Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Κουπόνια με ονοματεπώνυμο επιβάλλει ο Ραγκούσης, αντιδρούν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ


ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ελευθεροτυπία

Τέλος στα ανώνυμα κουπόνια, όχι μόνο για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και για τις εθνικές εκλογές, βάζει η κυβέρνηση.
Αυτό γνωστοποίησε χθες ο Γ. Ραγκούσης, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της συνεδρίασης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων.
Επικαλέστηκε δε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι δακτυλοδεικτούμενη για τη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος.
«Με τα ανώνυμα κουπόνια διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά κι εμείς δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την πρακτική που υφίσταται εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αν. Σκυλλάκος αντέκρουσε τις αντιλήψεις αυτές και προειδοποίησε πως το κόμμα του δεν θα τηρήσει ό,τι δημιουργεί προβλήματα στους στόχους του. Επανέλαβε δε ότι οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του ΚΚΕ δεν θέλουν να καταγράφονται και προέβλεψε ότι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα είναι να δημιουργηθεί οικονομική ασφυξία στα μικρά κόμματα.
Για υποκριτικές διατάξεις, σε σχέση με τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών, έκανε λόγο ο Θ. Πλεύρης από το ΛΑΟΣ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου αντιτάχθηκε στις ρυθμίσεις αυτές, αφού -όπως είπε- θα στραγγαλίσουν τους μικρότερους συνδυασμούς.
Οσο για την Ν.Δ., ο εισηγητής της Θ. Νάκος δήλωσε πως υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Εξέφρασε όμως την αμφιβολία του κατά πόσο οι προβλέψεις του θα επιτευχθούν.
Με 50%+1 ψήφο
Πάντως, ο κ. Ραγκούσης δεν φάνηκε να υποχωρεί σε ό,τι αφορά τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλεγούν, αν έχουν αποσπάσει ποσοστό «50 συν 1».
Με την ανακοίνωση αυτή, μπαίνει οριστικά τέλος στις συζητήσεις που ήθελαν αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογή των δημοτικών αρχόντων και περιφερειαρχών με ποσοστό 42%, έπειτα από συμφωνία όλων των κομμάτων, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοικτό κατά την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» την περασμένη άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες