Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ραντεβού με την τρόικα

 Του Τάσου Τέλλογλου, www.protagon.gr
Την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με την τρόικα αυτοπροσώπως. Στο Eurogroup, εκτός από τον Ντάισελμπλουμ, θα είναι η Λαγκάρντ και ο Ντράγκι. Εκεί πρέπει να δείξει ο Βαρουφάκης ποιο είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης και πόσο κάνει. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιμείνουν για παράταση του ισχύοντος προγράμματος που από την αρχή θεωρώ ότι ήταν η καλύτερα τεχνικά -όχι πολιτικά- λύση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοστολογημένες αντίθετες προτάσεις.
Το κεντρικό πρόβλημα αυτή την ώρα που μιλάμε είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να δεχθεί ένα εποπτευόμενο από τους τρεις οργανισμούς πρόγραμμα. Ποια είναι τα δεδομένα:
  • Ο ελληνικός λαός ψήφισε και απέρριψε τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Δεν έχει όμως δικό του έτοιμο πρόγραμμα.
  • Χωρίς το πρόγραμμα η χώρα θα χρεοκοπήσει για 5 δισ., όπως είπε ο Σταθάκης -αργότερα, το διέψευσε.
  • Αν επιμείνουμε και οι απέναντι χρησιμοποιήσουν όλα τους τα «όπλα», θα μπούμε σε καθεστώς ελέγχου της κίνησης των κεφαλαίων.
  • Πρόσθετα κεφάλαια δεν μπορούμε να πάρουμε χωρίς ένα είδος εποπτευόμενου προγράμματος.
  • Οι δανειστές μας δεν δέχονται πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ.
  • Μόνο το ΔΝΤ μάς υποστηρίζει από τους τρεις στο «κούρεμα» του χρέους.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να βρούμε μία λύση αυτή την εβδομάδα. Η χώρα πρέπει να ηρεμήσει και να μη χάσουμε τη χρονιά οικονομικά, κοινωνικά και η νέα κυβέρνηση και πολιτικά. Η κυβέρνηση με όσα έγιναν γνωστά για τις προγραμματικές δηλώσεις (σπάσιμο σε δύο «κομμάτια» άμεσο και μεσοπρόθεσμο) κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει χρόνο. Εξακολουθεί να πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να της λείπουν 5 δισ. από έσοδα αλλά μπορεί να αυξήσει τις συντάξεις (είναι σαν εκείνο το επίδομα που είχε δώσει στους φτωχούς στο τέλος του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου).
Χρόνο δεν έχει. Ούτε και τη δυνατότητα να μην αποδεχθεί ένα εποπτευόμενο πρόγραμμα. Που πιθανά θα υλοποιείται διαφορετικά -χωρίς επιτόπου επισκέψεις- αλλά θα έχει ποσοστικούς στόχους και «σκληρά δημοσιονομικά μέτρα» γιατί, όπως δείχνουν οι αριθμοί, λεφτά δεν υπάρχουν.
Μπορεί να βάλει προτεραιότητα, όπως δείχνει ότι θα κάνει, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ακόμα και την αύξηση χαμηλών συντάξεων, όπως θέλει να κάνει, αν έκοβε κάπου αλλού συντάξεις, είτε στις πρόωρες είτε στις πολύ ψηλές.
Η επόμενη εβδομάδα κρίνει την επιβίωσή της αλλα όχι έτσι όπως νομίζουν πολλοί από τους ανθρώπους του κομματικού στρατού. Είναι που κρίνει την επιβίωση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες