Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ανέξοδες γκρίνιες


Του Νίκου Μπίστη, Μεταρρύθμιση, 26.9.12
«Ουδείς αναμάρτητος...». Η αποστροφή του Σαμαρά είχε πολλούς αποδέκτες, με πρώτον τον εαυτό του. Στο μέλλον, όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, θα επιμεριστούν με την ψυχραιμία που εγγυάται η χρονική απόσταση, οι ευθύνες. Αλλά τι νόημα έχει σήμερα, κάποιοι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να φορτώσουν στον άλλον τις ευθύνες; Μαθημένοι στην κολακεία του εκλογικού σώματος και φοβισμένοι από τις αντιδράσεις του οι πρώτοι, θυμωμένοι γιατί πλήρωσαν ολομόναχοι το μάρμαρο μιας σκληρής πολιτικής οι δεύτεροι, δίνουν μερικές φορές εικόνα αντιπάλου σε αναμονή. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ συνεχίζουν να μιλάνε για την καταστροφική διετία 2009 – 2011, ξεχνώντας την έρημο που πέρασε η χώρα την 5ετία Καραμανλή, αλλά και την πρόσφατη συμπεριφορά τους που γέννησε Καμμένους. Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πάρουν ρεβάνς και ξεχνούν ότι η πολιτική τους στηρίχθηκε σε ένα ψέμα (λεφτά υπάρχουν) και σε συμβιβασμό με το συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετανάστευσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι μάχες οπισθοφυλακών, ελάχιστη σημασία θα είχαν αν δεν μεταφέρονταν στην κυβέρνηση... Τώρα που χρειάζεται η μέγιστη συσπείρωση για να αξιοποιηθεί το ευνοϊκότερο διεθνές κλίμα και να αντιμετωπιστούν ιδεοληψίες της τρόικας, ξεσπάει μια συνεχής γκρίνια που συνήθως κατευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών.


Ο Στουρνάρας δεν είναι αλάνθαστος, αλλά σηκώνει τεράστιο βάρος και κάνει λεπτούς χειρισμούς σε ναρκοπέδιο. Το αν έστειλε έγκαιρα ένα e-mail και τι ακριβώς κατάλαβε ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, μικρή σημασία έχει. Η ανέξοδη γκρίνια εξοργίζει τους πολίτες, που κρατάνε την ανάσα τους αυτές τις ώρες έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, στο παρελθόν έκαναν λάθη. Ακόμα και η ΔΗΜΑΡ -που αντικειμενικά έχει τη μικρότερη ευθύνη- είχε αντιφάσεις που σήμερα τις πληρώνει σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Όμως, όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν ασχολείται με δευτερεύοντα και ότι τροφοδοτεί τη διαπραγμάτευση με ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις, όπως η ρήτρα ισοδυνάμων. Και ότι ο Κουβέλης, με μετρημένες παρεμβάσεις και την ενότητα του κυβερνητικού σχήματος, υπερασπίζεται κυρίως τα λαϊκά συμφέροντα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, η ψυχραιμία και η ακριβολογία είναι αρετή, ο εκνευρισμός και η αοριστολογία εμπόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες