Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Σε ποια σοβαρή χώρα διαδηλώνουν καταδρομείς;


Του Μάνου Ματσαγγάνη
Αυτή τη στιγμή, ενώ λίγο πιο μακριά σκάνε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης (ελπίζω δηλ. να πρόκειται μόνο για αυτό), στην περιοχή της Ακρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας, παρελαύνουν διμοιρίες επίλεκτων δυνάμεων, με στρατιωτική στολή, στρατιωτικό βήμα, υπό τα σποραδικά - είναι αλήθεια - χειροκροτήματα μερικών από τους παρευρισκομένους, φωνάζοντας συνθήματα. Μερικά από τα συνθήματα είναι παραστρατιωτικά: "στην μπάντα - στην μπάντα - περνάνε τα κομάντα". Άλλα είναι πολιτικά (ή τέλος πάντων, από αυτά που περνάνε για πολιτικά συνθήματα στις μέρες μας): "έξω η Μέρκελ απ' την Ελλάδα". Κάποια άλλα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως ηχητική υπόκρουση ενός πραξικοπήματος-οπερέτας: "μαζί, μαζί, να φύγουν οι χαζοί". Αναρωτιέμαι σε ποια σοβαρή χώρα επιτρέπεται σε καταδρομείς να παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις ως καταδρομείς. Χωρίς οι αξιωματικοί τους να κάνουν τίποτε. Χωρίς ο υπουργός άμυνας να κάνει τίποτε. Σε καμμία σοβαρή χώρα. Μόνο σε φθαρμένες δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής και του υπόλοιπου τρίτου κόσμου, τις παραμονές κάποιου πραξικοπήματος.



Αναρωτιέμαι επίσης μήπως είναι καιρός όσες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία να έρθουν σε κάποια συνεννόηση. Όχι για να αναστείλουν την αυστηρή κριτική τους (όσες από αυτές βρίσκονται στην αντιπολίτευση). Αλλά για να συμφωνήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο κανόνων, έτσι ώστε η πολιτική σύγκρουση να μην θέτει σε κίνδυνο την ομαλότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδιαφέρεται. Νομίζω ότι θα έπρεπε: όταν (εάν) έρθει στην εξουσία, κάπως θα πρέπει να κυβερνήσει - και αυτό δεν γίνεται με επίλεκτες δυνάμεις που παρελαύνουν με τη στολή τους.

Αλλά φυσικά, η επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Θα πρέπει να είναι καθολική. Θα πρέπει να μην ανέχεται οποιαδήποτε παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που έχει δώσει στον εαυτό της μια δημοκρατική Πολιτεία. Από όπου και αν προέρχεται.

Και φοβάμαι ότι εδώ είναι η δυσκολία.

*Αναρτήθηκε στον «τοίχο» του Μάνου Ματσαγγάνη στο Facebook


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΝΕΑ, Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2012 21:29
"...Αμέσως μετά (τηλεφωνική επικοινωνία με Βενιζέλο), ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Κουβέλης εκτιμά θετικά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, όμως εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ αρκέστηκε στην ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. "

ΛΟΛ! (apo to LOL: LAUGH OUT LOUDLY)

Ανώνυμος είπε...

milame (wie sprechen) gia poly (fur sehr)LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες