Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ποιες μεταρρυθμίσεις σήμερα ;

Έγινε χθες με επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» με κεντρικό ερώτημα "Ποιες μεταρρυθμίσεις σήμερα". Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με έναν μακρύ χαιρετισμό έδωσε ένα παράδειγμα μεταρρυθμίσεων και εφαρμοσμένης πολιτικής την εποχή της κρίσης, αναφερόμενος στην εξοικονόμηση πόρων, τον νέο οργανόγραμμα του Δήμου και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ο Αντώνης Μανιτάκης επεσήμανε την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που επέφερε η διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ βουλευτού και εκλογέα, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις,  όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η καθιέρωση υπουργών οι οποίοι δεν είναι βουλευτές και υφυπουργών που θα εξασφαλίζουν τη θεσμική μνήμη και την ομαλή λειτουργία της διοίκησης στην οποία στηρίζεται το κράτος.  Κυρίως, όμως, υπογράμμισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλλαγή μιας χρεοκοπημένης κοινωνίας είναι υπόθεση όλων των πολιτών, αφού η δημοκρατία στηρίζεται στην ευθύνη και την ωριμότητα των πολιτών.


Ο Μάνος Ματσαγγάνης μίλησε για την ανάγκη επανεξέτασης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας το οποίο σήμερα, παρά τις μεγάλες δαπάνες ως ποσοστού του ΑΕΠ, υπερασπίζεται τους προνομιούχους, ενώ  αγνοεί όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη, και για την καθιέρωση ενός διχτυού κοινωνικής ασφάλειας. Η Μαρία Ρεπούση  αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι η συναίνεση είναι κρίσιμος όρος για την επιτυχία κάθε αλλαγής. Τέλος ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου ανέλυσε το «φούσκα» των ΜΜΕ η οποία εδραιώθηκε στα τελευταία 15 χρόνια με την καθιέρωση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και την είσοδο των ΜΜΕ στο χρηματιστήριο.
Σ’ αυτή την δύσκολη εποχή που μοιάζει να διαλύεται η κοινωνία έχουμε ανάγκη από διάλογο, επικοινωνία και αναστοχασμό. Η συνεισφορά της ανανεωτικής αριστεράς ήταν πρώτα απ’ όλα να καλλιεργεί  την κριτική σκέψη, να αντιστέκεται στον λαϊκισμό και τα στερεότυπα της πολιτικής. Όταν αυτή απουσιάζει, το κενό γεμίζουν οι «κοινωνικοί σύνδεσμοι», οι διάφορες κινήσεις, οι «Καμένοι» επαναστάτες εθνικιστές, τα χρεοκοπημένα αριστερά στερεότυπα. Η πολιτική ηγεμονία προϋποθέτει την ηγεμονία στο χώρο των ιδεών. Στον τρόπο δηλαδή που ερμηνεύεις την κρίση, την κοινωνία και την καθημερινότητα. Να κερδίσεις το στοίχημα της αλήθειας στη μάχη των λέξεων.
                                                                                                                                             G. F.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες