Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό που δεν μας λέει ο Βαρουφάκης

Της Kατερίνας Παναγοπούλου, Athnes Voice
Η αλήθεια είναι ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν εκ προοιμίου ως μέγγενη για την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Για έναν απλό λόγο: Είχε τάξει στους πάντες τα πάντα. Είναι σαφές ότι κάθε πολίτης έχει κάθε καλή διάθεση να δώσει χώρο και να δείξει επιείκεια για το πρώτο διάστημα, ακόμα κι αν τα δημοσιονομικά ελλείμματα μοιάζουν απειλητικά. Πράγματι, κάνει γκελ ο νέος ροκ σταρ υπουργός Γιάνης –με ένα ν- Βαρουφάκης και ακούγεται ηρωική η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη «βάλαμε τέλος στο έγκλημα, θα σταματήσουμε την καταστροφή που ετοίμαζαν για τις συντάξεις. Γλίτωσε ο λαός από αυτό που θα πάθαινε αν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση Σαμαρά». Και αν πράγματι μπορούν και οι δυο τους να βρουν λεφτά από αλλού, να θριαμβολογήσουμε όλοι μαζί. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ασφαλιστικό, τα ελλείμματα που υπάρχουν και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:
-Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα ύψους 1,5 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δις εφόσον υλοποιηθεί η υπόσχεση ότι δε θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ, το επικουρικό ταμείο που καλύπτει 1 εκ. συνταξιούχους.
-560 εκ. ευρώ θα κοστίσει η καταβολή της 13ης σύνταξης μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
-Τα 13,5 δις φτάνει το ύψος των οφειλών που έχουν φτάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, όπου μεταφέρεται ένας οφειλέτης όταν χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ. Συνολικά τα χρέη προς τα ταμεία ξεπερνούν τα 18 δις ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αντί να γίνουν προσπάθειες να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, σταματούν να πληρώνουν όλο και περισσότεροι. Οι εκλογές και οι προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για βελτίωση της ρύθμισης είχαν οδηγήσει σε μία άτυπη στάση πληρωμών. Και ενώ στελέχη των ταμείων περίμεναν ομαλοποίηση μετά τις εκλογές, ήρθαν νέες εξαγγελίες για βελτίωση της ρύθμισης, που επιδείνωσαν τόσο τον ρυθμό ένταξης οφειλετών, όσο και το βαθμό συνέπειας όσων έχουν ήδη ενταχθεί.
-Σε όλα αυτά, προστίθεται το κρυφό έλλειμμα των 2,8 δις ευρώ, το οποίο προκύπτει από τους 350.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στην ουρά για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ.
-Παράλληλα, το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα θα εκτροχιαστεί περαιτέρω, με δεδομένο ότι υπάρχει εξαγγελία για αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του εφάπαξ για όσους είχαν υποβάλλει χαρτιά από τον Σεπτέμβριο του 2013 και βρίσκονται σε αναμονή.
-Ήδη ανακοινώθηκε η αναστολή της εφαρμογής του νόμου «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» (Ν.3863/2010) που προέβλεπε νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, από 1/1/2015. Η φιλοσοφία του συστήματος στηριζόταν στον διαχωρισμό της σύνταξης σε δύο μέρη. Η βασική των 360 ευρώ για όλους (ακόμα και ανασφάλιστους), η οποία θα συμπληρωνόταν από την αναλογική σύνταξη, που θα αυξανόταν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου. Δηλαδή, όσα περισσότερα χρόνια εργαζόταν κάποιος, τόσο υψηλότερη σύνταξη θα λάμβανε. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έβαλε στο συρτάρι την εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου.
-Λιγότερες εισφορές θα μπουν στα ταμεία, με δεδομένο ότι ήδη ανακοινώθηκε ότι δε θα καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα όσες γυναίκες με ανήλικο συμπλήρωσαν 5.500 μέρες ασφάλισης το 2010 μπορούν ακόμα και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 50 ετών για να πάρουν μειωμένη σύνταξη και 55 για πλήρη. Εάν συμπλήρωσαν 5.500 μέρες το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 52 ετών για να λάβουν μειωμένη σύνταξη και μόλις γίνουν 57 για πλήρη. Εάν τις συμπλήρωσαν το 2012 θα συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 55 ετών για μειωμένη και 60 για πλήρη. Με βάση τον νέο νόμο όσοι θεμελίωσαν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης από το 2013 και μετά, δε θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62. Ο αρμόδιος υπουργός ήδη είπε ότι δε θα ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας. Υπενθυμίζουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες που διαφωνούν με τη διατήρηση ευνοϊκότερων καθεστώτων για τις γυναίκες. 
-Στην μεγάλη έρευνα που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το ¼ των νέων συνταξιούχων του ΙΚΑ κατέβαλαν εισφορές για μόλις 15 χρόνια, ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό να υπάρχουν «συνταξιούχοι ετών 50 σε μία δημογραφικά γερασμένη και οικονομικά προβληματική χώρα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας, πρόωρα έχει συνταξιοδοτηθεί το 76,3% στο Δημόσιο, το 64,3% στο ΙΚΑ και το 91,9% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ και τραπεζών!
-Όσον αφορά στις εξαγγελίες ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας για την κατώτατη σύνταξη, που θα χρειαζόταν αντί για 15 έτη εργασίας, 20, δεν θα έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος, αφού έτσι κι αλλιώς είχε χρόνο εφαρμογής το 2019.
Είχε μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο νεοδιορισθείς Γ. Γ Κοινωνικής Ασφάλισης βγήκε και είπε την πρώτη μέρα ότι υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου και «από τον Μάρτιο τα πράγματα θα είναι σφιχτά». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις (την ίδια ημέρα) του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι τα λεφτά φτάνουν για 1μιση μήνα.
Είναι λογικό όταν για χρόνια βγαίνεις και προφητεύεις μειώσεις γιατί…. λεφτά δεν υπάρχουν, από κεκτημένη ταχύτητα, να το κάνεις και όταν αναλάβεις την ευθύνη να τα βρεις.
Για χρόνια ο νέος Γ. Γ Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Ρωμανιάς, από τη θέση του συμβούλου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διαλαλούσε τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, προφητεύοντας ότι έρχεται «τσεκούρι στις επικουρικές», «μαχαίρι στις συντάξεις» και άλλα πολλά. Το ίδιο και πολλοί άλλοι- εμπλεκόμενοι και μη.
Τώρα όμως, όλοι αυτοί, θα πρέπει να πουν ρεαλιστικά πώς θα το αντιμετωπίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες