Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Βουλευτές πιγκουίνοι

 Του Ανδρέα Πετρουλάκη, www.protagon.gr
Το εντόπισε η Λίνα Γιάνναρου, η δημοσιογράφος της Καθημερινής. Ένα κείμενο-έκκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιεύτηκε στην Αυγή, που τους καλεί να υπερψηφίζουν τα σκληρά μέτρα εκ περιτροπής, και μετά από κλήρωση μεταξύ τους για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία ΝΑΙ, έτσι ώστε και τα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή και οι ίδιοι να διατηρήσουν την ιδεολογική τους καθαρότητα. Το υπογράφει η κ. Χρύσα Κουλουφάκου, θεατρική σκηνοθέτις και βιολόγος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κ. Κουλουφάκου επικαλείται τις πυκνές ομάδες των πιγκουίνων, που κινούνται συνέχεια εκ του συστάδην ώστε να ζεσταίνονται ισότιμα και να μην υπάρχουν προνομιούχοι στο κέντρο της μάζας και αδικημένοι στην περιφέρεια, ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και οι βουλευτές, ώστε να μην υπάρχουν προνομιούχοι στη σίγουρη ζεστασιά του ΟΧΙ και αριστερομάρτυρες που θυσιάζονται για το ΝΑΙ. Αλλά να ισομοιράζονται την κακουχία (μας λέει πάντα η ίδια) όπως έκαναν οι παλιοί εξόριστοι αριστεροί, που συντροφικά μοιράζονταν το δέμα από το σπίτι. Μοιάζει με το αυγό του Κολόμβου. Θα έχουμε Μνημόνιο χωρίς να υπάρχουν αριστεροί μνημονιακοί βουλευτές, κωλοτούμπα χωρίς βουλευτές που καταπάτησαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Θα υπάρχουν μόνο πιστοί στρατιώτες στη γραμμή του κόμματος, ή καλύτερα σωματοφύλακες, όπως εύστοχα τους παρομοιάζει η Γιάνναρου, με το δόγμα «ένας για όλους όλοι για έναν». Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για την αποθέωση της συντροφικότητας, της αριστερής συλλογικότητας και της απρόσωπης συνευθύνης.

Ας παρακάμψουμε την ανάγκη αρκετών αριστερών να επικαλούνται συνεχώς χωρίς σοβαρό λόγο τα ηρωικά χρόνια- ακόμα και στις σχολικές εκδρομές τα παιδιά μοιράζονται τους κεφτέδες. Δεν ξέρω αν κάποιοι λειτουργούν καλύτερα σε συνθήκες φαντασιακού διωγμού και γι' αυτό έχουν πάντα ευχερή σε καιρό ειρήνης την προβολή σε περιόδους ανελευθερίας και πραγματικών αγώνων (η κ. Κωνσταντοπούλου το κάνει κατά κόρον), αλλά σίγουρα αυτή η δραματοποίηση δεν βοηθά τη νηφάλια κρίση. Επίσης ας παραβλέψουμε ότι φαίνεται λίγο παράδοξο να ζητά κανείς ευθέως από βουλευτές να ακολουθήσουν αγελαία συμπεριφορά (εκτός από τους πιγκουίνους η ενστικτώδης αλληλεγγύη συναντάται σε αγέλες και άλλων ειδών), και ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τον πυρήνα της πρότασης.
΄Ισως υπάρχουν ορισμένοι αριστεροί που δεν έχουν καταλάβει ότι ζούμε σε πολίτευμα κοινοβουλευτικής αστικής Δημοκρατίας και οι περισσότερο Έλληνες είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Ακόμα και να μην είναι κάποιοι περήφανοι, το Σύνταγμα της χώρας τούς υποχρεώνει να σεβαστούν τις αρχές της. Θεμελειώδεις λοιπόν αξίες στην Δημοκρατία μας είναι η ατομική ευθύνη, η ελευθερία βούλησης και έκφρασης και η ψήφος κατά συνείδηση. Τα βασικά αυτά δικαιώματα-υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται όταν πρόκειται για βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν το έθνος και τους πολίτες που τους ψήφισαν και όχι την Κεντρική Επιτροπή κανενός κόμματος. Επομένως οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να εκτίθενται στο πραγματικό βάρος κάθε απόφασής τους και να αναλαμβάνουν υπεύθυνα το κόστος των επιλογών τους (οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ιστορικές) και όχι να κρύβονται σαν ανήλικοι κάτω από οποιονδήποτε συλλογικό αυτοαθωωτικό μανδύα. Αυτή είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να δουλέψει η  Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αν κάποιος δεν την αντέχει απλώς παραιτείται. Βουλευτές αγέλης το πολίτευμά μας δεν προβλέπει. Όποιος θέλει να ποντάρει στη θεά τύχη παίζει τζόκερ που έχει και πολλαπλό τζακ ποτ και όχι τη βουλευτική του ψήφο στην κληρωτίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες