Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Δεσμευτικό πλαίσιο για την Ελλάδα η νέα σύμβαση. Απαραίτητη όμως θεωρεί την αναθεώρηση ορισμένων ρυθμίσεων


Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στον Παναγή Γαλιατσάτο, Καθημερινή, 11.3.12

Δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης τη δανειακή σύμβαση, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της αναθεώρησης επιμέρους ρυθμίσεών της. Ο κ. Κουβέλης είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες μόνο σε προγραμματική βάση, όπου κόκκινες γραμμές για τη ΔΗΜΑΡ αποτελούν τα ζητήματα της Ευρώπης, η δανειακή σύμβαση και η αλλαγή των μέτρων ώστε να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.
- Κύριε Κουβέλη, τα δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν να παγιώνονται, σας επιφυλάσσουν ένα σημαντικό ρόλο μετά τις εκλογές. Η διακυβέρνηση της χώρας σάς ενδιαφέρει ή θα προτιμήσετε την αντιπολίτευση;
- Τα δημοσκοπικά ευρήματα όσο κι αν μας ενθαρρύνουν δεν μας δημιουργούν εφησυχασμούς. Γιατί γνωρίζω πολύ καλά τη ρευστότητα της κοινωνίας αλλά και τη ρευστότητα της πολιτικής. Βεβαίως μας ενθαρρύνουν. Και διαμορφώνουν σε μας και ευθύνη για το πόσο πρέπει να ανταποκριθούμε και πρέπει πολύ σε μία καταγραφόμενη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μας ενδιαφέρει το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας και θέλουμε να το επηρεάζουμε θετικά.
Οχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως την αναγκαία πολιτική η οποία είναι δυνατό να μετατοπίζει γενικότερα την πολιτική ζωή του τόπου από τη βαθιά συντηρητική θέση, στην οποία τώρα βρίσκεται, προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος προφανώς της κοινωνίας και της χώρας. Στο ενδεχόμενο που η χώρα δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι προφανές ότι εμείς δεν θα δηλώσουμε επίσης αδιάφοροι για την ακυβερνησία της χώρας. Αλλά η συμμετοχή μας στην οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από τρεις προϋποθέσεις. Η μία προϋπόθεση είναι η προγραμματική συμφωνία. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δείχνει και θα αποτυπώνει το περιεχόμενο μιας πολιτικής που είναι δυνατό να βγάζει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι φερέγγυες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες να μετατρέπουν σε ένα καθημερινά ωφέλιμο, δημοκρατικό αποτέλεσμα την προγραμματική συμφωνία. Και το τρίτο στοιχείο είναι συνάρτηση του πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Δηλαδή, τι δύναμη θα θελήσει να δώσει ο ελληνικός λαός στη Δημοκρατική Αριστερά. Είναι αυτονόητο ότι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαμόρφωση της οποιασδήποτε κυβέρνησης συνεργασίας, τηρουμένων των προϋποθέσεων που ανέφερα παραπάνω.
- Βλέπουμε ότι δέχεστε μια επίθεση φιλίας από το ΠΑΣΟΚ. Πώς την κρίνετε;
- Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Απαντώ ευθέως. Με αυτή την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση στη ΔΗΜΑΡ πρακτικά προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη, εμείς δεν θα δώσουμε. Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε μια προοδευτική κατεύθυνση είναι η ήττα και αποδυνάμωση του δικομματισμού με παράλληλη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.
- Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς ή το αποκλείετε κι αυτό;
- Με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις που διατυπώνουν τα κόμματα της Αριστεράς, δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Το ΚΚΕ έχει τον δικό του δρόμο και πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης τη δική του πολιτική με την έντονη αμφισημία αναφορικά με τα ζητήματα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, αλλά και σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τον μεταρρυθμισμό στον οποίο εμείς διαρκώς αναφερόμαστε. Βεβαίως, όταν η πρόταση κατατίθεται, οφείλει να συνοδεύεται από μία προγραμματική τοποθέτηση. Αν υπάρξει αυτή η προγραμματική τοποθέτηση, και ήδη ανέφερα δύο σημεία, και υπάρξουν δυνάμεις της Αριστεράς που μπορεί να την αποδεχτούν, τότε βεβαίως μπορεί κανείς να συζητά.
- Σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα κι αν δημιουργηθεί μετεκλογικά, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα θέμα. Η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές. Εσείς θα αναγνωρίσετε τη δανειακή σύμβαση ως συμβατική υποχρέωση της χώρας ή θα την απορρίψετε όπως ο κ. Τσίπρας;
- Εχω πει με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όσα έχει συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση και τα οποία έχουν ψηφιστεί με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία στη Βουλή, διαμορφώνουν ούτως ή άλλως δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Η χώρα έχει θεσμική εκπροσώπηση, και στο πλαίσιο αυτής της εκπροσώπησης διαμορφώνεται και το δανειακό πλαίσιο που έχουμε υπογράψει. Εχω υποστηρίξει όμως ότι υπάρχουν και τα αντίρροπα και τα ισοδύναμα, τα αντισταθμίσματα, και βεβαίως εκτιμώ ότι υπάρχουν και δυνατότητες αναθεωρήσεως της δανειακής σύμβασης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προτού στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής μεταξύ Ελλάδος και Eurogroup της δανειακής σύμβασης, άρχισαν να διατυπώνονται απόψεις ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί ένα νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ. Εχει αρχίσει να συζητείται έντονα ότι αυτή η δανειακή σύμβαση, αν δεν συνοδευτεί από μία στήριξη της Ελλάδας αναφορικά με τα ζητήματα της ανάπτυξης, δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα μέτρα όχι ματώνουν, ουσιαστικά τεμαχίζουν την κοινωνία. Κατά συνέπεια με παρόν αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, εκτιμώ και έχω και τη βεβαιότητα ότι είναι δυνατό να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα ισοδύναμα αλλά και δυνατότητες για την αναθεώρηση επιμέρους αλλά κρίσιμων ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης.

Κόκκινη γραμμή η αλλαγή των μέτρων

- Τάσσεστε υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης του συνόλου της σύμβασης;
- Μια επαναδιαπραγμάτευση με την έννοια της αναθεώρησης ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης, διότι στο πλαίσιο του πολιτικού ρεαλισμού αντιλαμβάνομαι ότι μια συνολική διαπραγμάτευση έχει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Αλλά δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης και αναθεώρησης ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης είναι δυνατό να υπάρξει. Με κύρια αναφορά στην περαιτέρω δανειακή στήριξη της χώρας και με έμφαση στο πλαίσιο ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, που οφείλει η χώρα άμεσα να δρομολογήσει. Θα επαναλάβω ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο άνισα, δεν είναι μόνο άδικα αλλά και κοινωνικά ανήθικα και αναποτελεσματικά.
- Σε περίπτωση διερεύνησης της δυνατότητας προγραμματικής σύγκλισης, θα είστε απόλυτοι στο προγραμματικό σας πλαίσιο ή θα υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης;
- Υπάρχουν ζητήματα που για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γιατί τα θεωρούμε βασικά στοιχεία μιας πολιτικής που πρέπει να υπάρξει και θα αλλάξει την πολιτική που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα. Θα έλεγα ότι χωρίς την ύπαρξη αυτών των στοιχείων δεν είναι δυνατόν να προσέλθουμε.
- Οι κόκκινες γραμμές;
- Τα ζητήματα της Ευρώπης, η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση και η αλλαγή των μέτρων ώστε να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.
- Είστε σε συνεννόηση με τους «6» του ΠΑΣΟΚ;
- Πράγματι βρίσκονται πολύ κοντά, σε πολλά σημεία μάλιστα ταυτίζονται με πολιτικές θέσεις και απόψεις της ΔΗΜΑΡ. Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε δεν μας έχει απευθυνθεί πρόταση για συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες