Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Διακομματική αμνήστευση Χρυσής Αυγής για ρατσιστικά εγκλήματα

 Του Παναγιώτη Δημητρά, http://booksjournal.gr
Η αβάσταχτη ελαφρότητα των πολιτικών κομμάτων κατάφερε και αυτό: Ο Νόμος 4198/2013, που έγινε για την ελάφρυνση του έργου της δικαιοσύνης, επιτρέπει την παραγραφή κραυγαλέων ρατσιστικών συμπεριφορών από εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. [ΤΒJ]
 Στις 11 Οκτωβρίου 2013, δημοσιεύθηκε ο Ν. 4198/2013 στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του οποίου αναφέρεται: 
α. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.8.2013: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Στην περίπτωση των πλημμελημάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. […] δ. Η κατά τα ανωτέρω παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης, δεν ισχύει για τις παραβάσεις: [κτλ]
Η διάταξη αυτή σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ψηφίστηκε ομόφωνα στην Ολομέλεια της Βουλής, ή τουλάχιστο δεν διατυπώθηκε καμιά αντίρρηση στις παραβάσεις για τις οποίες δεν νομοθετήθηκε η παραγραφή του αξιόποινου (στο δ). Συγκεκριμένα κανένας εκπρόσωπος του έθνους δεν πρότεινε να μην αμνηστευθούν (με την παραγραφή του αξιόποινου) τα ρατσιστικά εγκλήματα που τιμωρούνται με ποινή μέχρι ένα έτος:

Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων. 
Η αμνήστευση αυτών των ρατσιστικών εγκλημάτων ήταν συνειδητή αφού το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) είχε απευθυνθεί σε ευαίσθητους στα θέματα αυτά βουλευτές/ίνες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για να προλάβει την ψήφιση της διάταξης η οποία οδηγούσε σε αμνήστευση και εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής (ΧΑ).
Έτσι, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στις 6 Ιουνίου 2014, με διάταξη αρχειοθέτησε έγκληση του ΕΠΣΕ κατά της ΧΑ λόγω παραγραφής του αξιοποίνου των ακόλουθων δύο πράξεων:
    1. Άρθρο της 29 Ιανουαρίου 2011 στην ιστοσελίδα της ΧΑ με τίτλο «Ο ρατσισμός είναι το αντίδοτο στην παγκοσμιοποίηση»[1] «το περιεχόμενο του οποίου αντιβαίνει στο άρθρο 2 του Ν. 927/79» κατά την Εισαγγελία.
    2. Δήλωση του Κώστα Μπαρμπαρούση στις 4 Ιανουαρίου 2013 για τους Ρομά: «θέλουν να ζουν σαν τα ζώα, είναι δικαίωμά τους, αλλά όχι εδώ, να πάνε στη ζούγκλα με τον Ταρζάν». Η Εισαγγελία έκρινε πως «η φράση αυτή σαφώς είναι προσβλητική για τους Ρομά και συνεπώς πληροίται η αντικειμενική υπόσταση του άρθρου 2 του Ν. 927/79».  
    3. Οι δηλώσεις του Ηλία Παναγιώταρου στα επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο» στις 11 Οκτωβρίου 2012. Κατά την Εισαγγελία «είναι σαφές ότι οι εξυβριστικές αυτές φράσεις "πουστράκι τελειώνετε, κατάλαβες; Τελειώνουν τα πουστράκια. Άντε κωλομπήχτες, μαλακές ηθοποιοί του κώλου, ε μαλάκες ηθοποιοί του κώλου. Κοίτα πουτανάκι έρχεται η ώρα σου. Τράβα ρε, τράβα έρχεται η ώρα σου. Έρχεται ρε και η αστυνομία σας φυλάει τα κωλαράκια, αφού σας τα γαμάνε που σας τα γαμάνε οι Πακιστανοί ρε. Αδελφές ξεσκισμένες. Γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπήδες, ε γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπήδες" απευθύνονταν κατά συγκεκριμένων προσώπων (ηθοποιών) και πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του απολύτως κατ’ έγκληση διωκόμενου εγκλήματος της εξύβρισης […] δεν έχει υποβληθεί στα πλαίσια της παρούσας έγκληση από τους αμέσως παθόντες.»    
Επίσης για μια άλλη πράξη διαπίστωσε το αξιόποινο αλλά και την απουσία έγκλησης (είχαμε επιμείνει τότε στους ηθοποιούς να κάνουν, αλλά άλλοι τους συμβούλευσαν το αντίθετο…). Άρα η πράξη δεν μπορούσε να διωχθεί αυτεπάγγελτα αφού ο αντιρατσιστικός νόμος 927/79 δεν προστατεύει ρατσιστικές πράξεις σε βάρος ομοερωτικών ατόμων:
Αξίζει να σημειωθεί πως η δικογραφία είχε σχηματισθεί αρχικά μετά από μήνυση του ΕΠΣΕ για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Αθανασάκου σε συνεδριάσεις του δημοτικού και του κοινοτικού συμβουλίου της Αθήνας, στις 17 Ιανουαρίου 2011 και στις 19 Νοεμβρίου 2011 αντίστοιχα. Η Εισαγγελία αποφάνθηκε πως ο χαιρετισμός «δεν πληροί από μόνος του την αντικειμενική υπόσταση της ποινικά κολάσιμης πράξης».
Τέλος, η Εισαγγελία διαπίστωσε αξιόποινη μη παραγεγραμμένη πράξη του Ηλία Κασιδιάρη που προφανώς θα υπαγάγει στην προτροπή τέλεσης ρατσιστικού εγκλήματος (ανώτατη ποινή δυο χρόνια) για την οποία θα ζητήσει άρση της ασυλίας του βουλευτή (βλπ. «Όταν ο Κασιδιάρης ονειρευόταν εθνοκάθαρση των Ρομά Ασπροπύργου» - The Books' Journal, 2 Αυγούστου 2014 http://booksjournal.gr/γνώμες/item/506 όταν-ο-κασιδιάρης-ονειρευόταν-εθνοκάθαρση-των-ρομά-ασπροπύργου).
Για τα δύο ρατσιστικά αδικήματα που έχουν παραγραφεί υπό όρους, όπως προβλέπει η διάταξη, αν οι υπαίτιοι (Κώστας Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μιχαλολιάκος) τελέσουν πλημμέλημα ή κακούργημα μεταξύ 11 Οκτωβρίου 2013 και 11 Οκτωβρίου 2014 και καταδικαστούν αμετάκλητα σε ποινή πάνω από έξι μήνες, η δικογραφία πρέπει να ανασυρθεί από το αρχείο και να παραπεμφθούν σε δίκη. Δεδομένου ότι η μεγάλη δικογραφία κατά της Χρυσής Αυγής αφορά συνεχές αδίκημα, ανάλογα με το πώς τελικά θα διατυπωθεί το κατηγορητήριο και η τελεσίδικη απόφαση για το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων που θα περιληφθούν σε αυτά, θα υπάρχει βάση για την ανάσυρση από το αρχείο και την παραπομπή σε δίκη των δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Μια δύσκολη πιθανότητα η οποία δεν απαλλάσσει τα κόμματα από την ευθύνη τους να θεωρήσουν ευτελές το έγκλημα της ρατσιστικής προσβολής προσώπων και να το υπαγάγουν στα παραγραφόμενα αδικήματα για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Δεν το έκαναν για πρώτη φορά δε: οι πρωτόδικα καταδικασμένοι λιμενικοί για τα ρατσιστικά συνθήματα σε παρέλαση ποτέ δεν δικάστηκαν κατ’ έφεση λόγω ανάλογης παραγραφής. Όπως και άλλες μηνύσεις του ΕΠΣΕ με τον Ν. 927/79 αρχειοθετήθηκαν, παρά τη διαπίστωση αδικήματος από την Εισαγγελία λόγω παλαιότερων ταυτόσημων παραγραφών.     

[1]http://www.thegreekz.com/forum/archive/index.php/t-614332.html (η αρχική σελίδα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχει πια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες