Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τα κρυφά χαρτιά στο συνέδριο της Δημ.Αρ. και η δεινή θέση των πρώην ισχυρών

www.metarithmisi.gr
Σε μερικές περιπτώσεις οι εικόνες μιλούν από μόνες τους συνθέτοντας το πιο πλήρες ρεπορτάζ, έτσι και στην περίπτωση του συνεδρίου της Δημ.Αρ. στο cine Κεραμεικός. Την έντονη κινητικότητα και το πλήθος κόσμου του 2ου συνεδρίου, έχει διαδεχθεί ένα έντονα υποτονικό κλίμα, καθώς η αίθουσα γέμισε μετά βίας από τους συνέδρους κατά την διάρκεια της ομιλίας του Φώτη Κουβέλη στην πρώτη μέρα του συνεδρίου του κόμματος. Ακόμα και οι πολύβουοι στο προηγούμενο συνέδριο εξώστες ήταν άδειοι εχθές, σε αντίθεση με το καπνιστήριο που διατηρούσε την παλιά του "αίγλη". Όλα δείχνουν πως λίγοι πια συμμετέχουν στις διεργασίες του κόμματος και ακόμα λιγότεροι ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τις εξελίξεις σε αυτό.
Το αριστερό δίκτυο και το ισχυρό του χαρτί
Η επικύρωση της λεγόμενης αριστερής στροφής του κόμματος τόσο από την ομιλία του Φώτη Κουβέλη αλλά και από τις θέσεις του συνεδρίου ήταν αναμενόμενη, σε αντίθεση όμως με την ανάδειξη του αριστερού δικτύου όχι απλά σε ρυθμιστή του συνεδρίου αλλά σε αντίπαλο δέος απέναντι στο ισχυρό κάποτε προεδρικό μπλοκ. Η Μαρία Γιαννακάκη, ο Γιάννης Πανούσης, η Μαρία Ρεπούση, ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και αρκετοί πρώην προεδρικοί σύνεδροι πλέον βρίσκονται πλέον πιο κοντά στο αριστερό δίκτυο με συνέπεια την ανατροπή των συσχετισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της τάσης, πολύ πιθανή είναι πλέον υποψηφιότητα από την δική τους πλευρά απέναντι στον Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα αναφέρουν ότι θα πρόκειται για πρόσωπο που θα μετατρέψει σε ντέρμπι το συνέδριο της Δημ.Αρ. και όχι μια απλή καταγραφή δυναμικής.
Το σενάριο αυτό βέβαια φέρνει σε δεινή θέση τον Φώτη Κουβέλη που θα προτιμούσε έναν αδύναμο αντίπαλο, ώστε να επικρατήσει άνετα και παράλληλα να μην καταγραφεί  αποκλειστικά εις βάρος του ο μεγάλος αριθμών λευκών και ακύρων σε περίπτωση που είναι ο μόνος υποψήφιος.

Η δεινή θέση του γραμματέα και της ηγετικής ομάδας

Αν κάποιοι βρίσκονται σε πραγματικά δεινή θέση αυτοί είναι ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τα στελέχη της άλλοτε κραταιάς ηγετικής ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και αν το αριστερό δίκτυο δεν κατεβάσει υποψήφιο απέναντι στον Φώτη Κουβέλη, δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την θέση του γραμματέα, εξέλιξη που οδηγεί στο περιθώριο τον Θανάση Θεοχαρόπουλο έπειτα από μια σύντομη πορεία συνδεδεμένη με την συντριβή της Δημ.Αρ.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που οδήγησε το κόμμα στην συντριβή των ευρωεκλογών, καθώς μεγάλο μέρος των συνέδρων τους χρεώνει την κατάσταση που βρίσκεται η Δημ.Αρ. αλλά και ανευθυνότητα καθώς δεν παραιτήθηκαν παρά το γεγονός ότι άλλα στελέχη με μικρότερο μερίδιο ευθύνης το έπραξαν. Συγκεκριμένα κόκκινο πανί αποτελούν οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, που αναμένεται από τα αποτελέσματα των υποψηφίων για την Κ.Ε. να καταγραφεί το κλίμα που επικρατεί εις βάρος τους. Μάλιστα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Φ.Κουβέλη θεωρούν ότι η δυναμική τους σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο θα είναι αισθητά μειωμένη, γεγονός που θα τους οδηγήσει εκτός της νέας ηγετικής ομάδας.
Καίγεται το σενάριο της βελούδινης διαδοχής;
Κι ενώ έδειχνε να κερδίζει έδαφος στα σχετικά ρεπορτάζ το σενάριο της βελούδινη διαδοχής με την συγκατάθεση του Φώτη Κουβέλη, όλα δείχνουν ότι ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχθηκε ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το αντίθετο μάλιστα απέναντι του από όλες τις απόψεις θα βρεθεί, αν υπάρξει άλλος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα πολύ πιθανό είναι ο Φώτης Κουβέλης να τηρούσε σιγή ιχθύος μέχρι την αποκάλυψη των σχεδίων όσων επιθυμούσαν έναν άλλο πρόεδρο της δικής του αποδοχής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν φύγει ο Κουβέλης, το 1% θα γίνει 0,1%.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες