Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Να αλλάξουμε τα πάντα


Του Μάκη Καραγιάννη, 21.11.12
Η λιτότητα, η φτώχεια, οι περικοπές είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης που προέκυψε το 2007. Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, η Κύπρος αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της από την τρόικα με την πολιτική των μισθολογικών  περικοπών επιδεινώνει το πρόβλημα, πολλαπλασιάζει τους ανέργους,  εντείνει την ύφεση. Είναι φανερό ότι χωρίς την αλλαγή αυτής της πολιτικής, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς κούρεμα του δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να βγούμε από την κρίση.
Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έπληξε η κρίση και σε τέτοια ένταση;  Ασφαλώς  γιατί προϋπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και χρόνιες διαρθρωτικές αγκυλώσεις. Κάτω από την επιφάνεια προβάλλει μεγαλοπρεπώς η ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία έχουν μιλήσει μεγάλοι έλληνες στοχαστές όπως ο Κώστας Αξελός, ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Στέλιος ο Ράμφος κ. ά  Επέλεξε την Ελλάδα γιατί υπήρχε ένα κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που ήταν ήδη χρεοκοπημένο. Η διαφθορά και η κλεπτοκρατία. Το πελατειακό κομματικό σύστημα. Οι συντεχνίες. Οι προσλήψεις κομματικών στρατών χωρίς διαγωνισμούς. Μια κοινωνία όπου τέσσερις στους δέκα πλήρωναν φόρους.  Επί σαράντα χρόνια η  πολιτική ήταν ένα γιουρούσι για την κατάληψη του κρατικού ταμείου που ικανοποιούσε όλα τα βίτσια και τις ανάγκες με τα δανεικά των Ευρωπαίων.
Ασφαλώς μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή του μνημονίου, να διεκδικήσουμε κούρεμα του χρέους, να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς. Ας μην έχουμε άλλες ψευδαισθήσεις. Δεν θα υπάρξει επιστροφή. Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε. Δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά. Δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Όσοι το αφήνουν να πλανάται απλώς δημαγωγούν. Το χρέος μας είναι να υπερασπίσουμε τους αδύνατους. Μα προπαντός να αλλάξουμε τις νοοτροπίες που μας χρεοκόπησαν. Αν θέλουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα. Η πραγματική μάχη είναι αυτή: Θα πληρώνουν όλοι φόρους στην Ελλάδα; Θα παίρνουν συντάξεις οι νεκροί και οι «επιτήδειοι» τυφλοί; Θα διώκονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι; Θα συνεχίσουν οι θέσεις στο δημόσιο να καταλαμβάνονται από την κομματική νομενκλατούρα; Θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα;  Θα  υπάρχει αξιοκρατία ή νεποτισμός στα πανεπιστήμια; Θα λεηλατείται με τα αυθαίρετα η δημόσια γη; Θα καθιερωθούν τα γεννόσημα φάρμακα και θα τελειώσει το πάρτυ στο χώρο της υγείας; Θα καταργηθούν οι συνδικαλιστικές συντάξεις; Θα αποκτήσουμε περιουσιολόγιο. Θα αποκτήσουμε Κτηματολόγιο. Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Θα καταργηθούν τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής; Θα καταργήσουμε τα επίδομα της έγκαιρης προσέλευσης και πλυσίματος των χεριών;  Θα υπάρξει επιτέλους αλλαγή του φορολογικού συστήματος για να πληρώσουν όσοι έβγαλαν τα κλεμμένα στο Ελβετία;
Αυτά είναι για μένα τα κρίσιμα ερωτήματα. Όσοι μας υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν πρέπει να μας δείξουν το δρόμο.  Όσοι φλερτάρουν με την επιστροφή στη δραχμή και την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία πρέπει είναι έντιμοι και να  μας το πουν καθαρά. Εδώ που είμαστε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν έχουμε κατοχή. Δεν υπάρχουν προδότες και πατριώτες. Η πόλωση, ο διχασμός, η έλλειψη μνήμης και αυτοκριτικής, οι κραυγές, μας εμποδίζουν να καταλάβουμε. Υπάρχει ένα σάπιο πολιτικό σύστημα και ένα οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε και πρέπει να το αλλάξουμε εκ βάθρων. Ταυτόχρονα μαζί με τους λαούς της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης διεκδικούμε να αλλάξουν οι πολιτικές της λιτότητας και να διασφαλίσουμε το κράτος πρόνοιας που κατακτήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια.  Αυτή είναι για μένα μια δημιουργική στάση απέναντι σε  μια εθνική  κρίση.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό !
Η φωτογραφία της σημερινής κατάστασης και των σημερινών διακυβευμάτων.
Και όποιος δεν καταλαβαίνει "δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει"

ΛΑΖΑΡΟΣ

Θεοδώρα Τζόκα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θεοδώρα Τζόκα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θεοδώρα Τζόκα είπε...

Συγνώμη αλλά όλα αυτά τα ακούω βερεσέ. Δεν πιστεύω στην προπαγάνδα αυτή που ασκεί η κυβέρνηση η οποία τεχνηέντως επιδιώκει να φορτώσει στους έλληνες ενοχές ούτως ώστε να μπορέσει να περάσει ανέμποδιστα τα μνημόνια/δαιμόνια και να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο μαζί με τη Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της ή που είχε διεφθαρμένους πολιτικούς. Τέτοια υπάρχουν παντού. Αν ήταν μόνο οι λεγομένες ελληνικές "παθογένειες" (και ποιος μου λέει πως τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι ακριβή - ο Πρετεντέρης;) δεν θα βρίσκονταν κι άλλες πιο δυνατές χώρες στην ίδια δεινή θέση. Πάψτε επιτέλους να φορτώνεται ενοχές στον κοσμάκη. Καλύτερα να στρέψετε τα πυρά σας στους, ναι, προδότες που παρέδοσαν τη χώρα σε ξένες εχθρικές δυνάμεις που άλλο σκοπό δεν έχουν από το να μετατρέψουν ένα μέχρι πρότινος κυρίαρχο έθνος σε αποικία των νεοταξιτών. Γιατί δεν μιλάτε για τη διαφθορά της Goldman Sachs, τα swaps, τα ψεύτικα στοιχεία, όπως και της Γερμανίας στην υπόθεση Siemens και τα όπλικα συστήματα; Τα ληστρικά επιτόκια; Γιατί δεν μιλάτε για τη ΕΕ που μας ανάγκασε να υπογράψουμε το Δουβλίνο 2; Ή που μας ανάγκασε να κλείνουμε επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη; Η να καταστρέφουμε τα χωράφια μας για μια ψωροεπιδότηση; Γιατί στοχεύετε τον απλό Έλληνα και όχι τα μεγάλα, βρόμικα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος μας; Αν πιστεύετε πως οι Έλληνες έφεραν τη χώρα ως εδώ επειδή αγόραζαν πέντε ζευγάρια παπούτσια παραπάνω ή πήγαιναν κανένα ταξιδάκι τότε λυπάμαι αλλά είστε, το λιγότερο, αφελής ή αναπαράγετε τη γραμμή κάποιου κόμματος στην κυβέρνηση προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Ανώνυμος είπε...

πές τα Teddy! Προσυπογράφω σε όλα, εκτός από το σημείο περί "προδοτών". Είναι βαρειά κατηγορία και ατεκμηρίωτη, λόγος διχαστικός που δεν κάνει σε κανένα μας καλό. ΄Οχι, δεν πιστεύω ότι είναι "προδότες", μόνο μετριότητες, ανίκανοι νά κάνουν οτιδήποτε εκτός από το να επιβάλλουν μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, της νέας γενιάς και των ανέργων.

Θεοδώρα Τζόκα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θεοδώρα Τζόκα είπε...

Μπορέι και να είναι έτσι ...να είναι απλά μετριότητες αλλά όσο μετριότητες και να είναι δεν μπορεί να μη γνωρίζουν τις επιπτώσεις των πράξεων του που, κατά την άποψη μου, είναι άκρως προδοτικές και επιζήμιες. Προσωπικά πιστεύω πως είναι μέσα στο κόλπο και δεν νοιάζονται δεκάρα για την Ελλάδα και το λαό της. Δεν μπορεί να ψεύδεσαι για να εκλεχτείς και μετά να σμπρώχνεις το λαό σου στο γκρεμό και να πουλάς όσο όσο την πατρίδα σου, την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια της και προπαντός την ελευθερία της. Αυτό δείχνει δόλο. Αν δεν μπορείς να σηκώσεις το ανάστημα σου τότε καλύτερα να παραιτηθείς. Πάντως ότι και να πούμε η ιστορία θα τους κρίνει και θα είναι αμείλικτη.

manousos είπε...

ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «ΚΑΘΑΡΣΗ» την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 8μ.μ θα διεξαχθεί το συνέδριο για την επανένωση και την αποκατάσταση της σοσιαλδημοκρατίας. Θα λάβουν μέρος αδιάφθοροι πολιτικοί έχοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία για να προσελκύσουν νέους και ταλαντούχους ανθρώπους στην πολιτική και να τους διδάξουν το νέο σοσιαλδημοκρατικό ήθος. Παραθέτουμε ορισμένα από τα ονόματα αδιάφθορων πολιτικών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ{ΑΚΗΣ} ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ θα συνεισφέρει
στην νέα κίνηση περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ περίπου 40 εκατομμύρια ευ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ προσωρινά 100.000 ευ.

ΓΚΕΣΤ ΣΤΑΡ από το χώρο της Ν.Δ θα είναι ο "φτερωτός
γιατρός»
και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ με την εκλεκτή συντροφιά του
με εισφορά στον κοινό σκοπό 51.400.0000 ευρώ.
Ακολουθούν κι άλλα ονόματα σοσιαλιστών { PASOK" και συντηρητικών πολιτικών της Ν.Δ
που θα εισφέρουν στο νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μικρότερα ποσά.




manousos είπε...

ΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΗΜΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
Μόλις έπεσε η χούντα το 1974 "οι μισοί έλληνες" αυτοχρίστηκαν "αντιστασιακοί" εναντίον της χούντας έστω κι αν δε είχαν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους. Το 1989 στην συγκυβέρνηση Ν.Δ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ{Κυβέρνηση ΤΖΑΝΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ} "οι μισοί έλληνες" έστω και αγένητοι τότε, αυτοχρίστηκαν "αντιστασιακοί " της κατοχικής εθνικής αντίστασης.
Άλλοι από αυτούς επιζητούσαν επιδόματα και άλλοι άκοπες δάφνες δόξης.
Δεν υπάρχει ομάδα, συντεχνία, και σύλλογος, που να μην επαιτεί και απαιτεί από το κράτος.
Μπορεί να μη "τα φάγαμε όλοι μαζί" αλλά δεν είμαστε και λαός για φίλημα.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες