Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μια κρίση που... δεν φαίνεται


Του Νίκου Μπίστη, Μεταρρύθμιση, 23.10.12
Την οικονομική κρίση τη βιώνουμε. Την κρίση του πολιτικού συστήματος επίσης. Την κρίση δημοκρατίας τη συνειδητοποιούμε με την κατάρρευση του μύθου ότι οι Ελληνες έχουν ανακαλύψει το αντιβιοτικό κατά του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Η κρίση που δεν φαίνεται αλλά επωάζεται και μετά βεβαιότητας θα εκδηλωθεί είναι η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν οι στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές καλύπτονται πίσω από τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και της ΔΗΜΑΡ, αλλά ο χρόνος συνύπαρξης των φορέων διαμετρικά αντίθετων απόψεων τελειώνει. Το βέβαιο είναι ότι η κρίση θα εκδηλωθεί σε κάθε εξέλιξη. Αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο και φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «ξεφουσκώσει». Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει η τρικομματική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να κυβερνήσει και τότε η σύγκρουση των ρεαλιστών με τους οπαδούς του ακραίου λαϊκισμού και του βαθέος ΠΑΣΟΚ που έχει μεταναστεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεσπάσει. Η ρεαλιστική στροφή γίνεται ήδη ανομολόγητα και με χίλιες αντιφάσεις. Ο Τσίπρας βλέπει τον Πέρες και την ίδια ώρα βουλευτές του μπαρκάρουν για τη Γάζα.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντά τον επικεφαλής της task force, Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αποδοκιμάζει την προσέγγιση. Ο Γιώργος Σταθάκης ανακαλύπτει -ορθώς- ότι αν δεν προηγηθεί σταθεροποίηση, δεν υπάρχει ανάπτυξη, άλλοι πάλι επιμένουν στη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, ενώ ο Αλαβάνος τούς διεμβολίζει με το plan B για επιστροφή στη δραχμή.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και θα είναι καλό για τη χώρα να μην τον βρει στην κυβέρνηση. Είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο πρέπει να πετύχει η τρικομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καλωσορίσουμε και να ενθαρρύνουμε μια πιθανή επανασύνδεση ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική και τη στρατηγική της ανανεωτικής Αριστεράς. Βέβαια θα είναι μια επώδυνη και τραυματική μετάβαση, γιατί ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να ακολουθήσει. Είναι νόμος ότι όταν το όχημα κάνει απότομη στροφή, χωρίς μάλιστα να έχει βγάλει έγκαιρα φλας, κάποιοι πέφτουν από την καρότσα στον δρόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα είναι μεγάλη η απώλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες