Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ο Νίκος Μουζέλης υπέρ των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη

Την στήριξη του στους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη εκδήλωσε μέσα από ένα mail που έστειλε στα στελέχη που είχαν συγκροτήσει την κίνηση των 58, ο Νίκος Μουζέλης. Ο καθηγητής και εκ των βασικών συντελεστών του εγχειρήματος, μάλιστα συνδέει την κίνηση Λυκούδη με τους στόχους των 58, χαρακτηρίζοντας την ως ευκαιρία για μια προσπάθεια αναβίωσης της πρωτοβουλίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο email του Νίκου Μουζέλη απάντησαν ο Γιώργος Βερνίκος και ο Κίμων Χατζιμπίρος, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Μπορεί πλέον τα στελέχη της κίνησης των 58 να βρίσκονται διασκορπισμένα στον ευρύτερο χώρο, ωστόσο φαίνεται πως όλοι διατηρούν την ελπίδα για την ενότητα του χώρου, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ακολουθεί το email του Νίκου Μουζέλη και ο διάλογος που ακολούθησε με τον Γιώργο Βερνίκο και τον Κίμωνα Χατζιμπίρο.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ 58 (πρώην, νυν και «αμφιταλαντευόμενων»)
Φίλες και φίλοι,
Νομίζω πως οι ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ του Σπύρου Λυκούδη συνεχίζουν μια πρωτοβουλία που οι 58 ξεκίνησαν αλλά που λόγω σειράς προβλημάτων δεν μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, όπως και οι 58, έχει σαν κεντρικό σκοπό μια ενοποίηση των δυνάμεων στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - μια ενοποίηση που θα βασίζεται στην στενή συνεργασία μεταξύ Μεταρρυθμιστών, Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξης και Ποταμιού. Νομίζω πως οι Μεταρρυθμιστές έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που δεν θέλουν να στηρίξουν ούτε τον Βενιζέλο ούτε τον Θεοδωράκη. Βέβαια για πολλούς, μια ακόμη πρωτοβουλία απλά οδηγεί σε παραπέρα κατακερματισμό του μεσαίου χώρου. Στην περίπτωση όμως των Μεταρρυθμιστών δεν έχουμε κατακερματισμό αλλά διαφοροποίηση.

Διαφοροποίηση που ευνοεί την ενδυνάμωση του τρίτου πόλου. Πιο συγκεκριμένα, από την στιγμή που η Ελιά και το Ποτάμι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τα βρουν, η νέα πρωτοβουλία που, δεν έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε τη φιλοδοξία «καπελώματος», μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ή μιας σοβαρής συνεργασίας.

Σε μια προσπάθεια αναβίωσης της πρωτοβουλίας μας, οι 58 πρέπει να βρουν τρόπους συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με τους Μεταρρυθμιστές.

Νίκος Μουζέλης

Η απάντηση του Γιώργου Βερνίκου

Αγαπητέ μου Νίκο,

Σ’ ευχαριστώ για το email που μου έστειλες, το οποίο αποτελεί ευκαιρία για να σου γράψω ορισμένες σκέψεις μου:

1) Αν ο στόχος των Μεταρρυθμιστών ήταν, όπως και των «58», να είναι οι καταλύτες των εξελίξεων και να συμβάλουν προς τη συνένωση του χώρου, δεν θα είχα καμία αντίρρηση.

2) Δεν πιστεύω ότι το θέμα είναι προσωπικό σε σχέση με τον Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις δικές μας επιφυλάξεις γενικότερα για την κομματοκρατία, δεν παύει να είναι ένα κόμμα με διαδικασίες. Δεν είναι ένα προσωπικό κόμμα. Η «Ελιά» ήταν μια πρόταση, ο καθένας διατηρώντας την οργανωτική του αυτοτέλεια, να συμμετάσχει σε μια κοινή προσπάθεια όπου, μεταξύ των άλλων, βασικός στόχος ήταν η σταθερότητα και να μην πάμε άτακτα σε εκλογές. Σκέψου, αν η «Ελιά» δεν είχε πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό ψήφων και είχαμε πάει όλοι με το «Ποτάμι» τι θα είχε συμβεί. Επιπρόσθετα, καλώς ή κακώς, το ΠΑΣΟΚ έχει μια κοινοβουλευτική ομάδα σήμερα, ενώ το «Ποτάμι» δεν έχει, άρα μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

3) Το θέμα λοιπόν δεν είναι επειδή δεν μας αρέσει το «Ποτάμι» ή το ΠΑΣΟΚ να φτιάξουμε άλλο ένα κόμμα και να συμβάλλουμε στην πολυδιάσπαση. Το θέμα είναι το πώς θα βρεθούμε όλοι μαζί. Θεωρώ ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι η πιο σωστή και ενωτική που υπάρχει σήμερα στο χώρο που κινούμαστε. Δηλαδή, ο καθένας με την οργανωτική του αυτοτέλεια και τις απόψεις του δίνει ένα κοινό αγώνα για ν’ αναδειχθεί ο χώρος μας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

4) Μακάρι οι Μεταρρυθμιστές να συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θα πρέπει ν’ αρθρώσουν ένα συγκεκριμένο λόγο, δηλαδή να μας πουν τι προτείνουν ώστε να βρεθούμε όλοι μαζί.

Φιλικά

Γιώργος

Απάντηση του Νίκου Μουζέλη στον Γιώργο Βερνίκο

Αγαπητέ Γιώργο,

Σ’ ευχαριστώ για το e-mail. Όπως ξέρεις από προηγούμενες συζητήσεις μας, δεν έχω προσωπικά τίποτα εναντίον του Βενιζέλου. Το ίδιο ισχύει και για τον Θεοδωράκη.

Πρέπει όμως να παραδεχτείς πως αυτή την στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του «μεσαίου χώρου» που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να στηρίξουν ούτε την Δημοκρατική Παράταξη ούτε το Ποτάμι. Από αυτή την άποψη, αν ο Λυκούδης κατορθώσει να προσελκύσει αυτούς τους ψηφοφόρους δεν θα αποδυναμώσει τα δύο υπάρχοντα κόμματα, αλλά θα ισχυροποιήσει τον τρίτο πόλο. Άρα όσες δυνάμεις βρίσκονται σ’ αυτό το χώρο θα πρέπει να έχουν σχέσεις συνεργατικές και όχι ηγεμονικά ανταγωνιστικές.

Φιλικά,

Νίκος

Η παρέμβαση του Κίμωνα Χατζιμπίρου

Αγαπητοί φίλοι-ες,

Παρακολουθώ και εκτιμώ τις θετικές πρωτοβουλίες που επαναφέρουν το ζήτημα που ανάδειξαν οι 58. Όλες οι προσπάθειες, τόσο το Ποτάμι όσο και η Δημοκρατική Παράταξη και οι Μεταρρυθμιστές είναι θετικές και απευθύνονται περίπου στο ίδιο δημοκρατικό κοινό ευρωπαϊστών και προοδευτικών, διαφόρων αποχρώσεων. Επειδή το αίτημα της μεγάλης πλειονότητας αυτού του χώρου δεν είναι μόνον η ενότητα αλλά και η ανανέωση, γίνεται φανερό ότι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνεργασία είναι απλή: όλα τα στελέχη που αντιπροσωπεύουν πολιτική τοξικότητα (και μη μου πείτε ότι είναι δύσκολη η διαλογή!) να αποσυρθούν από το προεκλογικό προσκήνιο.

Πάντα φιλικά,

Κίμων Χατζημπίρος

Πηγή:  http://www.metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες