Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Το προνόμιο του -30%

 Του Κώστα Κάρη
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στηρίζει την άποψη της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να έχουν μια διαφορά του 30% από τις πραγματικές εμπορικές αξίες”.
Αυτή ακριβώς η θέση, έτσι, χωρίς επιχειρήματα, εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης, διατυπώθηκε προ ημερών σε επιστολή του προέδρου του ΕΕΘ κ. Ζορπίδη προς τον υπουργό Οικονομίας.
Η επιστολή στάλθηκε καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο οι διεργασίες για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες έχουν μείνει στάσιμες από το 2007.
Γνωρίζουν οι υποστηρικτές του -30% ότι αυτός είναι βασικός μηχανισμός για τους κύκλους της παραοικονομίας, αλλά δεν τους ανησυχεί...
Το -30% σημαίνει ότι τα χρήματα καταβάλλονται, ότι τα εισπράττει ο ιδιοκτήτης, κατασκευαστής, οικοπεδούχος, αλλά το 30% δεν δηλώνεται. Συντάσσονται ψευδείς δηλώσεις. Ότι έχει τα χρήματα αυτά ή τα δανείζεται ο αγοραστής, αλλά δεν τα δηλώνει. Ότι από κάπου έχει εισπράξει αυτά τα χρήματα και δεν τα έχει δηλώσει. Ο κύκλος της παραοικονομιας, που δρα πολλαπλασιαστικά, ολοκληρώνεται με τη μαύρη, αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία στις οικοδομές και τις αφορολόγητες αμοιβές.

Έστω, αν δεχθούμε ότι οι αξίες της εφορίας υπολείπονται μόνο κατά 30% των πραγματικών αξιών -και όχι παραπάνω- η αφορολόγητη δραστηριότητα είναι τουλάχιστον το 43% της φορολογούμενης δραστηριότητας, που έχει ασφάλιση και ελέγχεται με πόθεν έσχες! Η οποία στη χώρα μας φθάνει τις δεκάδες δισ. ευρώ!
Είναι προφανής η αδικία, η υπονόμευση της καθολικότητας των κανόνων φορολόγησης, η προνομιακή φορολογική απαλλαγή για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Πρόκειται για τον πυρήνα του πελατειακού κράτους. Οι περισσότεροι φορείς έχουν μάθει μαζί με τις κυβερνήσεις να συζητούν πελατειακές ρυθμίσεις που φθάνουν και σε σκάνδαλα. Αντί της πίεσης για αναπτυξιακά μέτρα, υιοθετούνται μονίμως αιτήματα εξυπηρετήσεων και εξαιρέσεων.
Μια αύξηση των αξιών βεβαίως θα προκαλέσει σημαντική φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις. Αυτό όμως μπορεί, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να εξισορροπηθεί με κατάλληλες αλλαγές στα ποσοστά του φόρου και στα αφορολόγητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες