Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Γρ. Ψαριανός: Η διαγραφή μου είναι μια απόφαση του Ιούλιου Καίσαρα

 Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM
Λυκούδης για τη διαγραφή Ψαριανού: Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει χάσει την ψυχραιμία της
«Δεν το ήξερα. Είμαι σε μια πάρα πολύ ωραία κατασκήνωση στον Κάλαμο που έφερα την κόρη μου και με υποδέχθηκαν οι ομαδάρχες λέγοντας «γεια σας, από σήμερα ανεξάρτητος, ε;». Και τους λέω ότι δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο, αλλά μου είπαν ότι υπάρχει επιστολή Κουβέλη στον πρόεδρο της Βουλής ότι τίθεμαι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι σαν τα πραξικοπήματα… Αυτά που μαθαίνουμε από τις ειδήσεις, ότι κάτι έγινε, σημαντικό, και δεν ενημερώνεσαι άμεσα, αλλά το μαθαίνεις από εκεί. Αυτό εννοώ. Δεν με πήρε ούτε ο Αναγνωστάκης, ως γραμματέας της Κ.Ο. για να μου πει τι έγινε ούτε ο Κουβέλης, με τον οποίο έχω τόσο στενή σχέση επί 40 χρόνια και να μου πει «ξέρεις, Γρηγόρη μου, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Κανείς. Δεν το έμαθα καν από το ραδιόφωνο, αλλά από τον ομαδάρχη μιας κατασκήνωσης, διότι είναι πολύ σοβαρή είδηση για τη χώρα!
Αυτά τα νέα διαδίδονται αστραπιαία… Κι εγώ, τώρα που το έμαθα, δεν έχω κάτι να σχολιάσω ή να κάνω δήλωση. Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρ. Ο πρόεδρος του κόμματος… Έτσι δεν είναι; Φιρμάνι δεν είναι; Χρυσόβουλο βυζαντινού αυτοκράτορος. Δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου από το κόμμα. Δεν έχω προλάβει κι εγώ να ασχοληθώ με το ζήτημα, διότι κουβαλάω βαλίτσες της κόρης μου. Προφανώς έχετε δίκιο (ότι διαγράφηκα επειδή δεν υπέγραψα την πρόταση για δημοψήφισμα). Αυτή την αντίληψη έχω. Δεν το περίμενα, όμως. Διότι είχα εξηγήσει γιατί το κάνω και γιατί δεν υπογράφω ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν να υπογραφεί από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά επειδή 5-6 βουλευτές δεν την υπέγραφαν, ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να καταθέσει δική της πρόταση η ΔΗΜΑΡ. Αλλά θα συναθροιστεί με των άλλων και εγώ δεν ήθελα να συναθροιστεί η υπογραφή μου με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ψεκασμένων και να συμβάλλω στα περίεργα παιχνίδια που παίζονται. Το θέμα της ΔΕΗ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.

Δεν είπα αυτό (ότι ο Κουβέλης παίζει περίεργα παιχνίδια). Να ερωτηθεί ο ίδιος, όμως… Εκτιμώ ότι έχει αποφασίσει τη συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η εκτίμησή μου και αυτό το σχέδιο δεν με περιλαμβάνει. Το έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, όταν αυτό ήταν ακόμη σκιά. Τώρα, είναι πραγματικότητα. Και έμαθα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ανακαλέσουν την πρόταση αν υπάρχει συναρίθμηση των βουλευτών – αν δηλαδή συνυπολογιστούν οι βουλευτές και οι υπογραφές τους με της Χρυσής Αυγής και όλων των άλλων. Αν είναι, δηλαδή, όλοι μαζί με τη Χ.Α. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι κάτι τελείως διαφορετικό, διότι δεν αφορά τη μικρή ΔΕΗ. Αφορά όλες τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, τον καπιταλισμό και γενικώς από κτήσεως Ρώμης. Πάει αυτό… Είναι μόνο οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ. Τελεία…
Αν συναθροίζονται οι υπογραφές ή όχι, εγώ δεν μπορώ να το απαντήσω. Έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού ο πρόεδρος της Βουλής και ως Βαγγέλης, νομίζω. Και άλλοι άνθρωποι. Επ’ αυτού, δεν έχω κάποιο σχόλιο. Το μόνο σχόλιο είναι για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ είναι ότι πρέπει να κάνουμε αναδρομικά δημοψηφίσματα για τον ΟΤΕ που δεν κάναμε. Τεράστιο λάθος του κινήματος. Επίσης, όταν καταργήθηκε το ΠΙΚΠΑ… Ή μεθαύριο, όταν γίνει κάτι με την ΕΥΔΑΠ, δεν πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα; Ή με το ΙΚΑ; Δηλαδή, πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουμε δημοψήφισμα; Σε ό,τι μας βρίσκεται;
Ενδεχομένως, κάποια στιγμή, (ο Κουβέλης να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές). Έχει κατ’ αρχήν προχωρήσει στη διαγραφή της ΔΗΜΑΡ. Έχει διαγράψει 350.000 ψηφοφόρους. Όλους μαζί. Τόσοι λείπουν από το 6,5%. Θα συστρατευθώ με αυτούς, τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ που έφυγαν, αυτό το κρίσιμο 5%. Έχουν παραμείνει στο χώρο της προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Στον προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χώρο, περιμένοντας κάποια εξέλιξη. Όπως κι εγώ. Δεν εντάχθηκαν ούτε στο Ποτάμι ούτε στην Ελιά ούτε στο Πηγάδι ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην Προοδευτική-Σοσιαλιστική-Βενιζελική κίνηση. Πουθενά. Μπορεί να ψήφισαν από εδώ και από εκεί, αλλά δεν εντάχθηκαν αλλού. Είναι σε στάση αναμονής, όπως και πολλοί άλλοι, για να συγκροτηθεί επιτέλους αυτή η προοδευτική, μεταρρυθμιστική συμπαράταξη. Αυτό περιμένω κι εγώ.
Είναι σαν να τρελάθηκε ο πατέρας μου και να με έδιωξε από το σπίτι, αλλά το σπίτι του είναι πλέον το σπίτι των ανέμων. Δεν το έχω σκεφθεί (αν θα μείνω στο κόμμα), αλλά ποιο κόμμα; Το απόκομμα; Το απολειφάδι; Ο άσος μπαστούνι είναι λίγο περισσότερο από τους Κυνηγούς ή λίγο λιγότερο. Ο Χατζημαρκάκης, ο σύντροφος Gastarbeiter, είναι μεγαλύτερο μέγεθος από τη ΔΗΜΑΡ. Μετρημένο, στις εκλογές. Και σε μια δημοσκόπηση σήμερα, η ΔΗΜΑΡ έχει το ίδιο που πήρε στις ευρωεκλογές. Και να μην πω καλύτερα τι είναι αυτό…»

 Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, σχολίασε σχετικά με τη διαγραφή Ψαριανού: «Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα».
»Όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες μας».

»Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του».

»Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ως μέλος της ΔΗΜΑΡ (Καλαμαριάς) και ψηφοφόρος της ζητώ την παραίτηση του προέδρου κου Φώτη Κουβέλη.
Απλά και δημοκρατικά !
Π.Μ.

Αναγνώστες