Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Υποθέσεις «παράθυρα» με θέα στη διαφθορά

Της Τασούλας Καραϊσκάκη, Καθημερινή
Μια οπή στην πλέον δυσώδη πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας άνοιξε η υπόθεση Καρατζαφέρη, που κατηγορείται για διακίνηση εμβασμάτων μέσω υπεράκτιας εταιρείας (λέγεται ότι του ανήκουν τρεις), ανακριβές «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πιθανή εμπλοκή στην προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma. Εκανε διαφανή τον υπερμεγέθη ασκό της διαφθοράς, συγκεκριμένα της διακίνησης μαύρου χρήματος από Ελληνες που πλούτισαν σε θέσεις-κλειδιά ή πόστα εξουσίας, από αποδέκτες «δώρων» (γρηγορόσημα, μίζες, προμήθειες, φακελάκια...), από άτομα που κυνηγούν το ξέπλυμα παράνομων εσόδων, ή απλά την αδιαφάνεια, τη μη λογοδοσία και βρίσκουν σε μια offshore, που συστήνεται εντός ολίγων ωρών με μηδαμινό κόστος, εκείνους τους αόρατους, απρόσιτους σε εφορία, πιστωτές, τράπεζες, πρώην συζύγους θύλακες πλούτου. Δικηγορικά γραφεία, επιχειρήσεις βιτρίνες, ανεπίσημα γραφεία ξένων τραπεζών, μεσάζοντες, αχυράνθρωποι αποτελούν τα γρανάζια της βιομηχανίας offshore που έχει στηθεί και στην Ελλάδα εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Χιλιάδες Ελληνες έχουν προβεί σε σύσταση εξωχώριας (ο αριθμός τους εκτιμάται σε περισσότερες από 20.000) με στόχο τη μη ανιχνεύσιμη μεταφορά χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους, το αφορολόγητο αγορών και κερδών, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (εισαγωγών υπερτιμολογημένων προϊόντων για το Δημόσιο και «αφανών» υλών για επιχειρήσεις), χρηματοοικονομικών συναλλαγών (περισσότερες από 3.500 offshore δραστηριοποιούνταν στο Χρηματιστήριο, αρκετές το κάνουν ακόμη).
Η πιο «απλή» –και διαδεδομένη– χρήση τους είναι η κάλυψη μεγάλης ακίνητης περιουσίας (δεν φαίνεται πουθενά ο ιδιοκτήτης της και φυσικά δεν υφίσταται φόρος κληρονομιάς, δωρεάς, μεταβίβασης, γονικής παροχής). Μερικές χιλιάδες είναι οι εξωχώριες εταιρείες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια βίλα στην Ελλάδα και καμία άλλη δραστηριότητα. Χιλιάδες ακόμη κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, οικόπεδα και άλλα ακίνητα σε πόλεις, χωριά, νησιά, παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει ποτέ αρκετό προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθεί μαζί τους – στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών ήταν (με βάση την τελευταία έκθεση των ελεγκτών) εγγεγραμμένες 2.908 offshore, στον Πειραιά 1.195, στη Θεσσαλονίκη 68, στη Μύκονο 244, στο πολυσυζητημένο Κρανίδι 187, στην Κέρκυρα 97, στη Ρόδο 58, στη Χαλκίδα 53, στα Νέα Στύρα Ευβοίας 46, τα Χανιά 43 και πάει λέγοντας...

Είναι το ελληνικό κομμάτι στη διεθνή «πίτα» της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος (παγκοσμίως, 32 τρισ. δολάρια είναι επενδεδυμένα σε offshore), που μοιράζονται επώνυμοι (πολιτικοί, κομματικά στελέχη, επιχειρηματίες) και ανώνυμοι. Εξοργιστικό για τους πειθαρχημένους πολίτες της γονατισμένης χώρας. Τίποτα δεν είναι διαφανές και πίσω από κάθε τι κρύβονται παιχνίδια, κανένας δεν είναι φερέγγυος και δεν υπάρχει σοβαρή πρόθεση για σωτηρία. Ομως φτάνει με τις λίγες πυροτεχνικές αποκαλύψεις και τα τρομακτικά πολλά «στραβά μάτια». Οι «εθνικές» συντεταγμένες θα αλλάξουν μόνο αν απενεργοποιηθούν τα σημεία που τις ορίζουν, βαθιά στα σκότη των υπόγειων νημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες