέρες για να διαπραγματευθεί και να συνάψει τη νέα συμφωνία.
2. Νέα συμφωνία χωρίς μέτρα αποκλείεται. Η τρόικα δεν έκανε το χατίρι στους Σαμαρά-Βενιζέλο, δεν θα το κάνει ούτε στον Τσίπρα. Γίνεται μια νέα κυβέρνηση, που έχει στηρίξει όλη την ύπαρξή της στον αντιμνημονιακό αγώνα, να υπογράψει Μνημόνιο; Όλα γίνονται, αλλά θα έχει τεράστιο κόστος.

3. Αν η νέα κυβέρνηση ΔΕΝ υπογράψει νέα συμφωνία, τι θα συμβεί; Μία εκδοχή είναι ο ευρωπαίος αρχιτραπεζίτης να κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κάποια στιγμή τα αγαπημένα μας ΑΤΜ δεν θα βγάζουν ευρώ. Οπως συνέβη για μερικές μέρες στην Κύπρο, αν θυμάστε. Προλαβαίνω αμέσως τους φανατικούς του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώστες μας, λέγοντάς τους ότι δεν το λέω εγώ αυτό. Το είπε ο φιλικά προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, που κάποτε συμβούλευε τον Τσίπρα (εδώ για όποιον θέλει να διαβάσει κι εδώ να τον ακούσει-μετά το λεπτό 120).
«Η τρομοκρατία δεν περνάει και γελοιοποιεί τους φοβισμένους, που επιδιώκουν να φοβίσουν το λαό», είπε χτες ο Τσίπρας. Να εννοεί τον Βαρουφάκη; Αποκλείεται. Δικός τους, πολιτικά, είναι. Απλώς τους προειδοποιεί.
Και δεν είναι ο μόνος. Μια μέρα πριν, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έγραψε ότι η τρόικα προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως «θα χυθεί αίμα» (εδώ). Ούτε αυτός, προφανώς, θέλει να «τρομοκρατήσει».
Σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Γενάρη, ένας μαρξιστής καθηγητής,  ξένος αυτός, που συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε γράψει  τι μπορεί να πάθει-ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός- αν δεν έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (εδώ). Προφανέστατα ούτε αυτός εντάσσεται στους –κατά Τσίπραν- «τρομοκράτες του λαού».
Να μην περάσει, λοιπόν, η «τρομοκρατία», που λέει και το κλασικό αριστερό σύνθημα. Όμως,  για να συμβεί αυτό, από τις 29 Δεκεμβρίου και μέχρι τις εκλογές, ο Τσίπρας πρέπει να αφήσει τα μισόλογα και να πει καθαρά τι θα κάνει, αν οι ευρωπαίοι ΔΕΝ συμφωνήσουν μαζί του.
Και πρέπει να το πει για να ξέρουν οι ψηφοφόροι τι ενδέχεται να συμβεί αμέσως μετά. Ο ενημερωμένος ψηφοφόρος θα ψηφίσει περισσότερο συνειδητά και, κυρίως, θα «τρομοκρατηθεί» λιγότερο.
Εν κατακλείδι: αν οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιβεβαιώσουν και στην κάλπη αυτό που λένε στις δημοσκοπήσεις, μια καυτή πατάτα θα πέσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ τον πρώτο μήνα της άνοιξης. Μένει να δούμε αν (και πώς) θα την κρατήσει και πόσο θα καεί- κι εμείς μαζί του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες