Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Επιστολή παραίτησης 10 μελών και στελεχών της οργάνωσης Καλαμαριάς της ΔΗΜΑΡ



Φίλοι και μέλη της οργάνωσης

Η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ το 2010, ενεργοποίησε τους περισσότερους από μας μετά από χρόνια αποχής από τα κόμματα, γιατί πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα για τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης με δημοκρατικό και σοσιαλιστικό προσανατολισμό.
Δυστυχώς, σύντομα οι προσδοκίες μας άρχισαν να διαψεύδονται και να καταρρέουν και να αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι αρχές ίδρυσης της ΔΗΜΑΡ, ισχύουν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.  Η ΔΗΜΑΡ δεν είχε και δεν έχει κανένα σχέδιο και η πλειοψηφία της καμία πρόθεση να διαμορφώσει ένα νέο κόμμα που θα μπορέσει να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων, των κομμάτων εκλογικής πελατείας.
Η  εντολή για λύση με την κοινωνία όρθια, αντί να εφαρμοστεί με μια μεγάλη προσπάθεια συστράτευσης με σκοπό τον επηρεασμό της κυβερνητικής πολιτικής για μεταρρυθμίσεις και δίκαιη λιτότητα, εφαρμόστηκε από κλειστά επιτελεία, ερασιτεχνικά, με κόκκινες γραμμές χωρίς αντίκρισμα και το μεγάλο στοίχημα για διαφάνεια, αξιοκρατία και προοδευτική διακυβέρνηση, αναλώθηκε στις διαδικασίες του 4-2-1, με όποιο τρόπο αυτές έγιναν, και σε διορισμούς.
Η ΔΗΜΑΡ, απέτυχε στην προσπάθειά της να γίνει κυβερνώσα αριστερά και αποχώρησε με θολές δικαιολογίες. Όπως με θολές δικαιολογίες αρνήθηκε το διάλογο με τις άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και προτίμησε να δημιουργήσει παράπλευρα το δικό της τρίτο πόλο, με ένα συνονθύλευμα πολιτευτών χωρίς  καμία βάση και καμία προοπτική.
Η εκλογική συντριβή του Μαΐου ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ δεν κατάλαβε ποτέ και δεν έχει καταλάβει ακόμη ούτε για ποιο λόγο συγκέντρωσε τους ψηφοφόρους της και τους πολίτες που εθελοντικά την πλαισίωσαν, ούτε για ποιο λόγο τους έχασε. Με μια έπαρση που πηγάζει από τις ιστορικά καταξιωμένες ιδέες  της ανανεωτικής αριστεράς  και του νέου αριστερού μεταρρυθμισμού, δε μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος, έχουν πια πολύ μικρή και θεωρητική μόνο σχέση με τις προσεγγίσεις αυτές. Χωρίς καμία ουσιαστική κριτική για τις επιλογές, τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που οδήγησαν στην απώλεια των ψηφοφόρων της και των μελών της, προχωράει σε ένα συνέδριο που τελικό στόχο έχει την επιβεβαίωσης της ηγετικής ομάδας και των περί αυτήν. Και σε μια αγωνιώδη προσπάθεια συντήρησης της ύπαρξής της και των κεκτημένων του μηχανισμού της, πάλι χωρίς κανένα σχέδιο, αλλάζει καθημερινά θέσεις και συμμάχους με τελευταία τη σύγκλιση με το ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιστροφή στο σημείο εκκίνησης που θα κλείσει τον κύκλο συμπληρώνοντας ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.
Φίλοι και σύντροφοι της οργάνωσης Καλαμαριάς, όσοι παραμένετε μέλη της ΔΗΜΑΡ και όσοι μας έχετε αποχαιρετίσει από καιρό, τις ατομικές απόψεις του καθένα από εμάς τις ξέρετε ήδη, εφόσον τις έχουμε εκφράσει από καιρό. Όσο καιρό είμαστε μέλη της οργάνωσης και του γραφείου προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη σας παρόλο που οι όποιες πρωτοβουλίες μας αναστέλλονταν τις περισσότερες φορές, ιδίως μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική  και τις αντίθετες  απόψεις που εκφράσαμε γι αυτή. Ο καθένας μας ατομικά και όλοι μαζί, αποφασίσαμε να παραμείνουμε μετά το Β΄ Συνέδριο στις θέσεις μας και να συμμετέχουμε στην εκλογική μάχη. Και παραμείναμε στις θέσεις μας μετά το τραγικό εκλογικό  αποτέλεσμα, με σκοπό να συμβάλλουμε στον διάλογο και τις διεργασίες για την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Ένα διάλογο που δεν έγινε και  δε θα γίνει ποτέ. Η «επανεκκίνηση» έχει ήδη προσδιοριστεί, από τους ίδιους μηχανισμούς που οδήγησαν το κόμμα στην ταπείνωση και με τις ίδιες επηρμένες και αδιέξοδες επιλογές και έχει πια πολύ μικρή σημασία αν θα καταφέρει να πάρει ή όχι επιβεβαίωση από τον μικρόκοσμό της που διαρκώς συρρικνώνεται
Υπό αυτές τις συνθήκες σύντροφοι και φίλοι, δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες του Συνεδρίου που δρομολογείται και συνεπώς, δεν μπορούμε να είμαστε μέλη του γραφείου και της οργάνωσης. Υποβάλλουμε λοιπόν την παραίτησή μας και σας ανακοινώνουμε την αποχώρησή μας από την οργάνωση, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μέλη και στελέχη ενός κόμματος  το οποίο  δεν μπορούμε πια να εκπροσωπούμε και να υπερασπιστούμε γιατί διαφωνούμε ριζικά με τις επιλογές του και από το οποίο δεν περιμένουμε πια τίποτα.
Η μετατροπή της ΔΗΜΑΡ σε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρότασή του για δημοψήφισμα και η διαγραφή του σύντροφου Γρηγόρη Ψαριανού από τον Κ.Ο που συνέβη κατά τη διαδικασία συνυπογραφής αυτού του κειμένου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΔΗΜΑΡ  έχασε τη μεταρρυθμιστική της πνοή και τη λάμψη των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς.

Τα μέλη της οργάνωσης ΔΗΜΑΡ Καλαμαριάς
Λευκή Ανδρεάδου, γραμματέας
Θωμάς Ευσταθίου, μέλος του γραφείου της οργάνωσης
Λάζαρος Ρότσιος,  μέλος του γραφείου της οργάνωσης
Μαρία Τρυφωνίδου, μέλος του γραφείου της οργάνωσης
Μάκης Καραγιάννης
Τάκης Καρανίκας
Δημήτρης Μπόζης
Κατερίνα Πολυβίου
Νίκος Σομιτάκος
Παναγιώτης Στεφανίδης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πω,πω....Αβάσταχτη ελαφρότητα...
Τελικά όντως θα συμβεί "θα καθαρίζετε ζάντες και σκάλες" στη Χ.Τρικούπη και την Συγγρού...

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες