Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ο Τσίπρας στην Ονειροχώρα




Του Γιόσκα Φίσερ, www.huffingtonpost.gr
«Κάποιος μπορεί μόνο να λυπάται την Ελλάδα. Για περισσότερα από πέντε χρόνια, η τρόικα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) την έχει μετατρέψει σε αντικείμενο ενός αποτυχημένου πειράματος λιτότητας που έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση της χώρας. Και τώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένη να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο».
Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο Project Syndicate, ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι η κατάσταση, αναφέρει, γιατί μέχρι να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο είχε ήδη επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα προσανατολιζόταν περισσότερο στην ανάπτυξη. «Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι της λιτότητας στη Γερμανία -και κυρίως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ- είχαν αρχίσει να ξανασκέφτονται τη στάση τους, λόγω των αναμφισβήτητα δυσμενών επιπτώσεων που είχε αυτή η πολιτική στο ευρώ και στη σταθερότητα της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά τον Φίσερ, η κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί ως ο καλύτερος εταίρος της Ευρώπης εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού. Όμως έχασε την ευκαιρία αυτή, αναφέρει, γιατί ο ίδιος και άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να δουν πέρα από τον ορίζοντα της προέλευσης του κόμματός τους, του ριζοσπαστικού ακτιβισμού της αντιπολίτευσης. «Δεν κατάλαβαν –ή δεν θέλησαν να καταλάβουν– τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η πραγματιστική πολιτική, κατά την άποψή τους, είναι ξεπούλημα», γράφει χαρακτηριστικά.

«Ένα κόμμα αντιπολίτευσης μπορεί να εκφράσει φιλοδοξίες, να υποσχεθεί και ακόμα να ονειρευτεί λίγο. Αλλά ένα κυβερνητικό κόμμα δεν μπορεί να παραμείνει στον φανταστικό κόσμο ενός θεωρητικού συστήματος. Κι όσο πιο ονειροπόλες είναι οι υποσχέσεις ενός κόμματος αντιπολίτευσης, τόσο πιο δύσκολη είναι η γεφύρωση του χάσματος με την πραγματικότητα εάν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίσει τελικά τις εκλογές και αναλάβει την εξουσία».
Σύμφωνα με τον πρώην αντικαγκελάριο, η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τη ριζοσπαστική φούσκα του δεν εξηγεί επίσης γιατί σχημάτισε κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα -όπως το αναφέρει- των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν θα μπορούσε να είχε κυβερνήσει με κάποιο από τα κεντρώα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. «Ελπίζω να μη μοιράζονται προτεραιότητες πολιτικής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά μια αλλαγή στις στρατηγικές συμμαχίες, γεγονός που θα ήταν εξίσου κακό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως δύο κινήσεις του Τσίπρα λίγο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας του προκαλούν προβληματισμό: το φλερτ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η προσπάθειά του να απομονώσει τη Γερμανία μέσα στην ευρωζώνη, που ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον Φίσερ.
Μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ -που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή- μπορεί να αποτραπεί, μόνο όμως αν και οι δύο πλευρές ενεργήσουν με την υπόθεση πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν να κάνουν με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Δεν θα είναι εύκολο, συνεχίζει ο Γ. Φίσερ. Όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν σοβαρές εγχώριες πιέσεις και με τον όποιο συμβιβασμό όλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο εσωτερικό της χώρας τους. Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχε τρόικα και νομισματική ένωση, η Ελλάδα και πάλι θα χρειαζόταν άμεσα μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να ξανασταθεί στα πόδια της. Επίσης, χρειάζεται χρόνο και χρήμα, τα οποία θα δώσει η Ε.Ε. αν και όταν οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, εκτός από τον κ. Τσίπρα πρέπει και άλλοι στην Ευρώπη να εγκαταλείψουν «τις φαντασιώσεις τους».
«Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους συντηρητικούς και να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΕ ή να απομακρύνει την ελληνική αριστερά από την κυβέρνηση», γράφει ο κ. Φίσερ. « Η σημερινή κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της έχουν ένα και μοναδικό στόχο: το μέλλον της Ελλάδας εντός Ευρώπης και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης»
«Η τρέχουσα κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της αφορούν μόνο ένα πράγμα: το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού σχεδίου. Να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να την κρατήσουν στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί από την Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμερίζεται τον ίδιο στόχο» επισημαίνει ο Γερμανός πολιτικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες