Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δράμα σε τρεις πράξεις

 Του Διονύση Γουσέτη, Καθημερινή
Πράξη 1η. 2007: Μέλη της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Κ. Ησυχος, o αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ν. Χουντής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναγελάζονται με μέλη της κυβέρνησης Τσάβες της Βενεζουέλας. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπαινοβγαίνουν στην πρεσβεία και λαμβάνουν μαθήματα κρατικοποιήσεων: τηλεπικοινωνιών, πετρελαίων κ.ά. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει προμήθειες των κρατικοποιημένων πετρελαίων με μειωμένη τιμή για την Ελλάδα! Η νυν περιφερειάρχης κ. Δούρου δημοσιεύει με περηφάνια φωτογραφία της αγκαλιά με τον Τσάβες. Στην κηδεία του ηγέτη παρευρέθη ο νυν πρωθυπουργός, μαζί με λοιπές προοδευτικές προσωπικότητες, όπως οι Αχμεντινετζάντ, Χαμενεΐ, Κιμ Γιονγκ Ουν κ.λπ. Πράξη 2η. 2014. Ο διάδοχος του Τσάβες Νικόλα Μαδούρο αυξάνει τον ελάχιστο μισθό κατά 15%. Ωστόσο ο πληθωρισμός που καλπάζει, καταπίνει τις όποιες αυξήσεις. Μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε αγαθά, ξεσπούν διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις. Ο Μαδούρο αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στους ξένους ιμπεριαλιστές. Εφτασε να χορηγούνται τα φάρμακα με δελτίο και δακτυλικό αποτύπωμα. Υπάρχει έλλειψη σε σύριγγες, γάζες και άλλα απαραίτητα, πράγμα που αποδίδεται σε «κάποιους» που τα συσσωρεύουν για λόγους κερδοσκοπίας. Πράξη 3η. Μάιος 2015. Διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ περιγράφουν («Κ» 3/5) ότι παρακαλούν τους προμηθευτές να φέρουν τρόφιμα και ότι σύντομα θα υπάρξουν ελλείψεις σε σύριγγες, γάζες και άλλα απαραίτητα. Ο λόγος είναι ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν λάβει καθόλου την κρατική επιχορήγηση του Φεβρουαρίου και δώθε.
Οι προμηθευτές διαμαρτύρονται, διότι υφίστανται στάση πληρωμών και διότι επιπλέον «οι τράπεζες δεν μας δανείζουν και οι ξένοι οίκοι ζητούν να προπληρώνουμε τις παραγγελίες λόγω φόβου Grexit». Οι δε γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν αποζημιωθεί για δεδουλευμένες εφημερίες του 2015. Η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στους ξένους δανειστές και ο κ. Λαφαζάνης στους ντόπιους κερδοσκόπους «ολιγάρχες».

Το δίδαγμα του όχι μικρού αυτού δράματος είναι ότι αργά αλλά σταθερά, η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ -καθρέφτης του καθεστώτος της Βενεζουέλας- ακολουθεί την ίδια με αυτήν πορεία προς τον πάτο. Κλείνοντας το ΕΣΥ, επιστρέφουμε στη θεραπεία του καρκίνου μέσω των θαυματουργών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας. Και δεν πρόκειται μόνο για την υγεία. Στην ενέργεια, αυξήσαμε τις εισαγωγές διότι η εδώ παραγωγή με λιγνίτη κατάντησε πιο ακριβή. Μοιραία επιστρέφουμε στις λάμπες πετρελαίου. Στην ανώτατη εκπαίδευση, αποχωρούμε από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Grexit στα πανεπιστήμια της Δύσης. Στο ποδόσφαιρο κινδυνεύουμε επίσης με Grexit. Ακόμα, η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων σταματά μετά την εξαγγελία μείωσης των διοδίων από τον κ. Σπίρτζη. Επιστρέφουμε στον αραμπά. Στο τέλος, το μόνο εξαγώγιμο είδος μας θα είναι οι χουλιγκάνοι -συγγνώμη, αντιεξουσιαστές- που ήδη εξήγαμε στα βίαια επεισόδια του Μιλάνου. Ομως, θα έχουμε την αξιοπρέπεια που μας έταξε ο πρωθυπουργός. Οπως οι Βενεζουελάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες