Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Όλα τα ίδια μένουν

Του Νίκου Γεωργιάδη, Athens Voice
Ο νεαρός Ni Ls είναι Γερμανός φοιτητής που σπουδάζει στην Ελλάδα μέσω του πανευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής Erasmus. Ξυλοκοπήθηκε άγρια και αναιτίως από άνδρες των ΜΑΤ ενώ βρισκόταν στο πεζοδρόμιο και παρακολουθούσε την πορεία για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Τη φωτογραφία με τα αίματα στο πρόσωπό του αλλά και τη δική του, πειστικότατη εκδοχή, για τον ξυλοδαρμό, ανάρτησε στο διαδικτυακό λογαριασμό του. Ο πιτσιρικάς από την Κεντρική Ευρώπη επέλεξε να συσσωρεύσει εμπειρίες που τον έφεραν στην Ελλάδα του 2014. Δεν ήξερε… δεν ρώταγε; O κ. Καρατζαφέρης δεν είναι νεαρός αλλά βετεράνος πολιτικός και πρώην body builder. Βρέθηκε, λένε, με 6 εκατομμύρια ευρώ από μίζες στους υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Τον βαρύνουν τουλάχιστον 3 κακουργήματα. Ήταν εκείνος που πολλάκις κούναγε το δάχτυλο στη Βουλή απευθυνόμενους σε συναδέλφους του, διεφθαρμένους πολιτικούς. Είναι και πατριώτης και θρησκευόμενος. Τον πιάσανε στα πράσα. Πιθανότατα ο κ. Τζοχατζόπουλος να αποκτήσει νέο συγκάτοικο στο ευαγές ίδρυμα όπου εσχάτως διαβιεί. Ο Μανώλης Γλέζος ανακάτεψε την τράπουλα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν το νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφτηκε εν κρυπτώ (χωρίς κάμερες δηλαδή) τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Δεν υπήρξε διαρροή. Λέγεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προτείνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως υποψήφιο της Κουμουνδούρου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα του 2014 ή πρέπει να είσαι ο «κ. Τίποτε» κατά τον Πάγκαλο ή να είσαι απλά μία «dame Jeanne», που στα γαλλικά πέρα από το «Κυρία Γιάννα» σημαίνει πρωτίστως και «νταμιτζάνα».

Ο κ. Δραγασάκης ανακαλύπτει τα μυστικά του σύγχρονου καπιταλισμού χωρίς να έχει διαβάσει σε ελληνική μετάφραση το τελευταίο πόνημα του νέου γκουρού, κ. Πικετί, τον οποίο βράβευσαν οι «Financial Times», αν και αρκετά αριστερό για τα γούστα τους. Λέγεται πως ο κ. Δραγασάκης ανάφερε ότι «τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν και να ειπωθούν αλήθειες». Η Κουμουνδούρου εγκαινιάζει κύκλο επαφών (ενημερωτικών) με διεθνή funds. Εύγε. Φανταστείτε τον κλονισμό που θα υποστούν οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης αν διαβάσουν τελικά το βιβλίο του σοσιαλιστή Πικετί. Είδομεν.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Χρειάζεται απαραιτήτως την «ασπίδα» του κοινοβουλευτικού αξιώματος. Ο κ. Βενιζέλος θα τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο. Ήδη προετοιμάζεται ένα ραντεβού μεταξύ τους. Μάλλον εν κρυπτώ. Ο κ. ΓΑΠ είναι έξαλλος με τα υπονοούμενα περί σπατάλης και κακής διαχείρισης των κομματικών πόρων επί θητείας του. Σιγά τ’ αυγά.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να μην «τσιμπάει» με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Υπομονή. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου θα τον πείσουν, θέλει δεν θέλει.
Οικουμενική συστράτευση των ΜΜΕ, των σχολιαστών και των «απανταχού σοφών» με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδημούλη για να καταστεί εφικτή μία συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα. Στην ατζέντα η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Ο Παπαδημούλης το παράκανε με τον Γιούνκερ και μετά τον «πάγο» που του έβαλε ο Τσίπρας αποφάσισε να εκδικηθεί αλλά con troppo. Ο καθείς και η στρατηγική του.
Τώρα, μεταξύ μας, γιατί ο Τσίπρας να συναντηθεί με τον Σαμαρά; Έχει κανένα λόγο; Όσο για τους… «αναλυτές», ε αυτοί ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα, δηλαδή το μέλλον τους. Θυμάστε πόσοι αναλυτές «πρασίνισαν» το 1981; Ακόμη και ο ίδιος ο ΔΟΛ! Επί τη ευκαιρία... ποιος έδωσε σημασία στο κειμενάκι του παραιτηθέντος κ. Ανδρέα Ψυχάρη και πίστεψε τα περί ρομαντισμού; Α, ρε Σταύρο και κυρ-Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη, κατά το γνωστό Σαββοπούλειο άσμα. Αναμένεται, λοιπόν, σφαγή στην Κατεχάκη (στο κανάλι εννοείται) μεταξύ των αφεντικών.
Εικονική πραγματικότητα.
Λένε, λοιπόν, ότι πάμε για εκλογές όπως προκύπτει και από όσα προαναφέρθηκαν. Όπως ξυπόλητοι στ’ αγκάθια, δηλαδή. Καμία αντίρρηση. Λένε ότι έχει αλλάξει το οικονομικό κλίμα. Τα επιχειρήματα είναι πολλά. Όπως επί παραδείγματι το ότι αυξήθηκε η κίνηση στους δρόμους. Ότι γεμίζουν περισσότερο οι ταβέρνες από πριν. Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα της στατιστικής επιστήμης που είναι και καθοριστικά για το σχηματισμό της ευρύτερης εικόνας της οικονομίας. Ας καταρρέουν οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής, ας εξακολουθούν να είναι κολλημένοι σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά οι δείκτες εξαγωγών. Εκστασιάζονται οι ειδικοί με την άνοδο του δείκτη πώλησης νέων αυτοκινήτων (+ 37%) τον Οκτώβριο. Ας έχει μηδενιστεί η οικοδομική δραστηριότητα και ας έχει καταρρεύσει το Real Estate. Λένε ότι πάμε για εκλογές. Με μηδενικές επενδύσεις επί παραγωγικού μοντέλου, με μοναδικό θετικό δείκτη τον τουρισμό, με προοπτική παγκόσμιας καθίζησης των ναύλων στην ποντοπόρα ναυτιλία, με δραματική μείωση εισαγωγών ενεργειακών πόρων από την Κίνα και την Ινδία. Πώς μπορεί ένας πολιτικός ή ένας οικονομικός παράγων να εννοεί στα σοβαρά ότι η αύξηση της κίνησης στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας είναι ένας σαφής δείκτης ανάκαμψης της οικονομίας; Πώς είναι δυνατόν να εμπλέκεται ο εισαγγελέας σε υπόθεση έλλειψης βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά επειδή οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες εξάγουν τα φάρμακα στη διεθνή αγορά με μεγαλύτερο κέρδος; Πώς είναι δυνατόν να μειώνεται ραγδαία το βιοτικό επίπεδο και να αυξάνεται ως πρώτη επιλογή η αγορά νέων αυτοκινήτων από τους Έλληνες πολίτες;
Τελικά είναι δυνατόν. Γιατί η «γκρίζα οικονομία» δεν αποτελεί πλέον μόνον το 35% του εθνικού προϊόντος, αλλά το 60%. Διότι η «μαύρη εργασία» είναι θεσμός και όχι σύμπτωμα. Διότι η «απάτη», η φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Διότι η κρίση επέτεινε τα διαλυτικά φαινόμενα αντί να τα συμμαζέψει. Διότι η χώρα κινείται σε πλαίσια θεσμικού υποκόσμου όχι πλέον συμπτωματικά, αλλά συνειδητά.
Λένε ότι πάμε σε εκλογές. Ο φίλος μου ο Βαγγέλης είχε προφητέψει πως η Βουλή που προέκυψε το 2012 θα ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Είχε απόλυτο δίκιο. Ας μου επιτρέψει μία δική μου προφητεία. Η Βουλή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα είναι ακόμη χειρότερη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Κρήτη τη λεβεντογέννα, οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και στα ξενοδοχεία έπεφταν στη θάλασσα για να κρυφτούν όταν εμφανιζόταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ή του ΙΚΑ. Εργαζόμενοι με σύμβαση μίας ή δύο ημερών με προοπτική συνεχούς ανανέωσης (συμβαίνει και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος), χωρίς ασφάλιση, με 300 ευρώ το μήνα. Ας πάμε λοιπόν σε εκλογές, πιο γυμνοί από πριν, πιο άοπλοι από ποτέ, πιο ευάλωτοι, γιατί τώρα πια θα έχουμε να κάνουμε αποκλειστικά με τη μοναξιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες