Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ονειροπολήσεις με πεμπτοφαλαγγίτες

 Του Νίκου Κωνσταντάρα, Καθημερινή
Μέσα στην ονειροπόλησή τους, στη στοχοποίηση ανθρώπων που δεν είναι λιγότερο Ελληνες από τους ίδιους, οι κυβερνήτες μας αγνοούν έναν τραγικό κανόνα της ζωής και της Ιστορίας: ότι αυτοί που υπήρξαν θύματα, μόλις μπορέσουν μιμούνται τη συμπεριφορά του θύτη. Πότε θα κατανοήσουν την ευθύνη της εξουσίας; Πόσο θα μας κοστίσει η ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ;
Η ολοένα εντεινόμενη επιθετικότητα υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών εναντίον όσων δεν συμφωνούν μαζί τους, η οποία συμπυκνώνεται στο άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη «Να απομονώσουμε την “πέμπτη φάλαγγα”», μαρτυρεί σαφή διάθεση ρήξης με τους ξένους εταίρους, αλλά και με εσωτερικούς αντιπάλους. Ή βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει από τις θέσεις του και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους στο εσωτερικό μέτωπο ή ρίχνουν το γάντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να αποκλείσουν συμβιβασμό με τους ξένους ή σκοπεύουν στη ρήξη, ώστε να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Οποιος και αν είναι ο στόχος, γιατί να θέτουν τη χώρα σε τέτοιους κινδύνους, γιατί να ανατρέψουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων; Οι προχθεσινές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του πρωθυπουργού, των υπουργών και κομματικών στελεχών, με αφορμή την Πρωτομαγιά, δείχνουν πόσο μεταδοτικός είναι ο ενθουσιασμός, η πίστη ότι θα επιβάλουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε εταίρους και πιστωτές. Η επιμονή σε αυτή τη θέση συσπειρώνει το κόμμα και την κυβέρνηση, ενώ προκαλεί όλους τους «αντιπάλους», δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να έρθει σε κάποια συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, δόσεις δανείων και άλλες υποχρεώσεις μέσα σε αυτόν τον μήνα, δηλώσεις όπως «Δεν εκβιαζόμαστε. Ούτε βήμα πίσω», έχουν στόχο να ξεγελάσουν είτε τους ξένους είτε τους ψηφοφόρους. Οσο η πραγματικότητα απαιτεί οδυνηρές διαπιστώσεις και δύσκολες αποφάσεις, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να πλέουν στα πελάγη της εξουσίας, να μη χαλούν το κέφι τους με τη σκέψη του αναπόφευκτου ναυαγίου.
H ουσιαστική σύγχυση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εξαντλεί τα όρια της απραξίας και της ονειροπόλησης επειδή της αρέσει, αλλά και επειδή δεν τολμά να κάνει αλλιώς. Ενώ δεν μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεση να καταργήσει όσα έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια και να μη χρεοκοπήσει η χώρα, γνωρίζει ότι όταν αρχίσει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, ίσως να μην αντέξει τις εντάσεις που θα απελευθερωθούν. Και όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει η τρύπα στα δημοσιονομικά, τόσο πέφτει ο τζίρος της πραγματικής οικονομίας, τόσο εξαντλείται η δυνατότητα να συμπληρωθούν τα χαμένα χρήματα από φόρους και εισφορές. Την ίδια ώρα, όσο δεν επέρχεται συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει ελάχιστη, ενώ η επόμενη δόση του δανείου καθυστερεί. Η παράταση του προεκλογικού παραμυθιού οδηγεί σε κατάσταση που ίσως να είναι μη αναστρέψιμη.
Οσο πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα, τόσο πιο ελκυστική γίνεται η άρνηση της πραγματικότητας με ψέματα και παλικαρισμούς, τόσο διαχωρίζονται οι άνθρωποι μεταξύ αυτών που «είναι μαζί μας» και αυτών που «είναι εναντίον μας». Το είδαμε αυτό με τις επιθέσεις των υπουργών Ν. Βούτση και Π. Λαφαζάνη εναντίον βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Βουλή, και στο άρθρο-μανιφέστο του κ. Λαφαζάνη στο περιοδικό Crash, το οποίο αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο iskra.gr την περασμένη Πέμπτη. Ενώ η επιθετικότητα εναντίον του «εσωτερικού εχθρού» του τίτλου δηλητηριάζει το κείμενο, ο κ. Λαφαζάνης δεν υπερβαίνει τις διαβεβαιώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων ότι «λεφτά υπάρχουν», αλλά λέει σαφώς ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει εκτός ευρώ. «Αν “εταίροι” και ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα μας εκβιάσουν με όπλο την άρνηση χρηματοδότησης και ότι θα τρομοκρατούν εσαεί τον ελληνικό λαό με τον “μπαμπούλα” της πτώχευσης και του εθνικού νομίσματος πλανώνται πλάνην οικτράν. Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες», γράφει ο κ. Λαφαζάνης. «Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια Ε.Ε., η οποία παραπαίει, από μια εναλλακτική προοδευτική Ελλάδα θα είναι πελώρια και μπορεί να αποδειχθούν μη αντιμετωπίσιμα και ανυπέρβλητα. Οι κάλτσες ξηλώνονται ακόμα και από έναν πόντο». Σύμφωνα με το όραμα του κ. Λαφαζάνη, «η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι αμερικανοατλαντικό οικόπεδο, γερμανικό φέουδο ή δορυφόρος του αμερικανο-ισραηλινού μεσανατολικού άξονα και δεν θα είναι χώρα που θα προσφέρεται για πώληση». Αφού αυτός έχει τις καλές προθέσεις να ανατρέψει όλες τις συμμαχίες της χώρας, όσοι δεν συμφωνούν με τον κ. Λαφαζάνη δεν μπορεί παρά να είναι υπηρέτες ξένων συμφερόντων.

Μέσα στην ονειροπόλησή τους, στη στοχοποίηση ανθρώπων που δεν είναι λιγότερο Ελληνες από τους ίδιους, οι κυβερνήτες μας αγνοούν έναν τραγικό κανόνα της ζωής και της Ιστορίας: ότι αυτοί που υπήρξαν θύματα, μόλις μπορέσουν μιμούνται τη συμπεριφορά του θύτη. Πότε θα κατανοήσουν την ευθύνη της εξουσίας; Πόσο θα μας κοστίσει η ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες