Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο cappuccino κι ο espresso θύματα της κρίσης


By Emiko Terazono, Financial Times http://www.euro2day.gr
Σαν να μην έφταναν όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικονομικά καταπονημένες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, τώρα και η κουλτούρα του καφέ,  ένα βασικό στοιχείο της ζωής στον ευρωπαϊκό Νότο, βρίσκεται υπό πολιορκία.  Οι Ιταλοί καλούνται να μειώσουν τους cappuccino και τους espresso και οι Ισπανοί ελαχιστοποιούν τους cortados, συμβάλλοντας στην απότομη μείωση των τιμών χονδρικής του καφέ.  Μέχρι πρότινος, όλοι στη βιομηχανία του καφέ θεωρούσαν ότι η ζήτηση ήταν ανελαστική και αλώβητη από τις οικονομικές διακυμάνσεις. Τώρα όμως, η κατανάλωση του κατά κεφαλή καφέ μειώθηκε στην Ιταλία και στην Ισπανία στα επίπεδα προ εξαετίας, με βασική αιτία τον αντίκτυπο από την κρίση κρατικού χρέους.  Το κόστος του υψηλής ποιότητας καφέ Arabica στη Νέα Υόρκη, που είναι και σημείο αναφοράς για τον κλάδο διεθνώς, έχει υποχωρήσει κατά 43% από τα υψηλά 34 ετών που είχε αγγίξει τον προηγούμενο χρόνο, στα 1,75 δολ. ανά λίβρα. Οι τιμές του καφέ Arabica εκτινάχθηκαν τον προηγούμενο χρόνο στα 3,089 δολ. ανά λίβρα, καθώς η Κολομβία, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κόκκων κάφέ υψηλής ποιότητας, είχε φτωχή σοδειά λόγω κακών καιρικών συνθηκών. 


Στην Ιταλία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στην Ευρώπη βάσει όγκου, η ζήτηση μειώθηκε πέρσι στα 5,68 κιλά ανά άτομο, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 6 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για τον Καφέ, της οργάνωσης που έχει έδρα στο Λονδίνο και εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες καφέ.

«Η τετραετής πτωτική πορεία πλήττει την ποσότητα του καφέ που καταναλώνουν οι Ιταλοί» δήλωσε ο Alessandro Polojac, πρόεδρος της ιταλικής ένωσης Comitato Italiano Caffé και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας καφέ Imperator. 

Η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη σε άλλες πλευρές της ευρωζώνης. Στη Γερμανία και τη Γαλλία - η πρώτη και η τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές καφέ στην Ευρώπη αντιστοίχως - η κατανάλωση αυξάνεται σθεναρά. Στην Ισπανία αντιθέτως, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στην Ευρώπη, η κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ έχει γυρίσει πέντε χρόνια πίσω. 

Ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης στη νότια Ευρώπη εντείνει τις επιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες, όπως ο καφές μονής δόσης της Nespresso που μειώνουν σημαντικά την απαιτούμενη ποσότητα καφέ. 

Ο κόσμος στη Μεσόγειο πίνει πλέον περισσότερο καφέ σπίτι του, εξηγεί ο Max Fabian, διευθύνων σύμβουλος της Demus. «Μεγάλο μέρος της κατανάλωσης γινόταν εκτός σπιτιού, κάτι όμως, που πλέον αποδεικνύεται ακριβό και ο κόσμος αλλάζει συνήθειες» δήλωσε. Η στροφή για κατανάλωση καφέ κατ’ οίκον έχει οδηγήσει και σε μία ακόμη τάση: ο κόσμος επιλέγει φθηνότερα μείγματα καφέ με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε premium κόκκους Arabica. Στον αντίποδα, έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για τους χαμηλότερης ποιότητας κόκκους καφέ Robusta, που έχουν πικρή γεύση. 

Ο κλάδος του καφέ αντιλαμβάνεται ότι η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι τελικά αλώβητη από την οικονομική κρίση. Αυτό θα είναι το βασικότερο θέμα συζήτησης στην ετήσια σύνοδο της Διεθνής Οργάνωσης για τον Καφέ που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες