Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Τα... πάνω-κάτω ήρθαν στην Ευρώπη

 www.openeurope.org.uk, www.capital.gr
Με την πολιτική κατάσταση να “θερμαίνεται” στον παγωμένο σουηδικό χειμώνα, δεν μπορούμε παρά να αποκτήσουμε την αίσθηση ότι η Ευρώπη κάνει μια στροφή.
Ο Βορράς γίνεται Νότος;
Προειδοποιήσαμε πριν από λίγες ημέρες ότι η σουηδική κυβέρνηση βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και έτσι αποδείχθηκε (ότι ήταν). Ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefn Lofven ανακοίνωσε χθες πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου 2015, καθώς το σουηδικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και αντ αυτού, ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού της αντιπολίτευσης. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Σουηδούς Δημοκράτες, οι οποίοι είναι γνωστοί διαμορφωτές στην τωρινή Βουλή. Μια τέτοια πολιτική αναταραχή είναι ξένη προς την συνήθως ήρεμη σουηδική πολιτική σκηνή και ταιριάζει περισσότερο στα τεκταινόμενα στις χώρες της ευρωζώνης που συναντούν δυσκολίες και δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας στο μέσον μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ομοίως, στην αρχή του έτους, η κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας αποδυναμώθηκε από την αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (SF), το οποίο δεν συμφωνούσε με την πώληση μέρους της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Dong, στην Goldman Sachs. Ωστόσο, το κόμμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η κίνηση υποχρέωσε την πρωθυπουργό Helle Thorning-Schmidt στον έβδομο ανασχηματισμό από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση, τον Οκτώβριο του 2011.
Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2015, και δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας να γίνει ένας αποτελεσματικός powerbroker -παρόμοιος με το SD στη Σουηδία- ιδιαίτερα από τη στιγμή που έγιναν το μεγαλύτερο κόμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές φέτος.
Έχουμε επίσης επισημάνει αρκετές φορές ότι η φιλανδική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες και εμφανίζει κάποια από τα χειρότερα επίπεδα ανάπτυξης στην ΕΕ. Ενώ σταθεροποιείται τώρα, δυσκολεύεται να βρει νέους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης μετά από την πτώση της Nokia, του τεχνολογικού κλάδου ευρύτερα και της βιομηχανίας χαρτιού. Η μακροπρόθεσμη οικονομική δυσπραγία είναι εκπληκτική σε μια χώρα που συνεχώς κατατάσσεται στις υψηλές θέσεις σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα (4η παγκοσμίως σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) και της ευκολίας του επιχειρείν (9η παγκοσμίως σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα).
Ο Νότος γίνεται Βορράς;
Στο γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δύο από τις πιο ισχυρά αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη, ήταν η Ισπανία και η Ελλάδα. Ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, και το Βέλγιο μόλις και μετά βίας εμφάνισαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα δύο περιφερειακά κράτη κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη.
Στη διάρκεια του έτους, έχουμε επίσης δει αρκετές περιφερειακές χώρες να δανείζονται σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η συζήτηση σχετικά με την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (ΤΤΙΡ) έχει εκθέσει κάποια ασυνήθιστα ρήγματα. Με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία να πιέζουν έντονα για τη συμφωνία και να μιλούν με όρους ελεύθερου εμπορίου, η Γερμανία και η ΓΑλλία έχουν εγείρει ανησυχίες και υιοθετούν μια πιο προστατευτική στάση.
Αν και το σκεφτόμαστε, εξακολουθούμε να έχουμε μια διαφαινόμενη οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, οικονομική δυσπραγία στην Πορτογαλία και στην Ιταλία και άνοδος πολλών λαϊκιστικών κομμάτων. Ίσως, αντί να αλλάζει ο Βορράς με το Νότο, όλη η Ευρώπη να γίνεται πιο Νότια…--


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες