Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τίτος Μυλωνόπουλος, ένας "εργάτης" του βιβλίου

Πέθανε χθες, σε ηλικία 61 ετών, ο εκδότης Τίτος Μυλωνόπουλος, ιδρυτής και ψυχή των εκδόσεων "Οδυσσέας". Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1949, ο Τίτος Μυλωνόπουλος ασχολήθηκε με την έκδοση και πώληση βιβλίων από το 1972. Κατά τη διάρκεια της Χούντας ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση για την οποία συνελήφθη και βασανίστηκε. Επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, αλλά και υποψήφιος με την "Ανοιχτή Πόλη" στις δημοτικές εκλογές του 2006.
Οι εκδόσεις Οδυσσέας κυκλοφόρησαν το πρώτο βιβλίο τον Ιούλιο 1973. Ήταν ο "Ιστορικός υλισμός" του Αντόνιο Γκράμσι, σε μετάφραση του ίδιου: τα 3.000 αντίτυπα εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο μήνες. Οι εκδόσεις αποκλειστικά πολιτικών βιβλίων συνεχίστηκαν μέχρι το 1979 και εμπνέονταν κυρίως από τον ιταλικό μαρξισμό. Μετά, παράλληλα με τα πολιτικά βιβλία, οι εκδόσεις εμπλουτίστηκαν και με λογοτεχνία. Πρώτο βιβλίο ήταν "Το ρομάντσο της πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ακολούθησαν περισσότεροι από τριακόσιοι τίτλοι, ενδεικτικά, έργα των Μπουκόφσκι, Κούντερα, Παζολίνι, Μπόλντουιν, Μίσιμα, Ντος Πάσος, Μούζιλ, Ταμπούκι, Καλβίνο, Μοράβια, Φώκνερ κ.ά.
Η πολιτική κηδεία του Τίτου Μυλωνόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου στις 4 μ.μ.
Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να γίνεται κατάθεση στο λογαριασμό Δίκτυο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Alpha Bank 353-002101079650.
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ αναφέρει: "Ο Τίτος Μυλωνόπουλος, ο ιδρυτής των εκδόσεων 'Οδυσσέας', ο άνθρωπος που από μια σειρά αιρετών θεσμικών θέσεων έδωσε τη μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση στον χώρο του βιβλίου, που πάλεψε να προστατεύσει τους ιστορικούς εκδοτικούς οίκους, που πίστεψε στη 'μικρή' -για κάποιους- αλλά πολύτιμη ιστορία του θεσμού των σχολικών βιβλιοθηκών, ο ενεργός πολίτης έως την τελευταία στιγμή, ο σύντροφός μας από τα μαύρα χρόνια της χούντας, αλλά και από τα πολύχρωμα χρόνια της μάχης με την "Ανοιχτή Πόλη" για μια άλλη Αθήνα έφυγε από τη ζωή.
Στον Τίτο Μυλωνόπουλο δεν χρωστάμε μονάχα για τους συνδικαλιστικούς αγώνες, χρωστάμε κυρίως γιατί πριν από 37 χρόνια με το πρώτο βιβλίο του Αντόνιο Γκράμσι "Ο Ιστορικός Υλισμός" έως πρόσφατα με την "Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" του Μάριο Βίτι που επέλεξε να φέρει στον τόπο μας πρόσφερε όλα εκείνα τα εργαλεία του ευρωκομμουνισμού για να ανιχνεύσουμε, να οραματιστούμε και να παλέψουμε για εκείνα που σήμερα παρά ποτέ είναι δυστυχώς τόσο τραγικά επίκαιρα. Του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε οπλισμένοι με το παράδειγμα δράσης του και με το οπλοστάσιο ιδεών που ακάματα μοιράστηκε μαζί μας".
ΑΥΓΗ 24.07.10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες