Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Εσύ έκανες το «πατριωτικό καθήκον» σου;

 Τoυ Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Περίμενα από τους αρμόδιους υπουργούς να ανακοινώσουν τι βρήκαν στα κρατικά ταμεία, για να ξέρουμε πότε και πώς θα δώσουν όσα υποσχέθηκαν. Περίμενα να δω πόση υστέρηση έχουν τα έσοδα. Αλλά ακόμα τίποτα επίσημο. Επειδή, όμως, άκουσα την έκκληση της αρμοδιοτάτης υπουργού προς τους πάντες, έχοντες και μη, να σπεύσουν να πληρώσουν τους οφειλές τους (εδώ) και κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, είπα να κάνω το πατριωτικό μου καθήκον. Όχι να σπεύσω να πληρώσω ό,τι οφείλω (το έχω ήδη κάνει), αλλά να ενώσω τη φωνή μου με εκείνη της υπουργού μας. Λοιπόν: Εσύ, πατριώτη ελεύθερε επαγγελματία, που τσέπωνες μέχρι τώρα τον ΦΠΑ, ήρθε η ώρα να κάνεις το πατριωτικό σου καθήκον. Άλλωστε, η νέα κυβέρνηση, που ψήφισες, θα σου αυξήσει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Σπεύσε, λοιπόν, να δώσεις τον ΦΠΑ, άλλωστε δεν είναι δικά σου λεφτά, του καταναλωτή είναι. Εσύ, πατριώτη μικρο (ή μεγαλο)μεσαίε, που αρνιόσουν μέχρι τώρα να ενταχθείς στη ρύθμιση των 100 δόσεων και (μπορεί να) ψήφισες τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σου τις κάνει 200, ήρθε η ώρα να κάνεις το πατριωτικό σου καθήκον. Αν δεν το κάνεις, μην περιμένεις ούτε αφορολόγητο ούτε τίποτα. Εσύ, διαμερισματούχε ή οικοπεδούχε, που άκουγες ΕΝΦΙΑ και σου σηκωνόταν ή τρίχα, πρέπει να πληρώσεις τις δόσεις που δεν πλήρωσες, περιμένοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα σου τις χαρίσει. Και θα περιμένεις κάποιους μήνες για να δεις αν και τι θα πληρώσεις με το νέο φόρο, που θα φέρει. Μη βαρυγκωμάς και μην είσαι ανυπόμονος.

Εσύ, πατριώτη αριστερέ, που μέχρι τώρα ήσουνα σε κάποιο κίνημα «δεν πληρώνω» ή άκουγες το «δεν έχω-δεν πληρώνω», να τα ξεχάσεις. Έχεις, δεν έχεις πρέπει να κάνεις το πατριωτικό σου καθήκον. Πέρνα από το ταμείο.
Εσύ, σύντροφε, που είχες πιστέψει ότι «θα τα πάρουμε από τα μεγάλα πορτοφόλια» και οι μικροί δεν θα πληρώνουν, πρέπει να έχεις υπομονή. Τώρα, πρέπει κι εσύ να πας στο ταμείο, μέχρι να πιαστούν τα μεγάλα ψάρια. Είναι πατριωτικό σου καθήκον.
Εσύ, τέλος, διαχρονικέ μπαταχτσή, φοροφυγάδα και… φοροαποφυγάδα (παρντόν, κύριε Μπαμπινιώτη, για τον βαρβαρισμό!), ξέρω ότι δεν εμφορείσαι από κανέναν πατριωτισμό. Τα ίδια που έκανες θα κάνεις (ούτε για τους παραπάνω είμαι βέβαιος, αλλά για σένα σίγουρος), γι’ αυτό εύχομαι η νέα κυβέρνηση να σε βρει σύντομα και να σε τσακίσει.
Επειδή αναγκαστικά ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί παρά να διαπνέεται και από  (ολίγη) ειρωνεία, ξεκαθαρίζω ότι, ανεξαρτήτως αυτής, όλοι πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν.
Όταν ακούω περί «πατριωτών» και «πατριωτισμού», βγάζω σπυράκια (συνήθως έχουμε να κάνουμε είτε με άθλιους εθνικιστές είτε με εμπόριο «πατριωτισμού»), ειδικά όταν το ακούω από χείλη αριστερών. Όμως, εν προκειμένω, αποδέχομαι την έκκληση της κας Βαλαβάνη και τον χαρακτήρα που της προσέδωσε.
Αλλά επειδή οι περισσότεροι από τους οφειλέτες -οι έχοντες και συνειδητά κλέπτοντες- δεν χαμπαριάζουν από εκκλήσεις, θα περιμένουμε να δούμε πότε και πώς οι νέοι υπουργοί μας θα τους βρουν και θα τους υποχρεώσουν να πάψουν να παριστάνουν τους έξυπνους, εις βάρος των υπολοίπων, ημών των κορόιδων.
Διότι, μπορεί οι ευρωπαίοι δανειστές να μας δώσουν τράτο μέχρι το καλοκαίρι, για να αποφύγουμε την εξωτερική χρεοκοπία, αλλά θα κινδυνεύσουμε σίγουρα με εσωτερική χρεοκοπία, αν οι «πατριώτες» συνεχίσουν να μην πληρώνουν και οι υπουργοί συνεχίσουν απλώς τις εκκλήσεις.
Όσοι νομίζουν ότι, επειδή ήρθε νέα κυβέρνηση, θα εισπράττουν οι πάντες χωρίς να πληρώνει κανένας, ας αλλάξουν πλευρό. Μπορεί να αποφύγουμε προσωρινά τα βράχια του Βερολίνου και των Βρυξελλών, αλλά ο εσωτερικός Τιτανικός παραμονεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες