Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Με ποιον είναι ο σέρβερ;

Του Κώστα Γιαννακίδη, www.protagon.gr
«Η ηλεκτρονική ψηφοφορία καταργείται επειδή ο σέρβερ δεν είναι εφορευτική επιτροπή. Δεν διασφαλίζει το απόρρητο και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.» Κάπως έτσι το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αιτιολογώντας την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην εκλογή διοικητικών οργάνων στα ΑΕΙ. Είναι η αντίδραση στον «τεχνοφασισμό», που έλεγαν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν εισήχθη το σχετικό μέτρο. Όμως ο πρωθυπουργός είναι το κορυφαίο στέλεχος και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Για αυτό και οφείλει να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν εκστομίζει αφελείς δικαιολογίες που απευθύνονται μόνο σε κομματικά αυτιά. Δεν ξέρω αν το κατάλαβε, αλλά, ο Τσίπρας, μαζί με τη λογική και την τεχνολογία τσαλάκωσε και τα περί άμεσης δημοκρατίας που λατρεύεται από ένα σεβαστό κομμάτι της κομματικής του βάσης. Όμως αυτό δεν είναι της ώρας, είναι της πλατείας. Ο πρωθυπουργός απαξίωσε με τη μία τεχνολογικές λύσεις και δοκιμασμένες πρακτικές του δυτικού κόσμου. Η πρόοδος και βελτίωση της δημοκρατίας δείχνουν προς τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ο Τσίπρας κοιτάζει φακέλους και εφορευτικές επιτροπές που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη κομματικών μηχανισμών. Κρίμα. Όταν, λοιπόν, η διαχείρισή σου εκπορεύεται από κομματικούς μηχανισμούς, είσαι υποχρεωμένος να πεις και ότι το opengov απέτυχε. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι θέσεις των γενικών γραμματέων είναι πολιτικές και δεν γίνεται να επιλέγονται υπό καθεστώς οpengov.
Ουσιαστικά περιέγραψε τα αίτια για τις παθογένειες και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Όμως αν θέλεις να δουλεύει αξιόπιστα ο μηχανισμός, τότε οφείλεις να δημιουργήσεις υποστηρικτικούς θεσμούς και υποδομές. Κοινώς να τον στελεχώσεις με επαγγελματίες. Τότε, όμως, ακυρώνεις το σημαντικότερο κίνητρο εξουσίας, τον έλεγχο του κράτους. Φυσικά και ως κυβέρνηση έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις παραιτήσεις γραμματέων και διοικητών. Καλείσαι, όμως, να τους αντικαταστήσεις με επαγγελματίες, όχι με επαγγελματικά στελέχη του κομματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στα αξιοσημείωτα της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Βουλή ήταν η αταλάντευτη επιμονή του στη φορολόγηση καναλαρχών, ολιγαρχών, διαπλοκής κ.λ.π. Εντάξει. Μόνο που για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας έπαιξε το τρέιλερ και δεν λέει να προβάλει το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες