Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Δίχασε την Aριστερά η κυβερνητική ρύθμιση για τα φορτηγά Δ.Χ.

Του Παναγη Γιαλιατσατου
Καθημερινή 30.07.10

Η επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και σκληρή κριτική από τα κόμματα της Αριστεράς. Ωστόσο, η στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. ήταν εντελώς διαφορετική. Για πρώτη φορά ένα κόμμα του χώρου, η Δημοκρατική Αριστερά τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης ενός κλειστού επαγγέλματος, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά διχασμένος απέναντι στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει στην πολιτική επιστράτευση λέγοντας ότι δείχνει αδυναμία να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης, ενώ υπενθύμισε στο ΠΑΣΟΚ, ότι ως αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως την κατάργηση του νόμου.
Απευθυνόμενος και στις δύο πλευρές ο κ. Κουβέλης ζήτησε τόσο την άρση της επιστράτευσης όσο και από τους ιδιοκτήτες φορτηγών την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης, «ώστε να είναι δυνατή η επανέναρξη του διαλόγου, στη βάση της κατάργησης του παλαιού καθεστώτος του κλειστού επαγγέλματος». Για τη στάση αυτή της Δ.Α. απέναντι στα κλειστά επαγγέλματα είχαν προϊδεάσει χθες με δηλώσεις τους, αλλά και με όσα έλεγαν στη Βουλή οι βουλευτές της Δ.Α. Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του χώρου με τη στάση του υπέρ της κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων η Δ.Α. δείχνει ότι είναι συνεπής και με την ιδρυτική της διακήρυξη, αλλά και με την απόφασή της να μην υπερασπίζεται ότι θεωρεί στρέβλωση στον δημόσιο βίο.
Αντίθεση ΚΚΕ
Στον αντίποδα αυτής της στάσης βρέθηκε το ΚΚΕ, το οποίο τάχθηκε αμέσως στο πλευρό των ιδιοκτητών φορτηγών και της απεργίας τους. Με ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «να επιτάξουν τα φορτηγά Δ.Χ. και να επιστρατεύσουν τους οδηγούς τους φυσιολογική κίνηση μιας αδίστακτης κυβέρνησης» και την κατηγορεί ότι έχει ως στόχο να «να τσακίσει κάθε απεργιακό δικαίωμα και να κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι στα λαϊκά στρώματα». Σε οξύτατο ύφος, το ΚΚΕ μιλάει για «κατάπτυστη απόφαση» και προσθέτει ότι «το μόνο που απομένει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα των τόπων εξορίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης αντέδρασε με οργή στην επιστράτευση, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «απαράδεκτο νομοσχέδιο» για τις οδικές μεταφορές. Είναι σαφές ωστόσο ότι η άποψη του κ. Λαφαζάνη δεν είναι η μόνη στους κόλπους του κόμματός του, καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε ήδη δηλώσει στα μέσα της εβδομάδος, ότι ένα «κόμμα της Αριστεράς πρέπει να αποφεύγει να υποστηρίζει συλλήβδην όλες τις κινητοποιήσεις και όλες τις μορφές αντίδρασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες