Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα τιμά «τον συνθέτη» της

    Ήταν 29 Ιουλίου του 1925, όταν γεννήθηκε στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Σμυρνιά, ο πολιτικός, ο στοχαστής, ο στιχουργός, ο μουσικός, ο συνθέτης, ο άνθρωπος Μίκης Θεοδωράκης. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Λυκαβητού, στο χώρο που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει δοξασμένες στιγμές της μουσικής του δημιουργίας, παλιοί και νέοι συνεργάτες του, τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί,
Έλληνες και ξένοι, καθώς και μερικοί ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες, θα ενώσουν τα ταλέντα τους για να του προσφέρουν, ως δώρο γενεθλίων, ένα μουσικό πρόγραμμα. Τραγούδια αγαπημένα, φορτισμένα με μνήμες θα ανάψουν, σαν κεράκια τούρτας γενεθλίων, για να θυμίσουν τη μεγάλη πορεία του συνθέτη.



    Στη σημερινή παρουσίαση της μεγάλης επετειακής γιορτής, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής και τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μίλησαν για το δημιουργό και άνθρωπο Μίκη Θεοδωράκη, μερικοί από τους συντελεστές της εκδήλωσης.

    «Το Υπουργείο και η ελληνική πολιτεία αισθανόταν σήμερα την ανάγκη να είναι εδώ, σε αυτό το "λουτρό αγάπης", όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μίκης Θεοδωράκης, και να συμμετάσχει στη γιορτή για τα 85 χρόνια ενός καλλιτέχνη του βεληνεκούς και της διάστασης του Μίκη Θεοδωράκη, ενός καλλιτέχνη που δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην οικουμένη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης μάς κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι, προσφέροντας και στον ελληνικό τουρισμό, φέροντας με τη μουσική του εκατοντάδες ανθρώπων στην Ελλάδα».

    «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε τις αξίες μας, όλες τις σταθερές της χώρας, για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση του εθνικού μας κεφαλαίου και να βρούμε έναν καινούργιο δρόμο. Μέσα σε αυτόν τον "καμβά" πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, αντλώντας δύναμη από προσωπικότητες, όπως αυτή του Μίκη Θεοδωράκη», δήλωσε ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.

    Ο Παναγιώτης Κυριακίδης, από τον εκδοτικό οργανισμό Π. Κυριακίδη, που συμμετέχει ως χορηγός στην εκδήλωση, αφού συνεχάρη προσωπικά τον υφυπουργό Γ. Νικητιάδη για τη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής, «ένα γεγονός όχι μόνο πανελλήνιο, αλλά παγκόσμιο», μίλησε για το Μίκη Θεοδωράκη, τον άνθρωπο που προσφέρει στον πολιτισμό, μέσα στον οποίο «ζουν και επιβιώνουν όλα τα αγαθά, η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη».

    Την αγάπη του για τον Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης: «Η αγάπη μου για το Μίκη με έκανε να γίνω μουσικός, αλλιώς θα παρέμενα αρχιτέκτονας. Όλα μου τα πρώτα τραγούδια ήταν επηρεασμένα από το Μίκη, μέχρι να βρω τον δικό μου δρόμο και γι αυτό, για ακόμη μια χρονιά, βρίσκομαι εδώ για να λάβω μέρος στη γιορτή του και να του ευχηθώ».

    Η τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέτα, από την πλευρά της, ανέφερε: «Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στέκει σήμερα σαν φάρος που δείχνει το ωραίο, το όμορφο, το διαφορετικό. Είναι η μουσική που έχει ταξιδέψει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι παντού συγκινούνται και νιώθουν μια κοινωνική ανάταση, όταν την ακούν».

    Η Αρετή Κετιμέ, ως η νεότερη εκ των καλλιτεχνών και προερχόμενη από το χώρο της παραδοσιακής μουσικής, είπε: «Ένα μεγάλο μέρος της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης. Μέσα από τον Μίκη Θεοδωράκη μου δίνεται η δυνατότητα να ψάξω και να ανακαλύψω την παραδοσιακή μεριά του εαυτού μου».

    Στη εκδήλωση, που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας, μαζί με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», θα πάρουν μέρος οι συνθέτες: Zulfu Livaneli, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος και οι τραγουδιστές: Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δημοσθένους, Βάσια Ζήλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Μαρία Φαραντούρη, Αλέξανδρος Χατζής, Lina Orfanos. Επίσης, οι ηθοποιοί Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Παναγιώτης Πετράκης, Άννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο συνθέτης και πιανίστας Gerhard Folkerts, η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι και φωνή) και ο στιχουργός Μανώλης Ρασούλης.
    Η τέχνη του Στέλιου Παρλιάρου θα «γλυκάνει» την αέναη εφηβεία των 85 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζοντας την τούρτα γενεθλίων του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες